Xх мнтк „адп-2011”



Дата27.10.2018
Размер129.5 Kb.
#101259

МНТК „АДП-2011”

СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ НА МАЛТИЙСКИТЕ МЕХАНИЗМИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА МУ В ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ ПРОЦЕС НА ПАКЕТИРАНЕ НА ТЕЧНОСТИ В КОНТЕКСТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ

Десислава Петрова, Надежда Петкова



Резюме: Този доклад представя сравнителен анализ на видовете Малтийски механиями - с прави и криволинейни канали, който са използвани в производствения процес на пакетиране на течности в контекста на Европейските изисквания за повишаване на ефективността му.

Ключови думи: ефективност, Европейски изисквания, производствен процес.





  1. Въведение

Повишаване на ефективността в производствения процес на пакетиране на течности се проявява в работата на различни системи пакетиращи машини, защото при тях се развиват възможните най-големи скорости при пренасянето на различни видове течности - 0,3m/s. Подобряването на метода за задвижване директно се отразяват на производствената скорост, а от там на производителността на пакетиращата система. Разливането на течността е ключов фактор при движението, защото е необходимо то да се изпълни, така че течността да не се разплиска от опаковката или да се замърси лепилото, необходимо за запечатване на опаковката.

Постигането на резултата „технологичен прогрес” е скъпо струващ процес, изискващ усилия и ресурси за разработването на нови и по-добри производствени методи и продукти. Инвестирането в научната и развойната дейност както в рамките на отделното предприятие, така и на държавата трябва да носи системен и приоритетен характер, за да се осигури икономически растеж и нарастване на богатството. Като цяло този процес съдържа неопределеност, защото новите идеи предполагат откриване на непознатото и не изпробваното. Например, проектите за използването на енергията на слънцето и вятъра, за „морското фермерство” по отношение на световния проблем с прехраната на хората съдържа висока неопределеност.

За измерването на технологичната резултативност на пазарната организация се налага систематизиране на знанията за този процес.

В производственият процес на пакетиране на течности се използва стъпково задвижване осъществено чрез (от) малтийски механизъм. Те са част от механизмите с прекъснато движение. Това са механизми чрез които се извършват периодични премествания и престой на определени звена. Те са най-разпространеното средство за осъществяване на еднопосочна прекъсната ротация. Получили са името си от сходството между формата на изпълнителното звено (при четири канала) с герба на Малтийския орден.


2. Изложение

Иновацията е понятие със сложно съдържание, което не може да се дефинира еднозначно. Тя е нещо, което се прави за първи път, а подтикът за това е нова идея (инвенция). Иновацията винаги предизвиква промени в технологичната система, но същевременно има голямо влияние върху потребностите (търсенето), ресурсите и циклите на обработка от първоначалните производствени фази до крайното потребление. Много инвенции не са оказали влияние върху социо-икономическите системи, нямат успешна пазарна реализация и не са възприети от потребителите като новост. Ето защо едно от последните определения за иновациите е, че това са инвенции, преминали през фазите на лабораторните опити, развитието на прототипа, усвояването на редовното производство и въвеждането им като продукти и услуги на пазара. Важен е процесният аспект на разглеждане на иновацията, при който последната се представя като комплекс от взаимно свързани, но обособени по фази дейности. Тогава се говори за иновационен процес или обновяване [2]. Технологичната иновация се проявява като преминаване към нови или усъвършенствани технологии, съдействащи за намаляването на разходите или повишаването на производителността на труда. Като правило значението на иновацията на процеса (технологичната иновация) нараства при относително насищане на пазара, когато прилагането на нови технологии е необходимо за снижаване на производствените разходи на вече съществуващата продукция. Представената разработка на автоматизираната система с малтийски механизъм на автомат за пакетиране на течности е именно технологична иновация, определена от техническото и технологично развитие в световен мащаб и отговаря на Европейската политика 2020 за конкурентоспособност, иновативност (креативност) и опазване на околната среда и здравето.

Пазарът, като организиращ механизъм на икономическата система трябва да генерира като резултат технологичен прогрес. Най-общо техническият или технологичния прогрес означава практическо използване на научните и техническите знания в стопанската дейност във всеки даден момент от развитието. Ефектът е подобряване на равнището на уменията и продуктивността (производителността) на производствените фактори. Технологичният прогрес рядко е свързан с изключителни новости и резки промени, а до голяма степен е резултат от много на брой малки подобрения. Свидетелства за добрата работа на технологичния прогрес са предлагането на нови продукти, намаляването на разходите и падането на цените  като начин за прехвърляне на изгода към потребителите [2].

Технологичните промени могат да се разделят на две категории: първата, прогрес в производствения процес или в метода за създаване на стоки и услуги и втората, прогрес в създаването на нов продукт. Технологията се променя, когато знанията за нови и по-ефективни производствени методи с течение на времето се реализират в практиката. Новите технологични изобретения могат да се проявят в нарастване на ефективността на всички използвани до момента методи на производство. В същото време някои методи, ставайки неефективни, могат да бъдат изключени от реалното производство. Разграничаването на прогреса като метод и продукт е концептуално с цел по-точното анализиране, прогнозиране и управление на процеса. В практиката много често новата технология предполага и нов продукт и обратното. Но ресурсното осигуряване, дейностите и резултатите на двата процеса са съществено различни [1].

От процедурна гледна точка технологичният прогрес включва три фази. Първата е фазата на изобретяване, свързана с формулирането на нова идея. Това е особен вид интелектуална дейност, предполагаща перцепция (усещане, възприемане) на нов образ, на нова връзка между известни към момента елементи, на нов метод. Втората фаза е фазата на иновациите, в течение на която идеите се придвижват към практическото им използване. Необходимо е създаването на прототипи, които се използват в реални условия и преминават проверката на пазара. След това предстои излизането от употреба на старите продукти и технологии. Следващата фаза е на имитиацията. Чрез пазара се извършва своеобразна дифузия на иновациите между пазарните субекти, изразяваща се най-просто в копиране на новото. По същество процесът на имитация (копиране) е с висока степен на сигурност, но с ниска възвращаемост по сравнение с иновациите.

Изборът на цел и осигуряване на средства за реализиране на технологичен прогрес са свързани с оценката на много фактори.



Технологичното лидерство би било избрано, ако са налице дългосрочни конкурентни предимства в следните по-важни направления.

Размерът на иновативния потенциал на технологията. Ако новата технология създава големи и разнообразни възможности както за икономии, така и за създаването на нови продукти, това ще създаде шансове фирмата съществено да напредне пред конкурентите си.

Размерът и качеството на техническата квалификация на фирмата. Технологичното лидерство може да бъде осигурено, ако фирмата разполага с най-успешно организирания и кадрово осигурен сред конкурентите отдел „Проучване и развитие”, занимаващ се с научна и внедрителска дейност. Това няма да позволи на претендентите за лидерски позиции бързо да достигнат фирмата, която умее да трупа технически опит и да си осигурява патентна защита. Относителният дял на технологията на доставчиците, на купувачите или на други отрасли в дадената технология. Колкото по-малко е участието на другите технологии в новата технология на фирмата, толкова по-независима е тя и толкова по-малко са заплахите за нейните лидерски позиции. Насоката на развитие на технологичния прогрес. В случай, че развитието на технологията върви по магистрала, запазването на лидиращите позиции на фирмата-пионер е много вероятно. Но в случай, че тенденцията в развитието  на технологията рязко смени посоката си, то инвестициите и квалификацията на лидера подлежат на обезценяване. Има ситуации, при които технологичното подражаване е по-евтино и по-изгодно. За прилагането на подобна стратегия е необходимо наличието на някоя от следните предпоставки.

Инвестициите в новата технология са силно специфични и не гъвкави, а технологията динамично се променя. Подобна ситуация се наблюдава в ново-възникващите отрасли, където технологията не е утвърдена. Фирмите, които изчакват и заемат позицията на подражател могат леко и бързо да изпреварят, наложилият се до момента лидер.

Технологичният прогрес периодично променя посоката на развитие. Предимствата на лидера са краткосрочни, а разходите за постигането им се оказват непокрити. Технологията на лидера може лесно да се копира. Когато разходите за имитация на технологията на лидера не са големи, тя бързо се разпространява в бранша. Това се случва, когато технологията не може да се патентова или да се запази в тайна. Благодарение на внимателно следене на научните публикации, чрез наблюдаване на място функционирането на оборудването и съоръженията, чрез разглобяване, чрез информация от доставчиците, от купувачите и от бивши служители, технологията може да стане публична.

За запазване на технологичното лидерство и стимулите за изследователска и внедрителска дейност в практиката се използва патентоването и лицензирането на интелектуалната собственост. Патентът предоставя изключителните права върху продукта или технологията на създателя/собственика за продължителен период от време (между 15 и 17 години) и го превръща в лидер. Лицензът ликвидира разходите на лидера по запазване на технологията в тайна и дава възможност на подражателите, закупили правото да използват за определен период технологията, да извличат законно изгода и за себе си. Лицензът е форма за разпространение на технологичните нововъведения, която генерира изгода и за потребителите, защото дава възможност да се увеличи обема на продукцията, произвеждана по новия начин.



Източниците на технологични промени могат да бъдат определени като вътрешни и външни. Към вътрешните източници на равнище предприятие могат да бъдат причислени целенасочените изследвани за повишаване на факторната производителност чрез прилагането на нови начини за производство и за разработването на нови продукти, което в крайна сметка води до увеличаване на печалбите. В големите предприятия научно-проучвателната дейност, поради изключителната си значимост, налага обособяването и специалното й финансиране в т.нар. отдели „Проучване и развитие”.

Като външни източници на технологични промени могат да бъдат посочени, от една страна, получаването и внедряването на приложни знания от други фирми, а, от друга страна, фундаменталните изследвания, които имат за цел единствено достигането до нови знания. Фундаменталните изследвания се провеждат в университетите или в научни институти и се финансират както от държавата, така и от заинтересованите организации.

Разгледано е детайлно движението на отворени контейнери, където основната цел е преместването да се осъществи колкото е възможно по-бързо, без разплискване. Целта е да се направи сравнителен анализ на малтийските механизми за да се повиши ефективността на проектираното автоматизирано съоръжение за пакетиране на течности в контекста на Европейските изисквания 2020.



Фиг. 1 Малтийски механизъм с право Фиг. 2 Малтийски механизъм с криволинейни

линейни канали канали

В производственият процес с използват малтийски механизми с праволинейни канали фиг. 1, като характерно за него е, че изпълнителното звено 2 съдържа праволинейни канали К (радиални при ротационно и успоредни при транслационно движение) и стопорни дъги С. Задвижващото звено 1 извършва ротация и съдържа цилиндричен палец А и ограничителна дъга D с радиус еднакъв с този на стопорната дъга. Дължините на ограничителната D и стопорната С дъга се допълват до цяла окръжност.

Малтийският механизъм праволинейни радиални канали се характеризира с проста конструкция, малки габарити и сравнително не голяма тегло, но не позволява да се избират съотношението между периодите на движение и покои на водимото звено и внасят някои ограничения при съставяне циклограмата на установката, което от своя страна довежда до намаляване на производителността, а понякога се явява и препятствие за внедряването на нови прогресивни технологични процеси.

На фиг.2 е показан малтийски механизъм с криволинейни канали, чийто профил е съставен от две дъги от окръжности, кривата на които е различна не само по големина, но и по знак. Малтийските механизми с криволинейни канали са по-сложни за анализиране, прогнозиране и каналите са по-трудни за изработка. Каналите на праволинейните малтийски механизми са по-лесни за изработка, тъй като профила на канала е точна кръгова дъга. При механизмите с криволинейни канали се увеличава ъгъла на престой, което води до удължаване на времето на престой на водимото звено.


3. Заключение

Представената разработка на автоматизираната система с малтийски механизъм на автомат за пакетиране на течности е технологична иновация, определена от техническото и технологично развитие и отговаря на Европейската политика 2020 за конкурентоспособност, иновативност, опазване на околната среда и здравето на хората. При сравнителният анализ се достига до избор на малтийски механизми с праволинейни канали при проектирането на автомата за пакетиране на течности поради неговите предимства, повишаването на ефективността при експлоатацията му, лесното обслужване.


4. Литература

    1. Гонгалова Е, Д. Петрова, Теория на системите и организационното проектиране, „ЕКС-ПРЕС” - Габрово, 2010 ISBN 978-954-490-107-3

2. Петрова Д., Управление на фирма теория и практики, Издателство „ЕКС-ПРЕС” – Габрово, 2010, ISBN 978-954-490-112-7
Изследванията са подкрепени по договор № BG051PO001-3.3.04/28, „Подкрепа за развитие на научните кадри в областта на инженерните научни изследвания и иновациите”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.
COMPARATIVE ANALYSIS OF MECHANISMS MALTESE ENHANCING ITS EFFECTIVENESS IN THE MANUFACTURING PROCESS OF LIQUID PACKAGING IN THE CONTEXT OF EUROPEAN REQUIREMENTS

Assoc. Prof. Dr. Eng. Petrova D., MEng. Petkova N.


Abstract: The report makes a comparative analysis of the Maltese mechanisms with straight and curved channels. Used to increase efficiency in the manufacturing process of packaging of liquids in the context of European requirements.
Данни за авторите:

1 Десислава Иванова Петрова, доцент доктор инж., Катедра „Мениджмънт” при Факултет „Стопански”, Технически университет – Габрово, Р. България, ул. „Хаджи Димитър”4, тел.: 066/827 524, E-mail: des_petrova@abv.bg

2 Надежда Радославова Петкова, редовен докторант, Катедра „МЕТЧ” при Технически университет – Габрово, Р. България, ул. „Хаджи Димитър”4, тел.: 066/827 524, E-mail: : nadezhda_petkova@abv.bg


Каталог: files -> article
article -> Характеристики на горивата за двигатели с вътрешно горене ic engines fuel characteristics
article -> Утвърдил весела неделчева
article -> Конкурс за проект, при реализирането на проекти, финансирани със средства от европейските фондове, по реда на зоп
article -> Христо Смирненски
article -> Информация по чл. 4, ал. 3 от Наредбата за овос
article -> Алгоритми за настройване триточково осветление при наблюдение или заснемане на сценични обекти
article -> Analysis of reliability of the chassis of light lorry during operation
article -> A decision for plant- growing in large agricultural farms by spreadsheets
article -> International Scientific Conference 18 – 19 November 2011, gabrovo


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница