Юридически барометър. Юридически барометърДата05.03.2018
Размер26.24 Kb.


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Имам удоволствието да Ви поканя на публичното представяне на осмия брой на Юридически барометър.Юридически барометър е гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Проектът се реализира от сдружение Център за правни инициативи с подкрепата на фондация Америка за България. Екипът включва юристи с опит в областта на нормотворческата и правоприложната дейност, преподаватели, докторанти и студенти по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Целта на Юридически барометър е представяне на периодични анализи на състоянието на правния ред на основата на система от преимуществено количествени показатели. Това позволява да се направят обективни изводи и да се избегне често открояващата се в други подобни изследвания склонност за ценностни съждения и политически оценки. Доколкото познаването и спазването на правния ред е функция на степента на зрялост на обществото и на доверието, което то има към публичните институции, изследването включва и проучване на общественото мнение.

Вярваме, че Юридически барометър би могъл да служи като средство за външен позитивен натиск от страна на гражданското общество върху институциите и по този начин да дава тласък за осъществяването на реформите в публичния сектор. Реализацията на този проект би могла да допринесе за повишаване на информираността, а оттам и на ангажираността на обществото по въпросите, свързани с развитието на правния ред.

Юридически барометър излиза два пъти годишно, като всеки брой обхваща период от 6 месеца. Той е достъпен в електронен формат на български и английски език на интернет страницата на Центъра за правни инициативи: www.cli-bg.org. В случай че желаете да го получавате автоматично, можете да заявите това на посочената интернет страница.

Специални гости на осмия брой на Юридически барометър са г-жа Иванка Иванова – директор на Правната програма на Институт Отворено общество и г-н Драгомир Йорданов – директор на Националния институт на правосъдието. Акцент в броя са проблемите на юридическото образование и юридическата квалификация.Публичното представяне ще се състои на 12 март (сряда) 2013 г. от 11.00 часа в зала София, Гранд Хотел София.

Даниел Вълчев

Ръководител на проектаФондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.
Център за правни инициативи е сдружение, което си поставя за цел да насърчава дебата за актуалното състояние и перспективите за развитие на българската правна система, да подпомага изследванията и обучението в областта на фундаменталните и отрасловите правни науки, както и да иницира дискусии относно механизмите за взаимодействие между правовата държава и гражданското общество.

ЦЕНТЪР ЗА ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИСофия 1000, ул. „Иван Вазов” 24-26, тел. 0889 00 11 24

e-mail: info@cli-bg.org, www.cli-bg.orgКаталог: paunov -> Pokani%20i%20sabitia
paunov -> Нормативна уредба на ордените и медалите по времето на търновската конституция христо Паунов1
paunov -> Преглед на уредбата на основните права и свободи на гражданите в конституциите на българия наташа Ценева1
paunov -> Римскоправни аспекти на Имуществения статус на религиозните организации* Малина Новкиришка- стоянова1
paunov -> Програма по публична администрация примерен в ъ п р о с н и к по сравнителна публична администрация
paunov -> Гл ас д-р Ангел Шопов Образование, професионален опит и научни интереси
paunov -> Латинска правна терминология и казуистика анотация на курса
paunov -> L’âge d’or de l’ancienne faculté de droit de Bourges au xvie siècle Xavier Godin
Pokani%20i%20sabitia -> Арабска конвенция за борба с тероризма


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница