Юридическият факултет на унсс е част от програмата по американско право от самото й начало през 2006 гДата11.01.2018
Размер32.84 Kb.
Юридическият факултет на УНСС е част от програмата по американско право от самото й начало през 2006 г. Инициатор на тази програма е американският Център по международни правни изследвания (Center for International Legal Studies - CILS) със седалище в гр. Залцбург, Австрия, ръководен от проф. Денис Кембъл. Целта на тази програма е разпространението на знания за правната система на Съединените щати в страните от Централна и Източна Европа, в Русия и бившите съветски републики, както и в други държави. Участници в програмата са юридически факултети от въпросните страни (от България освен нашия факултет в програмата участва и правният факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” – гр. Благоевград), като лектори са изтъкнати специалисти от американската юридическа практика с най-малко 30 години юридически стаж. Лекционните курсове се провеждат в рамките на две седмици по три часа дневно (между 17.30 и 20.00 часа), като общият хорариум на всеки курс покрива университетския стандарт от 30 учебни часа. Правилото е да се организира по един курс в рамките на всеки семестър.

В учебните курсове по американско право може да участва всеки студент с добри познания по английски език, тъй като лекциите не се съпътстват от превод на български. В края на всеки курс се издават сертификати за участие. В учебната програма за първия семестър на четвърти курс е включена като специална избираема дисциплина „Американско право”, като участниците в нея не само имат правото да получат сертификат за посещаване на съответния курс по американско право през този семестър, но ще получат и специално приложение към магистърската си диплома за висше юридическо образование, издадено от ЮФ на УНСС, за участие в програмата по американско право. Например ако студент от първи курс се включи в тази програма и заедно с това запише през четвърти курс избираемата дисциплина „Американско право”, той ще получи заедно с дипломата си за завършено висше образование и сертификат по американско право с включени в него всички американски курсове, които е посещавал през петте години на следването си, т.е. около 10 курса. Участието си във всеки курс той трябва да докаже с представянето на събраните от него сертификати за участие във всеки от избраните от него курсове по американско право. Ако студентът не избере в четвърти курс дисциплината „Американско право”, той няма да получи приложение към дипломата си, а ще си остане само със събраните през петте години на своето следване сертификати по отделните американски курсове.

В посоченото приложение по американско право към дипломата за завършено юридическо образование могат да бъдат включени и други лекционни курсове с участието на чуждестранни преподаватели, които деканатът на Юридическия факултет планира да организира. В тази връзка като избираем лекционен курс, включен в учебната програма за първия семестър на студентите от първи курс, е предвиден курсът по „Въведение в англо-американската правна система” с преподавател д-р Брус Уитфийлд – бивш адвокат от Лос Анжелис, който по настоящем живее в България. Този курс, въпреки че не е част от програмата по американско право на Центъра в Залцбург, също ще бъде включен в приложението към дипломата, ако бъде избран от съответния студент в първи курс, стига същият студент да избере и курса по „Американско право”, когато достигне четвъртата година от следването си в ЮФ на УНСС.

До този момент в рамките на програмата по американско право са проведени следните учебни курсове от по 30 учебни часа всеки:

1. „Въведение в правната система на Съединените щати” – адв. Уилям Ла Форж, 2006 г.

2. „Правен режим на сливанията и придобиванията на търговски дружества” – адв. Дейвид Зерхузен., 2006 г

3. „Международни търговски сделки” – адв. Джон Тийдър, 2007 г.

4. „Американско гражданскопроцесуално право” – адв. Ендрю Фрей, 2007 г.

5. „Банкови сделки” - адв. Ендрю Неа, 2008 г.

6. „Американско конституционно и избирателно право” – адв. Джоузеф Бентли, 2008 г.

7. „Престъпления на „белите якички”” – адв. Уилям Гарднър, 2009 г.

8. „Американско наказателно право” – адв. Уилям Полк, 2009 г.

9. „Въведение в американската правна система” – адв. Уилям Де Гармо, 2010 г.

10. „Американско дружествено право” – адв. Дейвид Къри, 2010 г.

11. „Американско административно право” – адв. Мерилин Донохю, 2011 г.

12. „Американски правни институции” – адв. Уилям Де Гармо, 2011 г.

13. „Американско корпоративно и наказателнопроцесуално право” – адв. Стейси Олиф и адв. Стийв Крон, 2012 г.

14. „Американско гражданскопроцесуално право” – адв. Джери Диксън, 2012 г.

Интересът на студентите към курсовете по американско право през годините постоянно се увеличава, като през 2012 г. броят на участниците достигна 90 човека, между които и студенти извън УНСС.

Пряко ангажирани с организирането на програмата по американско право към ЮФ на УНСС са доц. д-р Борис Ланджев и доц. д-р Живко Драганов, към които всеки студент, желаещ да участва в програмата, може да се обърне за повече информация.доц. д-р Борис Ланджев


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница