За децата трябва да се грижимДата09.12.2018
Размер22.87 Kb.
#107298
За децата трябва да се грижим

В последно време темата за младежта, за патологичното поведение на малолетните и за профилактиката пак става популярна. Средствата за масово осведомяване отбелязват повишена степен на пиянство сред децата и младежите. Също така всекидневни стават и други проблеми на младото поколение: пушенето на марихуана, употребата на хероин, разпространението на амфетамини, нарастването на насилието и престъпността сред малолетните. Главният въпрос, който стои пред нас днес, е следният: Какво да направим, за да се предотвратят подобни явления? Не съществуват обаче такива пари, такива правителствени или обществени организации, които да спасят нашите отклонили се от правия път деца. Не си струва да се заблуждаваме, че ще възникнат нови клубове или младежки центрове, където работещите педагози ще покажат на децата ни пътя и смисъла на тяхната лична преходна възраст.

ЗА ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИМ !

В съвременната педагогическа литература тази мисъл - за грижата - напълно изчезна. Жалко. Психологията учи, че за промени никога не е твърде късно. Но си струва да побързаме. Който навреме започне да се грижи за своите деца, той ще ги опази от пиянство, наркотици, нежелана бременност, насилие - от жестокото улично възпитание.

Повечето от зависимостите, за които говорим, се придобиват още в ученическите години. Страхове, любовни разочарования, проблеми в общуването, неизвестност за бъдещето, неразбирателство с родители, учители, съученици. Всичко това е предпоставка за изпадане в криза, от която те не знаят как да излязат, защото не са научени на това. Най-лесният начин е да посегнат към алкохол, цигари, наркотици, които на по-късен етап довеждат до зависимост. Не са наясно, че това няма да реши проблемите им, просто ще им помогне да ги забравят за момент. Покрай всички уроци, с които ги товарим, някак си забравяме, че най-важно за децата е да се научат как да живеят и защо трябва да живеят. След това да им покажем начините за справяне с житейските проблеми, за да могат да преодоляват трудностите, които ще срещнат по пътя си. Да ги научим първо да обичат себе си и другите, после - да ценят основните човешки ценности: честност, взаимопомощ, здраве, любов. Да могат да намерят смисъла на своя живот. Да се научат да си правят планове за бъдещето, да си поставят разумни цели и да избират най-добрия път към тях. Това би могъл да бъде един урок, даващ им знания за живота и за тяхната душа. След това идва всичко останало.

Не е вярно, че днес децата са други. Децата са същите, каквито са били от сътворението на света. Друг е станал светът, който самите ние сме променили. Хайде вместо да обвиняваме децата, да се постараем да променим света, а на първо място самите себе си. Хайде да си припомним, какво значи да бъдеш добър родител, възпитател, учител и отново да започнем да се грижим за своите деца - и не само за своите. Да се грижиш - това не означава да дресираш, да наказваш, да държиш с “твърда ръка”. Да се грижиш - това означава да бъдеш с детето си толкова дълго, докато се убедиш, че то вече умее да взема правилни решения. И даже след това да не оставяме нашите деца на чужди пътеводители, които могат да се окажат лоши, некадърни или просто глупави.За това, какви са децата и как се държат, отговаряме всички ние - техните родители, близки, съседи, учители, минувачи... А също така и продавачите, защото нали именно те на първо място снабдяват нашите деца с бира, цигари, водка. И как да се справим с това, ние - възрастните, сме длъжни да решим сами, без да намесваме децата.

Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница