За Деня на будителитеДата05.03.2018
Размер27.45 Kb.
За Деня на будителите

  1. Беседа – будители и детски автори – Какво е будител? Кои са будителите? Кирил и Методий-азбуката, Патриарх Евтимий-школа, Климент Охридски

Мили приятели, на първи ноември предстои да отбележим Деня на народните будители. Това си е наш, български празник, на който изразяваме своята признателност и почит към великите личности, допринесли за духовното израстване на народа ни през вековете, за съхраняването на нашия език и вяра. За първи път Денят на народните будители бил отбелязан като общобългарски празник през 1922 г. Така се появили 2 празника, посветени на българския творчески дух – един пролетен – 24 май, и един есенен – 1 ноември.

За да имаме този празник първо е трябвало да имаме азбука и писменост. Създадената от Кирил и Методий през 855 г. азбука се нарича глаголица. По вид тя се отличава от всички познати дотогава азбуки. Основните елементи са кръгчета, триъгълници и други геометрични фигури в сложно съчетание.

Първите будители на българския народ са учениците на светите братя Кирил и Методий. Дошли в България през 886-887 г. и посрещнати с почести от княз Борис I (Покръстител), те разпространяват славянската писменост, създават първите просветни средища по нашите земи и поставят началото на старобългарската книжнина. Един от тези ученици е Свети Климент Охридски, който до края на живота си просвещава над 3 500 свещеници и учители, написва десетки християнски проповеди и поучения, жития и похвални слова за Кирил и Методий и за много светци. Свети Климент Охридски е създателя на кирилицата – с по-опростени и лесни за изписване букви от глаголицата. Новата азбука той кръщава на своя достоен учител – свети Константин-Кирил Философ.

Друг будител е Евтимий Търновски, който около 1371 г. основава църквата „Св. Троица” в околностите на столицата Търново, а през 1375 г. е избран за патриарх. Той се проявява като духовен водач и организатор на религиозния живот. Под негово ръководство е извършена езиково-правописна промяна на българския книжовен език. По време на османското нашествие Патриарх Евтимий ръководел защитата на Търново. Градът бил обсаден от османците през 1393г. и по време на тримесечната обсада Патриархът успява да спаси много ценни ръкописи, който изпраща към Молдова, Киев и Москва по духовници. Други книги нарежда да зазидат в скривалища. След падането на Търново Евтимий бил изпратен в Бачковския манастир, където през 1402 г. умира. Скоро след това той е обявен за светец.

2. Стихотворението за будителите

3. Читателските дневници – кой най-много е чел

-Ангел Каралийчев

-Ран Босилек

-Радой Киров

-Асен Разцветников

-Елин Пелин

4. Маратон на четенето –

5. Четене по роли на басни

Стоян Михайловски е роден в Елена, близо до град Велико Търново, през 1856 г. и е потомък на стар възрожденски род. Той е много образован. Завършил е право – бил е адвокат и съдия, преподавал е френски език във Висшето училище в София, сега СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е и народен представител. Стоян Михайловски е автор на „Химна на Св. Св. Кирил и Методий“, а също така е написал много басни. Деца, знаете ли какво е басня? Баснята е кратко произведение с поучително съдържание, в което се разказва история, осмиваща недостатъците на хората, представени чрез образи на животни. Сега с вас ще прочетем 2 от неговите басни: „Бухал и светулка” и „Магаре и камила”.Друг будител, който е основател на българската литература за вас деца, е Петко Р. Славейков. Той развива голяма просветна дейност като учител в много градове, събира много народни песни и пословици и ги издава в книги. Пише много свои стихове, басни, поеми. Едни от най-известните му произведения са „Татковина”(по това стихотворение композиторът Емануил Манолов пише песничка), „Малък Пенчо”

Пенчо бре, чети!

Пенчо не чете.

Пенчо, работи!

Пенчо пак не ще.

Пенча го мързи,

гледа да лежи,

ходи, та се май,

търси да играй.

Време се мина,

Пенчо порасна,

иска да яде,

няма откъде.

Сега с вас ще си припомним две от басните на Петко Славейков: „Лекарят и болният” и „Лисица и овен”


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница