За кого е Линукс ?Дата11.04.2017
Размер21.91 Kb.
#18936
За кого е Линукс ?
Няма да се впускам в обяснения нито за Историята на Линукс, нито какво представлява, каква е неговата философия и идея - това можете да прочетете на достатъчно места в интернет на предостатъчно езици. Ще ви разкажа за някои заблуди относно Линукс, породени от липсата на информация.
За кого е предназначен Линукс ? Въпреки множеството фанатични лозунги из интернет, аз ще ви кажа следното : Линукс не е за всеки ! Той е предназначен за хората, които мислят по-различен начин. Предназначен е за тези които изискват стабилност и бързина на работата си. Предназначен е за хората които се интересуват и могат - и Линукс е тяхната награда . Който очаква да премине от Windows на Linux като по-вода, нека знае че шанса му е 1 на милион . Хубавите неща не се постигат лесно, а са плода на вложен в нещо труд и именно затова резултата е толкова сладък. Който смята да премине на Линукс , нека се подготви , че без питане по форуми, четене на документация и разпитване на знайни и незнайни хора няма да се размине. Нито пък можете да научите да работите с Линукс по някоя книжка - тази операционна система се учи в действие и макар една LiveCD дистрибуция да е нагледен пример за действащ Линукс няма да ви помогне много . Проблеми ще имате с Линукс и точно по този начин ще го научите, гарантирам . Затова единственото ви оръжие в този непознат свят е упоритостта .
Преминаването на Линукс наистина ще ви коства време и усилие. Но резултатът определено си заслужава . Стабилност, бързина, красота , избор на графични среди, хиляди програми на клик растояние без серийни номера и търсене на кракове, качество, функционалност ...
Мой приятел твърди следното : "Линукс ? Стабилен, бърз - да, но на мен защо ми е ? Линукс е за сървъри, ако бях системен администратор задължително щях да разбирам, но за desktop, за ежедневно ползване - имам си Windows ..." . Такова разбиране е напълно погрешно. Вярно е, че Линукс е номер 1 в света за сървъри и супер компютри, но това не му пречи да бъде перфектен за десктоп ! Да използваш за домашна употреба същата операционна система, която е инсталирана на поредният супер компютър не е никакъв проблем. Разкривайки света на Open Source-a (програмите с отворен код) ще откриете и мултимедийните възможности на тази OS . При това нека спомена слабо известният факт - Линукс има вграден имунитет срещу вирусите за Windows , за които слушате и четете по вестниците. Без вируси, spyware, malware или подобни зловредни програми вие ще се лишите и от Антивирусните скенери, програмите за сканиране на шпиони и защитните стени . Така компютърът ви хем няма да бъде натоварван с излишен софтуер хем сте подсигурени от загуби на лична информация . Злите езици казват : "За Линукс също има вируси и колкото повече се разпространи тази OS толкова повече ще се увеличава техният брой" . Незнам кога ще доживеем да видим как хакерите пишат вируси за собствената си операционна система ( Linux е създаден и поддържан от немалко хакери и хакерски общества ) но самата структура на Линукс и файлова система не позволява проникването и повредата чрез вирус без вашето изрично позволение .
Идеологията и самият Линукс като операционна система си остава уникално явление в нашият живот, нещо напълно различно от това на което сме свикнали . Въпреки трудностите , които всеки новак среща съм убеден, че има ли той достатъчно желание може да постигне всичко. С едногодишният си опит който аз имам в Линукс сферата съм се убедил, че всичко е възможно, стига да го пожелаеш ! Линукс обществото посреща всеки, който мисли различно и е в крак със софтуерната революция с отворени обятия .
Каталог: doc
doc -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
doc -> Програма за развитие „България 2020 8 Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 8
doc -> Лична информация
doc -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
doc -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
doc -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
doc -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница