За нов подход при организирането на командно-щабните учения и тренировки в тактическите звенаДата22.10.2018
Размер24.88 Kb.
#92915
ЗА НОВ ПОДХОД ПРИ ОРГАНИЗИРАНЕТО НА КОМАНДНО-ЩАБНИТЕ УЧЕНИЯ И ТРЕНИРОВКИ В ТАКТИЧЕСКИТЕ ЗВЕНА

Капитан инженер МАРИН ГР. МИДИЛЕВПубликувано в Списание “Военна мисъл”, брой 8, 1991г., стр. 98-99


В моя осемгодишен офицерски стаж, главно в части и подразделения с постоянна готовност, се убедих, че използваната система за бойна поготовка на щабовете не е най-съвършената и се нуждае от промени. Този извод се потвърди и от последното учение на нашето поделение, проведено през август 1991г. В него не се отчете опитът от войната в Персийския залив, в която настъплението започна след продължителна въздушна операция, унищожаване на пунктовете за управление, средствата за свръзка и комуникациите на войските на Ирак и пълната им деморализация. На учението “противникът” премина в настъпление след четиридесетминутна огнева подготовка, нашата първоешалонна част отрази нахлуването на предните отряди, авангардите и главните сили на три-четири съединения, участва в контраудар и възстанови целостта на отбраната си.

Според мен всичко това е невъзможно да се случи в реална бойна обстановка. Ето защо в такива командно-щабни учения офицерите не се тренират да управляват подчинените си звена в условия, съответстващи на съвременните схващания за започване и водене на войната, поради което ефектът от тях е със съмнителна стойност. За да се преустанови тази вредна практика предлагам в учебните мероприятия по подготовката на щабовете от тактическите звена на базата на 16-, 32- или 64-битови компютри да се организират регионални и локални компютърни мрежи за изпълнение на следното:

Първо, създаване на програмирана учебна местност, максимално близка до реалната за полосата на съответното съединение, с възможности за показване в няколко вида мащаб, изобразяване на релефен обзор от дадена точка и на положението на войските от звеното взвод и нагоре с тактическите знаци.

Второ, налагане върху учебната местност на вариант за действие на вероятен противник с щатен числен състав, организация, въоръжение, дислокация (условна) и на поразяващите способности на оръжията му, като нормативите за действие да се управляват от компютъра.

Трето, залагане на нашето въоръжение и бойна техника с конкретните им бойни и тактически възможности.

Четвърто, мащабно ускоряване на времето! (например 1сек.=5сек., 10сек., 1 минута и т.н. с възможности за оперативен скок.

Пето, осигуряване на условия всяко длъжностно лице от щаба на съединението (полка, батальона), командирите на роти и взводове да влияят на действията на “противника” и да го поразяват в зависимост от бойните си възможности.

Шесто, участващите в учението щабове и войски да понасят поражение, съответстващо на характера на бойната дейност и целесъобразността на вземащите решения.

Седмо, системата да изчислява най-правилните варианти и да позволява коригиране на грешките. Да бъде програмирана на няколко нива – от по-просто към по-сложно, като последното от тях се разработва от компютъра.Тази компютърна система ще позволява:

  • обективно и безпристрастно да се оценяват възможностите на всеки командир и щаб;

  • да се разкриват слабите места в тяхната управленска дейност и въпросите, на които трябва да наблегнат в бъдещата си работа;

  • да се уточни, какви промени е необходимо да се извършат в подразделенията, частта, съединението, въоръжението и бойната техника за да се създадат по-добри условия за изпълниние на бойната задача;

  • да се изясни съдържанието на задължителните изменения в учебните програми на конкретните дисциплини;

  • да се развива творчеството и военната хитрост на командирите и щабовете в бойни условия.

Предложението може да стане основа на своеобразен допуск за участие в командно-щабни учения на местността.
Каталог: pueron -> ucenivdeistvie -> midilev
pueron -> Белградски юридически факултет теомира Десислава Петкова Докторантка в свубит
pueron -> Закон за висшето образование ( дв бр. 112 от 27 Декември 1995г.) и Закон за научните степени и звания
pueron -> Нов еталон за 1 килограм
pueron -> Приносът на Айн Ранд за каузата на свободата
pueron -> Програмни системи с изкуствен интелект в правото. Функции. Проблеми. Някои решения
pueron -> Гл ас д-р Елка Янкулова, отговор на рецензентите чл. Кор. Проф. Д. Б. Н. ИВАН ГЕОРГИЕВ ИВАНОВ И Проф. Д-р спаска димитрова петкова
midilev -> Решение за оптимален вариант от гледна точка на ефективността, на задачите които решава и целите които постига
midilev -> За Гинес Разузнавач получи заповед за уволнение 14г след издаванети ù
ucenivdeistvie -> На китайската традиционна медицина


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница