За оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региониДата22.07.2016
Размер16.53 Kb.
#855
Съобщение

На 10 и 11 ноември 2011 г. в гр.Казанлък се проведе обучение на оценители на компетенции от сектор „Машиностроене” по проекта на БСК „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони".

В обучението участваха 19 ръководители и специалисти от пилотните фирми от сектора, определени от браншовата камара по машиностроене – „АМЕТ”ООД, София, „Арсенал”АД, Казанлък, „Балканкар-Рекорд”АД, Пловдив, „БестТехника-ТМ”АД, Радомир, „Вапцаров”АД, Плевен, „ЗММ-Сливен”АД, „ИХКТ”АД, София, „М+С Хидравлик”АД, Казанлък, „Спартак”АД, Бургас и от „Берг Монтана Фитинги”АД, Монтана, които се обучават как да определят ключовите длъжности в предприятията, как да разработват компетентностни модели и как да оценяват компетенции. Преподавателят Добрин Падалски от фирма „Девелор България”, заедно с теоретичните подходи към материята, предлага на участниците разнообразие от практически упражнения под формата на казуси, ролеви игри и др.

Оценителите ще бъдат първите потребители на Информационната система за оценка на компетенциите на работната сила, която ще бъде изградена по проекта. Целият цикъл на обучение ще им даде знания за същността на основните процеси, свързани с анализа и проектирането на длъжностите в организацията/сектора, за типовете компетенции, за методите и подходите за разработване на компетентностен модел на организацията/сектора и компетентностен профил на длъжността, за инструментите, използвани за измерване и оценяване на компетенции. Обучението се извършва на базата на разработените по проекта „Методика за определяне на ключовите длъжности", „Методика за разработване на компетентностен модел" и „Основни правила за оценка на компетенции".

Предвиденият по проекта цялостен цикъл на обучение на оценителите ще повишава и ключовите компетенции на самите обучаеми, като се акцентира на умението им за самостоятелно учене. Особено внимание се отделя на умението на оценителите да обработват голяма по обем информация за целите на определяне на ключовите за фирмите длъжности и разработваните компетентностни модели. Оценителите ще ползват всички разработени по проекта материали, достъпни в електронен вид.

Прилагането на придобитите от оценителите умения и компетенции ще подпомогне процесите на по-гъвкаво използване на работната сила, повишаване на нейното качество, а оттук и на конкурентоспособността на бизнеса на ниво организация, сектор, регион. 14.11.2011г.
Каталог: content -> news -> files
files -> Програма „ развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013
files -> List of Moldovan companies participating in the economic mission to Bulgaria organized within the official visit of the Prime-minister
files -> Важни срокове: Краен срок за изпращане на заявките
files -> Среща на церн с българската индустрия
files -> Проучване на пазара на кари в Узбекистан
files -> Програма за организиране на участия в международни специализирани изложения за периода 23 април 2013 г. 22 април 2014 г
files -> Pnb ltd International Business Cooperation
files -> Информация за традиционната годишна среща на леярските фирми
files -> Откриване – на 6 март (сряда) от 17 ч
files -> To: Diana Marinkeva Subject: fw: ses formuljari From


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница