За ползата от енергийните напиткиДата29.08.2016
Размер23.5 Kb.
#7809
За ползата от енергийните напитки
В репортажи, излъчени по ел.медии на 04.11.2009 г., бе показан ефектът от консумация на един литър енергийна напитка от ученик в пловдивско училище. В момента на българския пазар има над 30 марки енергийни напитки в различни разфасовки и опаковки, предлагани от български производители и от внос. Това е най-скъпия клас безалкохолни напитки, цената за един литър на които варира между 10 и 15 лева, а в нощните клубове и заведения и до 30 лева, т.е.цената им надвишава дори тази на високоалкохолните напитки.

Енергийните напитки имат освежаващ и стимулиращ ефект, който се дължи на присъствието в тях на кофеин, аминокиселината таурин, екстракти от растения като гуарана/растителен източник на кафеин/, Кава Кава, жен-шен, джинджифил и др. Има енергийни напитки приготвени с екстракти от червена боровинка, котешки нокът, кордицепс – билка, разпространена в Азия, която има силен афродизиращ ефект, с извлеци от зелен чай, йерба мате, гинко билоба, пасифлора, алое вера, ехинацея и др.

По-интересното е, че самите енергийни напитки не съдържат вещества, които доставят на организма големи количества енергия. 100 мл. енергийна напитка доставя обикновено 40-62 ккал или почти толкова, колкото доставя една безалкохолна напитка със съдържание на захар 10-13%. “Енергийността” на тези напитки се дължи на съставки, които действат на организма ободряващо, освежаващо, стимулират централната нервна система, активират енергийните възможности на самия организъм и той се възстановява бързо след физическа или умствена умора за сметка на свои резерви и внесени с напитката голямо количество витамини А, С, В6, В12, Е , минерални соли – Mg, K, Ca, Na, P и др.вещества.

Обикновено се счита, че енергийните напитки са предназначени само за младото поколение и за това те се предлагат масово в увесeлителни заведения, дискотеки, игрални зали и т.н. Голяма част от производителите препоръчват на потребителите си да не смесват енергийните наипитки с алкохол. Често обаче това правило се подценява и то е причина за прояви на неблагоприятни последици.

Съдържанието на по-високи дози кофеин в тези напитки предполага задължителното отбелязване на опаковката, че напитката съдържа кофеин над 150 мг/литър. Това е превенция, която предупреждава, че напитките не са подходящи за бременни и кърмещи жени, за деца, за болни от диабет и хипертония. В показания в репортажите случай детето е изпило количество напитка, съдържанието на кофеин в което се равнява 6-7 силни кафета. Това е доза и количество, които биха повлияли и на възрастен човек, привикнал да консумира кафе.

В последно време на пазарите се появиха енергийни напитки приготвени специално за по-възрастното поколение. При тях се включват въглехидрати с нисък гликемичен индекс и целево ориентирани биоактивни вещества от растителен произход. Много разпространени стават енергийните напитки с комбинация от функционални инградиенти, като креатин, L-карнитин и др. На европейските пазари започна предлагането на напитки на база минерална вода с кофеин като заместител на сутрешната доза кафе.Годишната консумация на енергийни напитки в България достигна около 11 мил.литра или средно по 1,5 литра на глава от населението. В много от европейските държави консумацията надхвърля десетократно тази в България. Въпрос на култура е кой, кога, къде и защо консумира енергийните напитки, които имат значение в съвременния бит на човека. В това отношение продуктите на българските производители заемат своето достойно място.
София, 05.11.2009 г. Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България
Каталог: admin -> downloads
admin -> Програма за развитие на селските райони 2007 2013 г. П о к а н а за приемане на заявления за подпомагане по мярка 121 „
admin -> Програма за развитие на селските райони 2007 2013 г. Одобрявам: /изет шабан председател на ус
admin -> Програма за развитие на селските райони 2007 2013 г. П ъ р в а п о к а н а за 2013г
admin -> Фактология: в периода 30. 07–06. 08. 2010 г
downloads -> Списък на признатите натурални минерални води в Република България
downloads -> Билките в безалкохолните напитки потреблението на студен чай у нас нараства следвайки
downloads -> Budget line: bg2004/016-785 04ser01/02/00X
downloads -> Наръчник за изискванията за етикетирането и представянето на хранителната информация на безалкохолните напитки


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница