За трети път софия филм фест гостува на к а з а н л ъ к на 27 октомври се открива третото издание наДата24.07.2016
Размер79.12 Kb.

За трети път

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

гостува на К А З А Н Л Ъ К
На 27 октомври се открива ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ на

София Филм Фест” в Казанлък

Третото издание на „София Филм Фест в Казанлък” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Сараево, Клуж, Сплит и Вилнюс), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.
Домакин на прожекциите СФФ в Казанлък е залата на Културно-информационния център, на улица „Искра” №4. Цената на билетите за кино са 2 лева, намаление за ученици, студенти и пенсионери – 1 лев. Поканени са всички ПОЧИТАТЕЛИ НА КИНОТО!
Третото издание на „София Филм Фест в Казанлък” ще бъде открито в 18,30 часа на 27 октомври (понеделник) с прожекция на един от най-новите български филми, чиято премиера беше в рамките на 18-ия София Филм Фест през март и получи наградата на фестивалната публика – „Последните черноморски пирати”, на режисьора Светослав Стоянов и сценаристката Ваня Райнова.

Филмът ще бъде представен лично от операторите на филма – Орлин Руевски и Иван Николов. Те ще очакват коментари и са готови да отговорят на всички въпроси на публиката.
Филмът получи наградата на ФИПРЕССИ в Краков ’13, както и Голямата награда за най-добър документален филм на фестивала в Ереван ’13, а също бе обявен за най-добър документален филм на фестивала Let’s CEE МФФ, Виена ’13.

Последните черноморски пирати обитават недостъпен плаж, преживяват с неясни средства и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим, и тези, които намираме...


С начален час 20,30 стартира прожекцията на индийския филм „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.

Грешката свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен възрастен мъж. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки свой измислен свят. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен свят става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им. Така, героите на филма се оказват на кръстопът – между реалността и фантазията, в който трябва да изберат един от двата свята... Пълнометражният дебют за Ритеш Батра е представен на „Седмицата на критиката” в Кан’13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.


Във втория фестивален ден 28 октомври (вторник) един изключителен филм, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година, ще се срещне от 18,00 часа с киноманите в Казанлък – това е „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни?...


20,00 е часът за едно шокиращо мото – Забрави за любовта!” Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др.

Двете части на „Нимфоманка” ще бъдат показани като прожекции в програмата, на които не се допускат лица под 18 години!
Третият киноден в Казанлък стартира в 16,00 часа на 29 октомври (сряда) със специална селекция балкански късометражни филмиВХОДЪТ Е СВОБОДЕН! Сред тях са три български предложения – носителя на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 18-ия София Филм Фест „Казабланка” на Кольо Карамфилов, „Чест” на Павел Г. Веснаков, който беше удостоен с множество международни отличия през миналата и тази година и „Жената от фара” на младата режисьорка Ана Китанова. Още три късометражни творби представяме в „ОК Shorts – това са носителите на наградите в късометражните конкурси на фестивалите в Сараево („Почивка на морето”), Истанбул („Да изчезнеш в тъга”) и Клуж („Сянка на облак”).
От 18,30 часа публиката ще има възможност да се срещне с един изключителен филм на руския режисьор Александър Веледински. В „Географът си пропи глобуса”, създаден по бестселъра на Алексей Иванов, главната роля е поверена на една от най-обичаните звезди в руското кино – Константин Хабенски.

Виктор е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Заедно със семейството си той заминава за Перм, където първите му дни в училището са разочароващи – децата са необуздана глутница, а Виктор не се разбира с останалите учители. Единствената му утеха у дома са дъщеря му и съпругата му... докато тя не решава, че иска развод. Виктор се чувства неразбран, самотен и нещастен, без никаква надежда за бъдещето. Положението се подобрява, когато стар негов приятел се появява в града. Двамата заедно започват да пият за повдигане на духа – алкохолът прави живота по-интересен, а се намесват и жени. Скоро преобразеният учител завежда класа си на експедиция по бушуваща река...


В 20,30 часа започва втората част на предизвикателната творба на Ларс фон ТриерНимфоманка” – тя е по-мрачна от първата и проследява главната героиня Джо (първо Стейси Мартин, а после Шарлот Генсбур), която на средна възраст губи удоволствието от секса и се отдава на мазохизъм, заплахи и насилие. Джо продължава да разказва историята на единствения си слушател (Стелан Скарсгард), но докато сексът в първия филм е представен като детска игра, сега вече напомня на самоналожено наказание. Джо се подлага на камшичените удари на садо-мазо господар (Джейми Бел) и преследва опасното вълнение от секс с непознати, оставяйки детето си само през нощта... Напомняме отново, че на прожекциите на „Нимфоманка” няма да бъдат допускани лица под 18 години!
Четвъртият фестивален ден, 30 октомври (четвъртък) започва в 16.00 часа с прожекцията на забавния филм на режисьора Андрей Кошак „Шоково състояние”, копродукция на Словения, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. Музиката е дело на Стефан Вълдобрев. Историята на филма започва на празника на трудa 1-ви май, 1986 г., в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Соцработник” Петер Змазек е награден като „Най-добър работник за годината” и най-сетне получава общинско жилище. Петер е толкова шокиран, когато получава жилището, че изпада в амнезия и започва да сънува своя социалистически рай. И понеже състоянието му не се променя ни най-малко, не след дълго го настаняват в клиника за душевно болни. Когато дванадесет години по-късно Петер излиза от амнезията, действителността изцяло се е променила. Жена му се е омъжила повторно за най-добрия му приятел, децата са пораснали, а родината Югославия вече я няма. Всички се стремят да станат европейци; всички искат скорострелно да се превърнат в капиталисти. Петер поема нещата в свои ръце. Филмът разказва една история за загубването и преоткриването на силата на честността. „Шоково състояние” е черна комедия за капитализма и променящите се ценности на обществото през последните 20 години, които напълно преобразиха източноевропейските страни.
В 18.00 часа ще предложим на Казанлък още една специална среща с българското кино – филма на младата режисьорка Кристина Николова „Вяра, любов и уиски”, който беше представен в конкурсната програма на 16-ия София Филм Фест и успя да събере много почитатели сред младата публика на фестивала.

Млада българка се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал, който обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът ù Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага и обречената любов с Вал.


Сценарият на филма е дело на Кристина Николова и Пол Далио, зад камерата е Александър Станишев, а ролите са поверени на актрисата от Македония Ана Стояновска и на обичаните от българската публика Валери Йорданов, Явор Бахаров, Лидия Инджова. При участието на филма на фестивала в Сламданс, той получи наградата „Kodak Vision” за най-добър оператор, както и наградата за най-добър европейски филм в Белгия през 2013 година, а също и награди за дебютен филм в Сейнт Луис, САЩ, Баджа, Мексико и на фестивала на филмите от Югоизточна Европа в Лос Анджелис. Продуцентът Георги Николов ще бъде специален гост на публиката в Казанлък и ще очаква впечатленията на зрителите, както и техните въпроси.
С начален час 20.00 започва и последната прожекция от програмата ни за 2014 година - най-новата творба на италианският киномайстор Паоло Сорентино. Филмът носи поетичното име „Великата красота”, притежава „Оскар” и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм, а през декември 2013 беше избран и за най-добър филм на Европейските филмови награди, където получи и признание за режисьорската работа на Сорентино, и за актьорското превъплъщение на Тони Сервило. Творбата има още десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за Златна палма от Кан 2013.

Джеп Гамбардела е изискан италианец отвъд средната възраст, живее в Рим, автор е на един роман-бестселър, издаден преди доста години, води удобен живот, списва колонка за култура и харесва бляскави партита. Такова е и празненството по случай 65-ия му рожден ден, а след това той потегля из улиците на вечния, невъобразимо красив град, за да се срещне с различни персонажи, да си спомни моменти от живота, да си даде сметка истинско ли е всичко около него...


Очакваме Ви на Кино в залата

на ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР (ул. Искра № 4)

в град К А З А Н Л Ъ К!

За повече информация:

Светлана Дамянова, прес офис


1, Bulgaria Sq., 1463 Sofia, Bulgaria, Tel: +359 2 9166 029, 952 6467, Fax: +359 2 9166 714press@sofiaiff.com, www.siff.bg


Каталог: cms -> user -> files
files -> Програма на „София филм фест" 27-30 октомври 2014 г., Казанлък Третото издание на „София Филм Фест в Казанлък"
files -> Инструкция mt66312c доставка Инсталация Подготовка Експлоатация Поддръжка normacel® 24 Съдържание
files -> Програма 29. 08. 2014 г. /петък/ 12. 30 ч. „Древна Тракия врата към безсмъртието премиера
files -> Гр. Стара Загора, зск кв. Индустриален 13
files -> Отчет за дейността на Общински съвет Гурково за Мандат 2007-2011 г
files -> Регистър на земеделски земи и земи в горски фонд
files -> Техническа спецификация предмет на поръчката
files -> Програма 29. 08. 2014 г. /петък/ 12. 30 ч. „Древна Тракия врата към безсмъртието премиера


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница