За всеки пациент болниците ще получават една и съща сумастраница1/13
Дата19.07.2018
Размер415.5 Kb.
#76473
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
25.01.2016
Национални вестнициЗа всеки пациент болниците ще получават една и съща сума


МЗ иска вече да не се плащат цени според различните клинични пътеки

Янина Здравкова

Сега  стр. 3  

Здравното министерство (МЗ) предлага радикална промяна в начина, по който здравната каса (НЗОК) плаща на болниците за преминалите през тях пациенти. Идеята е всеки пациент да носи на болницата една и съща сума, независимо по каква клинична пътека е приет и за какво е лекуван.

"Ще има средно претеглена стойност на пациент за всяко лечебно заведение", обяви пред здравната комисия в парламента министър Петър Москов. Желанието на МЗ е промяната да е в сила от 1 април, но засега не е ясно доколко ще се приеме от лекарския съюз. "Имаме разговор, но не и съгласие със съсловната организация", поясни Москов.

За всяка болница ще се вземат цените на всички отчетени клинични пътеки и случаите по тях за една година, предвижда методиката. Те ще се съберат, а след това ще се разделят на броя на преминалите болни и така ще се получи средната цена, която болницата е получила за един пациент. "Идеята е НЗОК да плаща не цената на една пътека, а на един пациент. Ако например средно пациентът там е струвал 1000 лв., тя ще получава за всеки преминал 1000 лв., а не 300 лв. за един по една пътека и 5000 лв. за друг по друга пътека", обясни Москов.

Върху тази средна цена за пациент ще има и коефициент - положителен или отрицателен. "При обективно по-високи разходи на болницата - наличие на кръвен център, нощни дежурства и т.н., средната цена ще скочи на 1100-1200 лв. Ако няма подобни разходи, 100-200 лв. от средната цена ще се отнемат", каза още министърът. Според него така "структуроопределящите болници ще престанат да гълтат вода", а малките бутикови болници, работещи само с добре финансирани клинични пътеки - да печелят предоволно. Подобен механизъм обаче ще продължи да изкушава болниците да приемат само по-леки случаи и да избягват тежките.

Под въпрос

Ако намерението на МЗ се осъществи, то не би трябвало да доведе до отпадане на клиничните пътеки. Те би трябвало да останат като алгоритъм, тъй като в тях са описани задължителните процедури за дадено лечение плюс изискванията за квалификацията на персонала и за налична апаратура. Не е ясно доколко идеята е осъществима. За да е факт, трябва да стане част от рамковия договор между здравната каса и лекарския съюз, по който преговорите текат в момента. Ако от БЛС откажат подобна промяна, НЗОК и МЗ нямат законов механизъм, по който да я прокарат сами.Идеята за вот на недоверие засега не събира 121 гласа


Светослав Спасов

Сега  стр. 3  

Намерението на БСП и ДПС да внесат вот на недоверие заради провал на правителство в сектора здравеопазване буксува, тъй като партиите събират в най-добрия случай 68 гласа, които са далеч от необходимите поне 121.

Проверка на "Сега" показа, че от коалиционните партньори на ГЕРБ само Националният фронт за спасение на България (НФСБ) в рамките на Патриотичния фронт има решение да гласува против искането. "Не виждаме основание за махането на министър Петър Москов, а по скандала с ваксините сме на мнение, че той е действал правилно и че обществото става свидетел на голяма доза популизъм и заблуждаващи изказвания. Не искам да предрешавам решението на колегите от ВМРО отсега, но смятам, че тяхното мнение е сходно и че до голяма степен говоря от името и на двете партии", заяви Симеонов. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов вчера не бе открит за коментар.

Шефът на групата на АБВ Борислав Борисов заяви, че изпълнителният съвет на партията ще заседава във вторник. Но според Борисов много вероятно е БСП и ДПС да се откажат от внасянето на вота. "Нека да видим дали ще го внесат и какви ще са мотивите и тогава ще мислим по-сериозно. В здравеопазването има сериозни проблеми, но едва ли точно сега е моментът за оставка на министъра", бе категоричен Борисов.

Въпросът, дали БДЦ ще застане на страната на БСП и ДПС, едва ли ще бъде разрешен в понеделник, както обещаха от партията. Депутати от групата, които пожелаха да останат в сянка, обаче смятат, че до единно мнение едва ли ще се стигне и че по-вероятно е всеки да гласува по съвест. Явор Нотев от "Атака" съобщи, че партията му е взела решение за вота, но то ще се пази в тайна засега.

"Сега" научи още, че работната група от депутати от БСП и ДПС ще се събере в сряда, за да напише мотивите за искането на вот на недоверие.ДАНС да провери фирмите, които ще правят скенерите


Сега  стр. 5  

за пръстов отпечатък, е поискал Валери Симеонов, лидер на Патриотичния фронт, съобщи "Фокус". Той съобщи, че имал съмнения, че конкурсът е нагласен . "Имах разговор с министър Москов, в който той ме увери, че няма такова нещо, но се разбрахме да поиска проверка от ДАНС на всички предварителни преговори", каза Симеонов.Обвиняеми за дрога ще могат да търгуват с лекарства с наркотици


Кабинетът прокарва поредните скандални облекчения за неизрядни фирми и физически лица

Антоан Николов

Сега  стр. 1, 4  

Поредният законопроект с неясни цели, но маскиран с благовидния мотив, че защитава човешки права и прокарва европейски изисквания, е внесен от правителството в парламента. Като се има предвид, че българските закони обикновено се променят с оглед на конкретни хора и фирми, е любопитно какво се крие зад идеята с поправки в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите да се даде шанс на обвиняеми и подсъдими за умишлено разпространение на дрога да получат право да участват в лекарствената търговия. Предложението съвпада със серията от актове, изготвени от управляващите напоследък, които въвеждат облекчения за неизрядни фирми и физически лица.

Сега законът забранява лиценз за търговия с лекарства, съдържащи наркотици, да може да се дава на обвиняеми за умишлени престъпления от общ характер. Затова всички кандидати са длъжни да предоставят документ, че нямат повдигнати обвинения. Кабинетът предлага това изискване да отпадне с мотив, че сега законът нарушава презумпцията за невиновност, прогласена в конституцията и в Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Предвижда се да остане единствено забраната за хора с влязла в сила присъда - факт, който се отразява в свидетелството за съдимост. Само тогава ще може да се откаже лиценз на това основание.

Облекчава се и разрешителният режим за внос и износ на коноп, чието съдържание на тетрахидроканабинол е под 0.2 на сто. Той се отглежда за получаването на влакна и семена. От закона отпада изискването за разрешение на внос и и износ на опиев мак - според вносителите за него щяла да действа обща забрана, тъй като той е забранен в ЕС.

Правителството предлага още при издаване, промяна и подновяване на лиценз за производство, преработване, съхраняване и търговия, внос и износ, пренасяне и превозване на наркотици за медицински цели от кандидатите да не се изискват документи за факти, които са отразени в Търговския регистър. Няма да се изисква и копие от разрешение за частна охранителна дейност, тъй като МВР поддържа публичен регистър за издадените разрешения за охранителна дейност и чиновниците могат да ги проверят там. Проектът предвижда намаляване на сроковете за издаване, подновяване и промяна на лиценз - от 60 дни на 50 дни.

Медицинските факултети, в които се извършват лечебна и диагностична дейност, ще могат без лиценз да купуват, съхраняват и отпускат лекарства, съдържащи дрога, предвижда проектът. Същата възможност се предоставя и на здравните кабинети към детските градини, училищата, домовете за деца, за възрастни хора с увреждания и стари хора, социалните учебно-професионалните центрове, приютите и центровете за временно настаняване. Аргументът е медицинското обслужване на спешните състояния. Сега това се прави без лиценз само от лечебните заведения, в които няма открита аптека, и то само в количества, необходими за спешна помощ.Пренасяне

Проектът въвежда изричен срок на валидност на разрешението за пренасяне през границата за лична употреба на лекарства, съдържащи наркотици. То ще е валидно за периода на пътуване зад граница. Ако разрешенията са за пътуващи деца, то в тях вече изрично ще се записват имената на родителите. Целта е предотвратяване на злоупотреби, твърдят вносителите.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница