За взето участие в работна среща на пес активисти „Социалните мрежи за пес активиститеДата21.08.2018
Размер69.5 Kb.
О Т Ч Е Т

за взето участие в работна среща на ПЕС активисти

„Социалните мрежи за ПЕС активистите”

Брюксел, 24 септември 2010 г.

На 24 септември 2010 г., от 11.00 до 17.00 ч., в сградата на ПЕС в Брюксел се проведе среща на представители-експерти в партиите-членки на ПЕС. Семинарът е последващ срещата на Главните секретари от 25 юни 2010 г., когато са представени идеите на ПЕС и напредналите страни-членки за модернизация на мрежата за работа с партийни членове и граждани. През следващите месеци ще бъдат проведени поредица от семинари, в които ПЕС ще активира и ще обучава представители на партиите-членки в три насоки на модернизирана комуникация – медии, уеб, видео и снимки, и начините, по които тези инструменти трябва да се използват в съвременния свят. Първият планиран семинар е за м.януари 2011 г.

В работната среща участваха представители на групата на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС групата в Комитета на регионите, служители от централата на ПЕС, представители на партиите-членки на ПЕС от страните – Австрия, Белгия, България, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Нидерландия, Румъния, Испания (приложен списък с участници).

Видно от позициите на участниците, а в последствие и от изнесените презентации, всички тези партии имат специални отдели или звена към отделите за връзка с обществеността, които работят само и единствено с интернет комуникациите, новите технологии и иновации, уеб дизайнери. Което на първо място ни поставя в неизгодна позиция по отношение на останалите страни-членки на ПЕС. На второ място, впечатление по време на срещата направи изключително откровения начин на предствяне на проблемите, с които се сблъскват левите партии в Европа – във вътрешнопартиен план, както и при реализирането на политики и отправянето на послания в обществото.

В резюме, важните акценти в програмата на срещата:


1. Политическо въвеждане
Филип Кордери (Генерален секретар на ПЕС):

We are in a big process to change our political agenda ”.


Дискусиите по време на конгреса в Прага доказаха, че политиките ни не винаги са съобразени с реалностите и изискванията на съвременния свят. Отправната точка в дейността ни оттук нататък трябва да бъде анализ на това, какъв е светът днес, как хората комуникират помежду си и какво ние трябва да направим, за да отговорим на тези потребности. Да се замислим – какви са инструментите, с които днес работят нашите партии за да достигнат до хората – срещи, форуми, съобщения, дискусии, как общуваме с нашите партийни членове, които също са част от съвременния свят.

Друг важен елемент, върху който трябва да се съсредоточим е джендър баланса. Крайно време е да осъзнаем, че не е добре да доминират мъже на средна и преклонна възраст във всички ръководни и избираеми нива в партиите.

За икономическата страна на нашите политики – трябват ни добри съвременни експерти, които правилно и вярно да отразяват икономическото състояние в съответните страни. Създавайки своите програми, левите партии в Европа трябва да вземат предвид факта, че доминиращото мнозинство днес е на десните партии. Сътветно, дори и най-добрата програма на национално ниво да е създала една лява европейска партия, няма никакъв шанс тя да отговори на доминиращата дясна европейска политика.

Всичко това в контекста на следващата кампания за европейски избори – политиките ни трябва максимално да са уеднаквени, за да станем сила и да постигнем добри резултати. Надявам се все повече партиите да разбират, че ПЕС не е само координатор на европейско ниво, а място, на което правим общи политики.

Необходимо е подобряване на мрежа между левите партии в Европа чрез която те да комуникират и координират своите действия, така че риториката на всички да бъде в една посока.
Нилс Уорнър ( Съветник във връзката с ПЕС активисти):

Към момента в Европа има 22 000 ПЕС активисти, които партиите-членки могат да използват много успешно и в кампаниите на собствените си страни. И чрез тях, до следващите избори имаме шанса да покажем на гражданите, че наистина са станали граждани и на Европа. Работата чрез ПЕС активисти са и добър инструмент, който можете да използвате за да вдигнете оптимизмът на вашите членове – когато знаят какво правят техните съпартийци и виждят тяхната активност и сила.

Важното в активностите е да се създават теми, които да интересуват хората и по които те да бъдат стимулирани да бъдат активни.
2. Презентация на нови ПЕС платформи
Гизела Оливера (Асистент „Уебсайтове и медии”):
1) My PES - надгражда и развива инициативата PES manifesto, създадена през 2009 г. за кампанията Евроизбори 2009 г. Новата платформа ще предостави възможност на всички ПЕС активисти да имат собствено място, което да показва „лицето” им, ще им даде възможност да споделят – в какви инициативи са взели участие (чрез снимки, видео, документи), както и всякакви други начини на обществена и партийна активност (мястото в платформата се нарича Exchange corner). Всяка иницатива ще бъде маркирана чрез Google map, което ще даде възможност и за опознаване географски на мястото, където се е състояла тази иницатива.

My PES ще бъде свързан с Фейсбук и други социални мрежи (Linked in, Tweeter), от където всеки потребител ще може да кани свои приятели и познати.

Идеята е всяка страна-членка да преведе платформата на собствения си език, да я закачи за общата платформа My PES, както и за интернет страницата на партията си. Когато и информацията е представена достатъчно интерактивно (чрез повече снимки и видео), всички потребители ще могат да се запознават с нея, независимо от факта, че не е преведена на техния език.

Платформата ще бъде представена на среща на “Progressive Societies Advisory Committee” на 1 октомври 2010 г., както и на „PES Prime Ministers Meeting” на 28 октомври 2010 г.

Инициативата прилича до голяма степен на създадената от Институт „Николай Добрев” през 2006 г. платформа R.E.D. (www.red.bg) , която създаде възможност на над 3000 души да развият собствени блогове, да качват снимки и видео от техни инициативи, да участват в дискусионни форуми.
2) Re: NEW – онлайн платформа за обсъждане проблемите на общностите. Езикът и на тази платформа ще бъде английски, добре е всяка партия да я преведе на своя език и да комуникира чрез нея в страната си, като използва потенциала на ПЕС активистите за това.

Дискусиите ще бъдат структурирани в шест теми: • нашите ценности;

 • социално развитие;

 • икономика и заетост;

 • околна среда;

 • образование;

 • активно гражданско общество.

Към всяка тема ще бъдат прикачени свързани документи на съответната партия – позиции, декларации, програми, както и такива от Уикипедия и други информационни бази.

Потребителите могат да участват както пряко в дискусиите, така и да изпращат лични и-мейли на други участници в тях, когато не желаят публично споделяне.

По всяка тема в дискусиите ще има възможност за разделяне на дискутантите – членове на партията, експерти, НПО представители, държавни служители, изборни длъжности. Така би могла да се види различната гледна точка на всеки един от тях.

Платформата е изключително необходима на левите партии в момента. Чрез нея те биха могли да се върнат към хората, връзката с които е изгубена в последните години. А как по-добре да стане това освен, когато говорим за нещата от нашето ежедневие, тези които вълнуват и интересуват хората.
И двете платформи са насочени към целевите групи на младите хора, образованите хора, средната класа. Информацията от тези дискусии би могла да се пренесе чрез подходящи послания и до други целеви групи, извън интернет позиционираните.
3. Презентация на платформи и иницатива на страните-членки на ПЕС
1) Италия (PD Italy) - Даниела Джентил, Ръководител „Връзки с обществеността”:
Партията използва няколко инструмента за работа:


 • Интернет страница – www.partitodemocratico.it и към нея:

 • Социална мрежа (PD NetWork) – платформа за дискусия по различни теми, новини, произтичащи от политиката на партията, или управляващите.

 • Мобилизираща мрежа – 3000 души регистрирани потребители, които обменят съобщения помежду си. Мрежата е свързана с Фейсбук и други социални мрежи.

 • YouTube TV Channel (www.youdem.tv) – качва се видео от всички участия на политици на партията, поддържа архив и е разделен по теми.

Мястото за профил регистрация, което е свързано с двете мрежи и ТВ канала се нарича My PD.

Отделът разполага с 60 000 и-мейл адреса (на членове и симпатизанти), чрез които работи активно – изпраща както информация от реализирани политики, така и кани в инициативи и търси мнение по различни въпроси.
2) Франция (PS France) – Валерио Мота, Уеб редактор:
Проект Coopol – проект за обединяване на членове и симпатизанти на партията. Стартира през м.01, 2010 г., като до м.09.2010 г. регистрираните потребители вече са 30 000 души. Платформата е свързана с интернет страницата на партията.

Към отдела по този проект работи самостоятелен екип от 2 души. Системата е развивана постепенно – на всеки две седмици е пускан нов панел от нея. Проектната идея изхожда от разбирането, че партията може да привлече повече членове и сипматизанти, като предоставя възможно най-много информация и дава възможност за максимално участие.

Платформата включва:


 • Начална страница с новини, събития и инициативи – карта на Франция илюстрира всяко събитие или инициатива

 • Лични профили на регистрираните (My section, My federation) – профили имат почти всички водещи политици на партията. Към профилите се правят препратки към профилите на тези потребители в други мрежи – Фейсбук и др. При регистрацията на потребителите, те биват идентифицирани от вътрешната система за членство в партията дали са членове или не са. По този начин им се предоставя и различен достъп до информацията в платформата.

 • Форум и чат – във форума се дискутира по конкретни теми, - към всяка тема има прикачени документи или препратки към различни места в Интернет (места, които партията иска да покаже със специален акцент на потребителите на платформата)

 • Видео, снимки – отправят послания към потребителите с конкретна насоченост към политики

 • Списание – събира информация от дискусиите и форумите, от качените материали от потребителите и ги обединява в ежемесечни списания.

 • База данни, илюстрована чрез картата на Франция:

  • червен цвят – показва какво е влиянието на пяртията на територията на страната (по резултати от избори)

  • зелен цвят – безработицата в страната

  • лилав цвят – демографско развитие, население в различни възрастови групи

  • други цветове – развити различни икономически отрасли.

Базата данни, представена по този начин се използва при провеждането на различни кампании – в различните региони интервенцията е различна и с различна сила на въздействие. Така и много точно се определят целевите групи в съответните региони, върху които партията трябва да насочи своето въздействие и политики.

Coopol се презентира и рекламира непрекъснато в общественото и партийното пространство на Франция. Направени са специални рекламни клипчета, които обясняват какво съдържа системата, как работи и каква е полезността от това да се регистрираш в нея. Използва се местната мрежа от членове на партията за рекламиране, както и всички партийни и обществени форуми, които екипа на проекта посещава и разяснява платформата.

Като изключим базата данни, представена чрез картография, проектът до голяма степен прилича на българския проект R.E.D.


3) Австрия (SPỐ Austria) – Манфред Лампмлар, Експерт връзки с обществеността:
Партията работи с няколко платформи:

www.neuepolitik.at

www.redbook.at
И двете са свързани с други социални мрежи и развиват активни дискусии по различни теми (в момента актуална е Австрия 2020). Особено важен за партията е Фейсбук – над 2 млн.австрийци имат свой профил там – страницата е само една - SPỐ (100 000 фена), профила също – Sozialdemokratie (7 700 приятели), като и двете се поддържат от отдела в централата.
4) Гърция (PASOK Greece) – Константин Фулцуполос, експерт от международния отдел:
Партията работи с два отдела в посока разширяване комуникацията с обществеността и членовете:

 • Отдел по секторни политики – отдела поддържа голяма база данни на граждански структури, НПО, експерти, членове и симпатизанти на партията, на които се изпраща информация, кани се в инициативи, търси се мнение и становище.

 • Комуникационен отдел – осъществява връзката с тях, както и с членовете на партията.

Информацията е базирана на Интернет страницата на партията – www.pasok.gr . Освен това са създадени и две отделни инициативи: • Мобилна програма ПАСОК – осугирява безплатен достъп до Интернет на членове на партията, които имат 3G телефони. Чрез тях те получават ежедневно видео, снимки, препратки към линкове с информация;

 • Проект Уикиполитици, чрез който се образоват млади политици чрез Интернет.

В хода на дискусията много ясно бяха очертани важните базови елементи за модернизиране на мрежите от комуникация – институционален инструмент (отдел или звено) и мотивиран човешки ресурс за осъществяване на дейността.

Сред присъстващите на срещата, най-близко до българското ниво на комуникация бе Кипър (EDEK Cyprus) – представител Никос Хаджистефаноу, секретар на отдела за международни връзки на партията.
С оглед необходимостта от развитие на работата на БСП със социалните мрежи, както и създаване на собствена платформа за работа, в следващата седмица ще изготвим проекто-предложение за модернизация на комуникационната ни мрежа.

Участвали в срещата:


Симеон Славчев

Медиен секретар

на Младежкото обединение в БСП
Галина Асенова

Заместник-председател

на Младежкото обединение в БСП
27.09.2010 г.

Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница