Задач (10 точки) Равносилност. Решете уравненията:, където а е параметърДата24.07.2016
Размер20.92 Kb.
#3506
ТипЗадачаЗадача1. (10 точки) Образна задача.

Пиратските образи са получени чрез симетрия относно правата d. Но... са допуснати грешки. Колко е броят на грешките? Посочете ги с номера само върху левия образ с цветен молив /или химикал/?

Задача2. (10 точки) Равносилност.

Решете уравненията:
    1. , където а е параметър.

Определете за кои стойности на параметъра а, уравнението (1) е равносилно на уравнението (2).

Задача3. (10 точки) Геометрия на триъгълника.

В ABC ъглите BAC = 80 и ACB = 60. Точката М е вътрешна за триъгълника и е такава, че MAC = MCA = MBC = AMB.

a)Намерете мерките на ъглите в триъгълниците ABM, BCM и CAM.

б) Симетралата на отсечката BM пресича страната BC на триъгълник ABC в точка P. Отсечките AP и BM се пресичат в точка Q. Докажете, че AM = QM.Задача 4. (10 точки) Делимост и ...

Да се намерят всички двойки естествени числа p и q, само едното от които е просто и за които е в сила равенството: p4 + 2008q2 = q4 + 2008p2.Задача 5. (10 точки) Игра с 6 числа.

Двама души играят следната игра: Първият избира произволно число измежду числата 1, 2, 3, 4, 5 или 6 и го съобщава. Вторият си избира число измежду същите 6 числа, събира го с числото на първия и съобщава резултата. Първият избира число измежду дадените 6 числа , събира го с получената до момента сума, съобщава резултата и т.н. Играта продължава докато някой от тях получи сумата N.

А) Ако N = 8, с кое число трябва да започне първият играч, за да спечели?

Б) Ако N = 50, с кое число трябва да започне първият играч, така че както и да играе втория, първия винаги да печели?

В) Можем ли да познем по числото N, дали първият играч може винаги да печели, независимо от играта на втория играч? Обосновете отговора си!

Задача 6. (10 точки) По течението или срещу течението на реката.

Спортист излязъл от базата за тренировка с лодка в 10 часа и 15 мин. с намерение да се прибере не по- късно от 13 часа на същия ден. Известно е, че в спокойна вода, спортистът гребе със скорост 3км в час, а скоростта на течението на реката е 1,4 км в час. На какво най- голямо разстояние по реката може да се отдалечи спортистът от базата, ако на всеки 30 минути гребане, той почива 15 минути и има право да се върне назад само след почивка?


Време за работа 2 часа. Журито ви желае успех!
Резултатите и класирането по випуски ще бъдат изнесени не по- рано от 20.05.2007 на страницата на МГ “Баба Тонка” www.mg,rousse.bg/math

Награждаването на първенците ще се състои на 22.05.2007 от 18:00h по време на празничния концерт на МГ в зала „Опера”Поканват се всички участници и ръководители в състезанието “Математичека Атака”! Вход свободен!
Каталог: ~web37 math -> comp
comp -> X в равенството; б попълнете схемите и намерете неизвестните числа y и z ; в сравнете стойностите на X, y и z. Задача
comp -> Конкурс „Математическа атака", провеждан от математическата колегия при мг "Баба Тонка" за ученици от 4 до 7 клас Математическа гимназия "
comp -> Разрежете квадратна мрежа 5x5 по клетките на 3 части с равни периметри
comp -> Задача. Една баба купувала гевреци от хлебозавода по 20 стотинки и ги продавала по 60 стотинки. Един ден бабата спечелила 12 лева. Колко геврека е продала бабата през този ден?
comp -> Намерете естествено число n такова, че n 2 се дели на 6, n + 2 се дели на 241
comp -> Конкурс „Математическа атака", провеждан от математическата колегия при мг "Баба Тонка" за ученици от 4 до 7 клас Математическа гимназия "
comp -> Познай намисленото число
comp -> Задача. Отгатни Роди ми се братче. На коя дата се роди, ако знаем, че годината е равна на стойността на израза: 543 012 : 3 (352. 17 175. 31 259). 600 + 25 + 11. 25 + 5
comp -> Задача 1А „Да пресметнем рационално" Намерете неизвестното число X в равенството. Задача 1Б „Измислени действия"


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница