Задача 3 Посочете два примера за формиране на звукова култура по очакваните резултати за трета и четвърта групаДата18.05.2022
Размер77.05 Kb.
#114280
ТипЗадача
Ана Друмчийска - фак.номер 2106487066, задача 3
Свързани:
Ана Друмчийска - фак. номер 2106487066, задача 3, Ана Друмчийска - фак. номер 2106487066, задача 2, Ана Друмчийска - фак.номер 2106487066, задача 4, Ана Друмчийска - фак.номер 2106487066, задача 1

Задача 3
Посочете два примера за формиране на звукова култура по очакваните резултати за трета и четвърта група.

Формирането на звуковата култура в трета и четвърта възрастова група върви в следните основни направления:


1.Различаване на звук в среда с други различни от него звуци
2.Откриване мястото на звук – начало, среда, край на думата
3. Откриване броя на звуковете в една дума.

Примери за упражнения по направление 1    1. На децата се раздават картинки, в които има изобразени предмети , в които има звук „О“ и такива, в които няма. Задачата на децата е да определят в кои от названията на изобразените предмети има звук О

1.Пример : къща, стол, еднорог, сок, метла, коса

2.Пример: В работните листи е нарисуван сак и до него са изобразени дрехи, които съдържат и не съдържат в названията си звук О . Задачата на децата е да „сложат“,/чрез стрелки /в сака само дрехите, в които откриват звук О.


Чорапи, блуза , рокля, пола , клин, панталон

Примери за упражнения по направление 2


Пример 1: На децата се дават картинки с изображения на предмети, в чиито названия има звук „К“ в различни позиции. Задачата на децата е да групират предметите по признак място на звук „К“ в думата – начална1 , край2.
Думи : кош, кон, ток, ски, сак
Пример 2: На децата се раздават работни листи с изображение на предмети и под всеки предмет е нарисувана гъсеничка с три сегмента. Задачата на децата е да открият и оцветят този сигмент от гъсеничката, който отговаря на мястото на определен звук.
Пример с думата ток. Оцветява се последния сегмент от гъсеницата, защото мястото на звука „К“ е в края на думата.

Примери за упражнения по направление 3


Пример1. Децата чуват и виждат изображения, в чиито названия има звук „ Е“. Повтарят наименованието на изображението и отброяват колко звука Е има за всяко изображение, чрез пляскане с ръце.
Елен, елха, несесер
Пример 2. Всяко дете измисля дума, в която има поне един звук „Е“ и я произнася пред всички. Останалите деца отброяват колко звука Е има в думата.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница