Задача №6 Изготвил: Васил Николаев Пеев Фак. №111208226



страница1/3
Дата03.01.2022
Размер132.5 Kb.
#112444
ТипЗадача
  1   2   3
климатик готов

Курсова задача №6

Изготвил: Васил Николаев Пеев

Фак. №111208226

__________________________________________________________________________________

Евристични методи II

Проверил: _____________
/Н. Ганева/


Метод „Тотална аналогия”


  1. Уточняване на проблема.
    Търси се нов външен вид, друга функция или нова реализация на ТО „климатик”.

  2. Главната функция на „климатик” е контролиране температурата на въздуха в дадено помещение (затворено пространство).
    Допълнителни елементи със съответните функции могат да бъдат пречистване и ароматизиране на въздуха.

  3. Аналогия със словесно описан ТО.

3.1 въдица, лампа, антена, решетка, автомобил, ключ, клавиатура
а) Няма човешки индивид, който незнае за какво служи въдицата. Използваме я, основно когато сме решили да се оттървем от стреса. Така казано, търпеливо чакаме да хванем някои неща с нея – най-често става въпрос за риба. Тук идеите мога т да бъдат много. Започвайки с климатик, който улавя движенията и стигайки до такъв, който разпознава и абсорбира миризмата от риба, или пък известява кога времето е най-подходящо за риболов.
б) Лампа. Тук аналогията е повече от елементарна. Какво по-интересно от светещ климатик можем да измислим, като не обръщаме внимание на това дали светлината е декоративна, или е използвана за друга определена цел – осветяване на помещението или част от него например.
в) Има различни видове антени, създадени да улавят най-разнообразни видове сигнали. Нашия климатик може да съчетава всички тези антени в една, която да улавя всички възможни видове вълни.
Г) Решетката най-често е свързана с това да предпазва(пази). Климатикът също може да предпазва(пази), ако е снабден с функцията аларма например, включваща разпознаване на глас, пръстови отпечатъци и т.н..
д) Всички знаем, че - по-новите автомобили притежават (съдържат в себе си) някакъв вид климатик. Конкретният може да контролира влажността на въздуха и осветлението, което преминава през прозорците в зависимост от времето – ако навън е прекалено слънчево например, пропускането на светлина през стъклата е по-малко, съответно зрението на водача е по- предпазено и се изморява по-трудно.
е) Ключ – това може да е климатик, който по някакъв начин управлява всички ключалки в помещението.
ж) Клавиатура – ако климатикът се намира някъде над бюро с компютър, той може да проектира клавиатурата върху плота, така че този, който пише трябва единствено да докосва светлината на съответния клавиш, за да го използва.

4. Аналогия с чертеж на ТО.

В случая може да се поработи по закрепването на климатика. Тя може да е разположена зад него, под него, или целия климатик да минава през скобата.


  1. Аналогия с инженерен ефект или явление.
    Явлението, което реализира главната функция е въздушен поток. Входящият и изходящ поток варират и зависят от вида на климатика. Входа и изхода са механични

  2. Аналогия със случаен обект.
    Избраните обекти са: огледало и шкаф
    - огледалото отразява светлина – възможно е външният вид на климатика да е снабден с огледален ефект, който му придава елегантност.
    - в шкафа в шкафа се съхранявават избрани от потребителя предмети – в климатика може да има отделение, в което се съхраняват отпадъците от вече пречистения въздух.

  3. Аналогия с картина.
    („Витрувианският човек, показващ пропорциите на човешкото тяло”)
    От декоративна гледна точка и търсенето на нов външен вид, корпусът на климатика може да бъде на правен във формата на човешко тяло. Потоците въздух са съответно променливи. Ако климатика трябва да работи в режим охлаждане, потокът е насочен отдолу нагоре – всмуква въздух от долната част, и го изкарва охладен през горната. Ако трябва да затопля помещение, действа точно в обратна посока. Така въздушните маси се движат и балансирането на температурата в помещението е по-лесно.

  4. Аналогия с текст.
    „Аз съм българче обичам

наште планини зелени.

Българин да се наричам

първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,

в край свободен аз живея.

Всичко българско и родно

любя, тача и милея. „
Аналогията с първия куплет – климатикът може да симулира внасянето на чист въздух – от планината – ароматизира и освежава въздуха.
С „българче свободно” аналогията е следната – климатикът може сам да „усеща” до какво ниво въздухът е освежен и ароматизиран (чрез някакви сензори) и да ги контролира – заедно или по отделно.

Метод „Синектика”



Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница