Задачи от електронни таблици: Опишете действието на оператора sumifстраница1/4
Дата24.11.2022
Размер73.62 Kb.
#115653
  1   2   3   4
тест
Свързани:
inbound460498237906588522

Задачи от електронни таблици:


1. Опишете действието на оператора SUMIF
Функцията SUMIF сумира клетки, които отговарят на едно условие, което е предоставено. Необходими са 3 аргумента, обхват, критерии и обхват на сумата. Да се обърне внимание, че sum_range не е задължителен. Ако не предоставяме диапазон от суми, вместо това SUMIF ще сумира клетките в диапазона. Използва се следната формула: =SUMIF(B1:B25,">F5")
Например, ако искаме да сумираме клетките в този диапазон, които съдържат числото 15, се въвежда B7:B12 за диапазона и 15 за критериите. Няма нужда да да се въвеждат сума_диапазон, тъй като сумираме същите клетки, използвани в условието. След това Excel връща 30, две клетки в диапазона съдържат 15.
Ако временно се въведат още 15, този резултат ще се промени.
Можете да се добави логически оператори към критериите. За да сумираме клетки със стойност, по-голяма от 15, въвеждаме критерии „> 15“ в двойни кавички.
Можем лесно да преместим критериите върху работния лист, така че да е по-лесно да ги промените.


2. VLOOKUP може да се използва вместо и как?
Използваме LOOKUP, една от функциите за търсене и препратки, когато трябва да търсим в един ред или колона и да намериме стойност със същата позиция във втори ред или колона. Например да кажем, че знаете номера на частта за дадена автомобилна част, но не знаете цената. Можем да използваме функцията LOOKUP, за да се връща цената в клетка H2, когато въведем номер на нещо си в клетка например H1. VLOOKUP можем да използваме и да ни намери някаква стойност по зададен критерий, която да използваме във формула. Да кажем, че искам да добавя към моята таблица и колона с континента на всеки. Един начин да го направя е като използвам функцията IF.


3. Решение на тази задача
Първо може да се използва най-лесното и това е с филтър.

Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница