Задачи за курсова работа на прологДата01.06.2017
Размер17.35 Kb.
#22580
ЗАДАЧИ ЗА КУРСОВА РАБОТА НА ПРОЛОГ

1. Да се напише програма на Пролог за създаване на 3 фрейма, описващи: студента най- общо, студент- бакалавър, студент- магистър. В диалогов режим да се въвежда от потребителя за кой от горните обекти да се изведе информация, включително и от родителския фрейм. Отговорите да се получават в прозорец, различен от стандартния (Output).

2. Да се напише програма на Пролог за създаване на продукционна система с прав интерпретатор за избор и покупка на жилище. Отчита се например: локация, квадратура, вид строителство, брой стаи, централно отопление, цена. Въвеждането на данните е в диалог с потребителя.

3. Да се напише програма на Пролог за създаване на продукционна система с обратен интерпретатор за доказване на целта „назначен на работа”. Едно лице се назначава за програмист, ако има документ за компетентност по Информатика, има практически знания за работа с Java, ползва английски, възрастта му е под 35 години. Документът да бъде университетска диплома или престижен сертификат. Да се изведе достоверността, с която се дава решението.

4. Да се напише програма на Пролог за класифициране на фирми по отрасли с въвеждане името на фирмата, ако се знае че към софтуерните са: Микроакаунт, Сирма, Сага; към тези в хранително- вкусовия бранш са: Сердика, Меком; към застрахователните: Булстрад, Евроинс. Да се изведат характеристиките на фирмите по отрасли, като те са зададени като фрейми.

5. Да се напише програма на Пролог за създаване на продукционна система с прав интерпретатор за избор и покупка на автомобил. В правилата да се отчетат характеристики като: марка (модел), година на производство, преминати километри, двигател, екстри, цена и др.п. Клиентът въвежда от клавиатурата само цената, която е приемлива за него.Примерните данни да бъдат за 3 марки автомобили. За същите марки да се създадат фрейми, от които да се извеждат характерстики по желание на клиента.

6. Да се напише програма на Пролог за създаване на продукционна система с обратен интерпретатор за доказване на целта „получаване на стипендия”. Да се изберат величините, по които се прави преценка и да се въведат фактите в диалог с потребителя. Да се изведе достоверността, с която се дава решението.

7. Представете като семантична мрежа връзките между обектите: Вие, Ваш приятел, студент, човек. Посочете по 2 основни особености за всеки обект. Напишете програма на Пролог за извеждане на всички особености на зададен от потребителя обект, представен в семантичната мрежа. Опишете чрез фрейми същите обекти и особености, както и процедурите за извеждането им..


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница