Закон с 3 г закъснение Здравната министърка реализира идея на Божидар Наневстраница1/3
Дата26.10.2018
Размер320 Kb.
#99664
  1   2   3
04 май 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕГЕРБ внесе закон с 3 г. закъснение

Здравната министърка реализира идея на Божидар Нанев
Близо 3 г. след като бившият здравен министър д-р Божидар Нанев предложи да се купува и продава имот или кола само срещу платени здравни вноски, ГЕРБ най-сетне реши да реализира идеята му. С нея се е заела третата поред министърка след Нанев - Десислава Атанасова.

Тя и вицепремиерът Симеон Дянков предлагат промени чрез преходните и заключителните разпоредби в Закона за здравното осигуряване. Според тях който купува имот или кола, ще доказва с удостоверение от НАП, че няма неплатени здравни вноски.

„В момента се изисква само декларация, че не дължиш осигуровки на държавата, а вече това ще се доказва", поясни вчера пред „Труд" Атанасова.

С поправките се решава и проблемът със здравните осигуровки на всички длъжностни лица и други служители на Евросъюза. Досега независимо че те се ползват от осигурителна система на ЕС, бяха задължени да се осигуряват здравно и у нас. След промените те вече няма да участват в нашата система. Също така, за да избегнем наказателна процедура от ЕС, с поправките доброволните здравни фондове стават застрахователи.
Затвор и за побой на медици
В затвор ще се влиза и за побой над медицински специалисти, не само над длъжностни лица като полицаи и военни. Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, които вчера внесе синият депутат д-р Ваньо Шарков. Промяната бе подкрепена от 22-ма народни представи от всички парламентарни групи без ГЕРБ.

„Управляващите заявиха, че чакат цялостен „ремонт" на закона и тогава ще казват зад какви предложения застават", обясни пред „Труд" д-р Шарков.

Според законопроекта му за тежка телесна повреда над служител с бяла престилка ще се лежи от 3 до 15 г., за средна - от 2 до 10 г., а за лека - до 3 г.

Неотдавна ВАС се произнесе, че медиците не са длъжностни лица, затова задължително трябва да се изброят в закона, ако ще им се осигурява такъв тип специална защита.
Потребителска здравна такса
От 1 май с увеличаването на минималната работна заплата от 270 на 290 лв. се увеличи и потребителската здравна такса. По закон тя е 1 на сто от минималната работна заплата. Увеличена е и потребителската дневна такса, която се заплаща за болничен престой - тя вече е 5.80 лв. От здравното министерство публикуваха официално съобщение, в което се посочва, че здравният министър ще предложи на парламента изменения в Закона за здравното осигуряване. Целта на измененията е да се запази досегашният размер на потребителската такса за преглед при личните лекари от 2.70 лв. и за престой в болница от 5.40 лв. Промените, ако бъдат направени, ще са по алинеята, която се отнася до заплащането на потребителска такса на лекарите, лекарите по дентална медицина (зъболекарите) и болничните заведения. На практика това ще бъде първата подобна поправка в законодателството.


Въпросът не е в стотинките
След 1 май вече ще плащаме по-висока потребителска здравна такса, когато ни се наложи да отидем на лекар или да постъпим в болница. Увеличението е символично, но около него се разгоряха доста спорове. С някакви си 20 или 40 стотинки ще бъде увеличена тази такса, за която през последните години се изказаха противоположни мнения. Едното от тях е, че тази такса въобще трябва да отпадне. Срещу него рипнаха докторите и това е обяснимо донякъде, защото чрез тази такса те си докарват пари, за които често не дават нито квитанция, нито някаква бележка. Те и поддържат мнението, че тя трябва да остане за да се ... дисциплинират онези, които решат да отидат на лекар или постъпят в болница.

Които помнят защо и как бе въведена тази такса, навярно ще се сетят, че един от железните аргументи тогава бе, че така ще се ограничи ненужното ходене на лекар. Има известна доза логика в тази теза, подкрепена отначало с лев и нещо и която вече стигна близо три лева. Само че за да замразят досегашните цени на таксите, сега депутатите ще трябва да променят членове от закон. Един зевзек преди време казваше: „Кипи безсмислен труд...".
РАЗКРИТИЯ

1,1 млн. лева източени с лекарства за покойници
Над 1,1 милиона лева са източени чрез лекарства, изписвани на покойници, за които е платила държавата. Нередностите откриха от Агенцията за финансова инспекция след проверка в общинско дружество “Фарма Петра”, което държи аптеки в Петрич, съобщи bTV.

Разследването започна след сигнал от гражданин, че общинското дружество е замесено в схема за източване на пари от военноветерани, като фалшифицира рецепти, надвишава цените на лекарствата и издава фактури.

Съгласно наредби на Министерството на здравеопазването ветераните и инвалидите от войните имат право на 3 безплатни лекарства всеки месец или такива с частично доплащане.

В края на всеки месец от акционерното дружество, което е със 100% общинско участие, прилагат рецептите към фактурите и ги дават на общината, където би трябвало да ги проверят и одобрят, след което се превеждат пари по банков път. Точно тук се състои и проблемът.

“Основният извод в доклада е, че има схема за измама. Много се надявам да няма такава, но предвид това, което са дали лекарите, предвид това, което са дали правоимащите, всичко води до такъв извод”, смята Вельо Илиев, кмет на община Петрич.


Един доктор на 270 българи
На един доктор у нас се падат средно по 270 българи, за чието здраве трябва да се грижи. Това се посочва в проектодоклад за националната сигурност в страната за миналата година, в който е разгледано и състоянието на здравната система. Оказва се, че по този показател хората в бели престилки у нас са по-слабо натоварени в сравнение със средното за ЕС ниво. Въпреки наличието на повече лекари на глава от населението в България обаче пациентите остават неудовлетворени от здравните грижи, констатират експертите.

Недоволни са и самите доктори, които роптаят срещу ниското заплащане в системата. Липсвала и ефективна система за следдипломно обучение и непрекъсната квалификация на заетите в здравеопазването.

Според доклада системата функционира неефективно. Едно от доказателствата за това бил ръстът на хоспитализациите и увеличаващите се разходи за тях.


Лекарите скочиха срещу промените за потребителската такса
Отвързването на сумата за посещение от минималната заплата според джипитата е "инфантилен популизъм"
Остър протест срещу намерението на здравното министерство таксата за посещение при личен лекар да бъде "отвързана" от минималната заплата и да падне на 2,70 лв. отправи вчера председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. Докторът изчисли, че ако сумата не се вдигне на 2,90 лв., личните лекари ще изгубят близо 300 000 лв. Според Киров сумата се получава, ако се вземе предвид огромният брой освободени от потребителска такса, както и средният брой на прегледи годишно.

"Това е сума на фона на 1,5 млрд. лева, които бяха национализирани и прехвърлени от бюджета на Здравната каса в държавния бюджет. Освен това близо 2 милиона българи не си плащат здравноосигурителните вноски и от това в НЗОК не постъпват около 500 млн. лв. средно на година", продължи с оплакванията си Киров. Той предложи, ако здравният министър внесе законовите промени, с които таксата за посещение при личен лекар ще бъде фиксирана, да отпадне и освобождаването на пациенти от потребителска такса. По думите му около половината от пациентите, които посещават семейните си лекари, са освободени от потребителска такса.

Киров изтъкна, че отвързването на потребителската такса от минималната заплата не изяснява по какви критерии ще се определя новата такса. "Някой поглежда в тавана и казва "толкова ще бъде". След като таксата бъде отвързана от минималната заплата, тя трябва да бъде свободно определяна - 2, 5, 10 лева, който колкото реши - това по-добре ли би било? Не!", възмути се той. "Колегите ми не могат да изпаднат в такава дребнавост - 20 стотинки не е нашето верую. Тук говорим за принципно неправилен начин на поведение и разсъждение, за инфантилен популизъм на чужд гръб", заяви шефът на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той определи действията на властта като "някакви хаотични движения".Президентът подкрепи изнасянето на администрацията от София

До юни всички съвети на "Дондуков" 2 щели да работят по стратегията "България 2020"
Президентът Росен Плевнелиев подкрепя изнасянето на държавна администрация в провинцията. Това стана ясно вчера по време на първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики към държавния глава, в което участие взеха четирима министри - на здравеопазването, на икономиката, на транспорта и на земеделието, учени, икономисти, областни управители и други лица от държавната администрация и бизнеса.

„Ако искаме да правим клъстер земеделие и производство на храни, Държавната агенция по храните или Държавната агенция по зърнопроизводство е добре да бъде в Русе, Варна или Добрич – по-близо до фабриките, по-близо до мястото, където ние искаме да развиваме тези сектори.“ Това обясни държавният глава и добави, че е „нормално специализираните държавни агенции, свързани примерно с туризма, да бъдат там, където правим туризъм, а свързаните с информационни и комуникационни технологии, да останат в София, защото София е естественият център на тази толкова важна бъдеща индустрия.“

Президентът поиска сформиране на нова стратегия за подпомагане на бизнеса у нас.

„С планирането на оперативните програми за 2014-2020 година ние трябва да заложим на три неща – изграждането на индустриални зони, маркетинг на България като инвестиционна дестинация и изграждане на екипи на държавно и на общинско ниво, за да можем активно и целенасочено да се борим за инвестиции“, обясни Плевнелиев.

Държавният глава залага на теорията на клъстерите, стана още ясно от срещата на „Дондуков“ 2. „Клъстерите са това, което ще ни помогне да бъдем конкурентоспособни – да съберем фабрики, институции, университети, изследователски центрове на едно място, за да работят по-продуктивно“, заяви Росен Плевнелиев.

По неговите думи всички съвети в президентството до юни ще се занимават с програмата „България 2020“.
Без лекарства за болни на химиотерапия

За 1% от лекуващите се с облъчване търсят нов препарат
Около 1% от болните от рак ще бъдат засегнати от проблемите с доставки на лекарства от австрийската фирма Sandoz, за които МЗ съобщи в петък. Това показа проверка на „Преса" в онкодиспансерите в страната.

и Проблемът с липсващите пет медикамента за химиотерапия ще засегне много хора, тъй като става дума за едни от най-използваните лекарства срещу рак, коментира пред „Преса" доц. Здравка Валерианова, директор на специализираната болница по онкология в София. В момента 34 712 българи са на химиотерапия, което означава, че около 347 души ще останат без лечение, тъй като трябва да се търси нов препарат, който да замести липсващия. Общо онкоболните у нас са над 250 000, като всяка година се регистрират нови 38 000. За останалите болни на химиотерапия има достатъчно запаси от медикаменти и няма да се наложи спиране на лечението, увериха онколози вчера.

Министерството изпрати указания до болниците как да купуват и неразрешени за употреба лекарства заради липсващите продукти на Sandoz - „Алексан", „Петфлурорацил", "Цисплатина", „Блеомицин" и „Метотрексат".

„В нашата болница в момента има недостиг на „Метотрексат", използван главно при болни от рак на гърдата, и „Блеомицин", който се прилага на хора с рак на кожата и тестисите. Тези лекарства обаче имат заместители, така че бързо ще бъдат направени нови търгове", увери доц. Валерианова.

По думите й не би трябвало новите медикаменти да са по-скъпи от сегашните, макар фирмите да имат навика да вдигат цените, когато има недостиг. При строг контрол обаче това няма да се случи, категорична е тя.

Според шефката на раковата болница по-сериозен ще е проблемът с продуктите „Петфлурорацил" и „Цисплатина", които са най-широко използваните препарати за потискане на растежа на раковите клетки и спиране на тяхното делене.

Това са много добри лекарства без заместители и смяната им с друг продукт, който тепърва трябва да търсим, може да се окаже фатална за болните, обясни шефът на онкодиспансера в Русе д-р Камен Кожухаров.

Ще се нарушат ритъмът на лечение, схемите, а съответно показателите и крайният резултат, алармира той.

„В момента при нас на активно лечение са 3000 души, като 60 от тях имат в терапията си „Петфлурорацил". За половината от тях обаче няма лекарства, тоест 30 души са в риск", добави д-р Кожухаров. Повечето от тях си купили лекарствата от чужбина.

Жулиета НЕДЯЛКОВА


Диагноза

Неадекватни сме след 12-ия час работа
Два дни в парламента кипи усилен труд по закона за гражданската конфискация. Може ли човек да бъде адекватен при 12-15-часов работен ден?
Д-р Ваньо ШАРКОВ, лекар-депутат: „Няма да се преуморим, пък и никой не е стоял в залата през цялото време.

Освен това има хапчета, стимулиращи напитки и прочие. Друг е въпросът доколко ще вземем адекватно решение.

Хората могат да понесат различно натоварване на работното си място, но няма такъв, който да е дееспособен след 12-ия час. Мозъкът остава работлив и услужлив около 8 часа. След това настъпва преумора, стресът взема своето и ставаме напълно безполезни."

Д-р Иво ПЕТРОВ, национален консултант по инвазивна кардиология: „Свръхнатоварването на работното място носи риск от инфаркт. Особено когато не се спи достатъчно дни наред, а работният ден продължава над 12 часа. Това повишава нервността, кръвното налягане се вдига, организмът бързо изчерпва запасите си и може да се стигне до сериозни последици."

Д-р Лъчезар ТРАЙКОВ, невролог: „Всичко, което надхвърля физиологичната норма, води до преумора и стрес за организма. Ако обаче си гарантираме 7-8 часа .здрав сън, можем да издържим натоварване от 15 часа непрекъснат труд. Разбира се, това не бива да става практика, но ако е за ден-два, мозъкът има сили да компенсира подобно усилие. Още повече че депутатският труд нито е тежък физически, нито изисква непрекъсната концентрация, както е при докторите или при авиодиспечерите например."

Мадлен АЛГАФАРИ, психолог: „Трудно можем да поставим някакви рамки, защото човешките възможности са неизчерпаеми. Съвсем естествено обаче при продължителна работа в определен момент губим концентрация, паметта ни започва да изневерява и настъпва преумора."

Стефан Константинов: Идеите за вноските са ексцентрични
Никога не сме обсъждали с депутатите на ГЕРБ или с премиера, че МЗ трябва да внесе предложение за „отвързване" на потребителската такса от минималната заплата. Така бившият здравен министър д-р Стефан Константинов коментира пред „Преса" обвиненията на наследничката си на поста Десислава Атанасова, че той е виновен за вдигането от 2,70 на 2,90 на таксата за посещение при джипи. „Трябваше първо да проведем сериозни дебати колко да бъде тази такса и още по-важното - кой ще плаща за групите, освободени от нея", подчерта Константинов. „Освен това рискувах и този законопроект да бъде отхвърлен, както се случи с всяка една моя инициатива", добави той.

„Някои идеи на Атанасова за здравно неосигурените са твърде ексцентрични, докато аз предложих няколко прости неща, които не бяха одобрени. Първо исках да преброим колко точно са тези, които не плащат здравни вноски, а после да помислим какво правим с бедните, защото при тях каквито и наказания да измислим, няма да доведат до резултат. За хората с доходи, които не си плащат, наистина трябва да има санкции, например в Унгария плащат 5 г. назад, и то двойни вноски", обясни д-р Константинов.

Бившият здравен министър в момента работи като лекар-ординатор в Майчин дом. „Давам нощни дежурства, а по време на дневната смяна вчера направих едно секцио и изродих две момиченца близначки", разказа д-р Константинов.

Жулиета МИТКОВА


Оглупяваме двойно след 20 години

Над 100 000 българи страдат от старческа деменция, а Всеки трети е депресиран
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Световната здравна организация обяви, че през 2050 г. броят на хората със слабоумие в света ще достигне 115 млн. души, тъй като възрастните хора стават все повече и повече. По предварителни разчети на СЗО при непрекъснатия ръст на броя на възрастните хора количеството на страдащите от слабоумие, или болестта на Алцхаймер, ще се удвоява на всеки 20 години. В света сега има около 30 милиона такива болни. Към 2030 г. ще бъдат 65,7 милиона, а през 2050 г. броят им ще прехвърли 115 милиона. Българското сдружение „Алцхаймер" обяви, че над 100 хиляди души у нас страдат от деменция, а повече от половината от тях имат диагноза алцхаймер. „Месечно за лекарства на човек са необходими 80 лева. Ако има адекватно лечение, активният му социален живот може да бъде продължен с 10 години", обяснява проф. Стефка Янчева. От сдружението „Алцхаймер" призоваха здравното министерство по-скоро да определи медикаментите, които ще се плащат от здравната каса. Те ще настояват и за изготвянето на национален план, който да определи финансирането, ранната диагностика и социалните услуги за тези болни. „Поради това, че близките на пациентите купуват памперси или плащат за болногледач, те невинаги могат да купуват и хапчета", твърди проф. Янчева. Освен дементноболните рязко се е увеличил и броят на страдащите от различни психични разстройства у нас. Според Световната здравна организация 1% от населението страда от шизофрения. У нас точна статистика няма. Съдебните психиатри обаче са на мнение, че трудният живот и стресът влияят върху психичното здраве на всеки втори българин. По думите на националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова реформата в здравеопазването е засегнала най-тежко психично болните, тъй като психодиспансерите не функционират, а в кабинетите могат да се изпишат лекарства, но не може да се предоставя друга помощ. По последни данни всеки трети българин е депресиран, 10% са с тревожно раз-тройство, а 1% са с тежки психични проблеми. Като основни причини специалистът изтъква финансовите проблеми, загубата на работа и несигурността. Кризата влияе негативно върху здравето на хората - провокира психични заболявания, самоубийства, злоупотреби с наркотици и алкохол, подчерта още проф. Миланова.
Нова модерна болница отвори Врати в София
Нова модерна болница вече отвори врати в София, а официалното й откриване ще бъде на 9 май. Лечебното заведение разполага с Бърза помощ, Консултативно-диагностичен блок, лаборатории по микробиология и образна диагностика, отделения по хе-модиализа и обща и клинична патология, както и стационарен блок с 450 легла. „Софиямед,, разполага с операционен блок със 7 основни операционни зали. Освен това собствени операционни имат отделенията по акушерство и гинекология, по травматология, по урология и по гастроентерология. Болницата разполага с последно поколение медицинска апаратура на водещи производители. Лечебното заведение вече има сключен договор със здравната каса. То ще осигурява непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност, включително и на медицинска помощ при спешни състояния. За лечението на пациентите ще се грижат водещи специалисти и професионално избрани специализирани екипи. Всички болнични стаи са със самостоятелен санитарен възел, интернет и кабелна телевизия, безплатни за пациентите. „Софиямед, разполага със собствен паркинг, който също е безплатен за началото на престоя на пациента в лечебното заведение.


10 000 лв. ще е глобата за "мляко" от палма
Ивет Миткова

До 10 хиляди лева може да достигне глобата за фирма, която слага етикет "мляко" на продукти, направени от растителни суровини. Това предвижда новата наредба за млякото. Животновъдите дори настояваха за петорно по-сурови санкции за измамниците, влагащи палмово масло и други заместители. Агроминистерството обаче не е толкова крайно и реши да вдигне 3 пъти сегашните наказания.

"В момента санкцията е до 3000 лв., така че предлагаме да скочи тройно и, разбира се, затваряне на това предприятие. Най-важното е хората да знаят, че евтиното ни излиза скъпо, плащайки за лекарства и понякога със здравето си. Искаме да дадем възможност за правилния и информиран избор на потребителя", изтъкна министърът.

Забранява се на една и съща поточна линия да се правят и продукти от чисто мляко, и "аналози" от растителни мазнини. Това трябва да сложи край на оправданията за смесване на стоките поради "грешка на оператора". Ако влезе в сила това изискване, всеки цех трябва да избира - или да ползва само истинско мляко, или да произвежда само продукти от растителна мазнина. По данни на Агенцията по храните едва 75 фирми - 30% от всички млекопреработватели, ще изберат да правят само изцяло млечни продукти. Няма да бъде голям и броят на фирмите, които ще успеят да си направят допълнителен цех - за да продължат да произвеждат и двата вида стоки.Млечните продукти с палмово масло да имат етикети "Вредно за вашето здраве", настоя премиерът Борисов във връзка с подготвената наредба. Преди месец от бранша обявиха, че 60% от млечните продукти на българския пазар са менте - съдържат растителни мазнини, желатин и всякакви други добавки. През последните години има троен скок на вноса на сухо мляко и растителни масла.


Пробив в борбата с рака
направиха британски учени, открили начин за ранно определяне на риска от заболяването, предадоха агенциите. След мащабно изследване на близо 1500 жени учените установиха тясна връзка между рака на гърдата и измененията в определен ген на белите кръвни телца. Така с прост тест всяка жена ще може да разбере дали е предразположена към коварното заболяване в следващите десетина години. Специалистите предупреждават, че неправилното хранене, замърсената околна среда и вредните навици могат да предизвикат рак преди 30-годишна възраст. Но ранното предупреждение ще даде шанс на хиляди жени да променят начина си на живот.


Гените определят само на 1/4 нашето здраве, смятат американски учени, които са анализирали резултатите от над 100 различни изследвания. Според специалистите ролята на генетичните фактори за развитието на заболяванията често е силно преувеличена. "Гените със сигурност влияят на здравето на човека, но не повече от 25%, останалото зависи от начина ни на живот и вредните навици", твърдят учените. Според тях най-голяма вреда на организма причиняват пушенето, наднорменото тегло, високото кръвно и липсата на физическа активност.
Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница