Закон за чужденците беше върнат за преразглежданеДата26.10.2018
Размер181 Kb.
#101155
ТипЗакон

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП


БНТ Новини 20.00 часа 27.11.2013 г.
1. Лондон обяви нови мерки срещу имигрантите от ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън обяви нови мерки срещу имигрантите от Европейския съюз. Целта е да се затрудни достъпът им до системата за социални помощи. Промените са опит да се успокоят британците, които се опасяват от силен наплив на българи и ръмънци в страната от първи януари следващата година, когато падат ограниченията за достъп до трудовия пазар.

Новопристигналите имигранти няма да имат право на помощи за безработица за първите три месеца. Плащанията за безработица ще спират след 6 месеца, ако човекът не полага истински усилия или няма шансове да си намери работа. Хората с ниски доходи няма да имат право незабавно да кандидатстват за помощи за наем. Просяците и бездомните ще се депортират без право на връщане в страната за период от една година.

2. Мнозинството за първи път не успя да отхвърли вето на президента

а първи път в този парламент мнозинството не успя да отхвърли вето на президента Плевнелиев. С гласовете на ГЕРБ и "Атака" оспореният от държавния глава закон за чужденците беше върнат за преразглеждане.

Въпросният закон предвижда улесняване на придобиването на българско гражданство и на статут на постоянно пребиваващ за граждани извън ЕС, които са вложили съответно 2 или 1 млн. лева в българска кредитна институция.

"Естествено оттук нататък отново ще се вкара законът с прецизиране на текстовете, тъй като моето мнение е, че има как да бъдат стимулирани подобни инвестиции в България от чужденци и е неразумно те да не бъдат използвани и да не се разкрият възможности за работни места и за капитали в страната ни", заяви Борислав Гуцанов - "Коалиция за България". Гуцанов поясни, че в търсене на консенсус по темата мнозинството е готово на контакти с президентската администрация, за да се намерят текстовете приемливи за всички политически сили.

Засега от ГЕРБ нямат приемлив вариант по казуса. Не са готови с нови предложения и от мнозинството. Според ДПС оспорените текстове ще трябва да се премислят отново.

3. Пожар в хостел за имигранти в София

Близо 80 имигранти, предимно от Афганистан, сред които 20 деца бяха евакуирани заради пожар в импровизиран хостел на "Женския пазар" в София. Жертви или пострадали няма. Огънят е лумнал след 7 часа тази сутрин. Заради сложната конструкция на сградата пожарът беше загасен няколко часа по-късно. Във всяка една от стаите на сградата, която е частна собственост и паметник на културата живели по 20 души срещу 5-10 лева за нощувка.4. Екстрадираха нелегални иракчани

46 иракски граждани бяха екстрадирани снощи от страната. Това стана с полет на правителствения самолет за Багдад. Разходите по депортирането се поемат от Европейския фонд "Връщане". България и Гърция провеждат операцията съвместно. Затова самолетът с незаконните емигранти кацна и в Атина, където на борда му бяха качени нелегално пребиваващи там иракчани.

По-голяма част от иракчаните са пристигнали у нас преди повече от година. Всички са преминали незаконно границата ни с Турция. Най-малко в страната ни е живял 20-годишния Асан, едва 3 месеца.

5. Прекъснат ток и огромни задръствания заради снега в русенско

Същински ад са пътищата в Русенско въпреки постоянното им почистване. На места са се образували снежни преспи с височина над метър и половина. Истинска зима е в крайдунавския град. Падналите 16 сантиметра сняг буквално парализираха населените места в региона.6.Проблеми заради снега

Аварийно е кацнал в землището на старозагорското село Шаново самолет „Пайпър", пътуващ по маршрут Унгария-Турция. От пресцентъра на транспортното министерство съобщиха, че при прелитане на три самолета над територията на страната, двигателят на единия се обледенил по време на полета в участъка Пловдив - Стара Загора. Командирът на самолета е невредим.7. Кран пречупи

Тежък кран на служба Пожарна безопасност се преобърна на кръстовището на булевардите "България" и "Тодор Каблешков" в София преди обяд.

Кранът е бил превозван на платформа, когато при десен завой се накланя и се изсипва на трамвайната линия, за щастие без да скъса електрическата мрежа или да падне върху автомобил или трамвай.

8. Банков обир

Двама въоръжени с пистолети мъже ограбиха клон на Уни Кредит Булбанк в центъра на Кърджали. Откраднати са 30 хил. лева и хиляда евро. Нападението е станало малко след 9 часа тази сутрин пред очите на служители и клиенти. Мъжете са били с маски на главите и са успели лесно да влязат в банковия салон.9.Южен поток няма да наруши екологичното равновесие

Тръбите на газопровода "Южен поток" няма да излизат на брега край Варна и строителство на плажа Паша дере не се предвижда. Това заяви консултантът в международната компания, изготвила оценката на въздействието върху околната среда. Според доклада, представен днес в София, няма опасност за екологичното равновесие в района.


След поредица обществени обсъждания с жителите на Варна, Приселци и Галата е решено тръбите в крайбрежния участък на "Южен поток" да бъдат монтирани в подземен микро тунел, за да се избегнат изкопните работи на плажа. Самото трасе пък нямало да засегне защитените екологични зони и подводната археология.

10.5-ти ден на протест в Украйна

България е готова да подпише споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз. Правителството одобри проектодоговора с Украйна, който трябваше да бъде подписан на срещата на върха в литовската столица Вилнюс утре и вдругиден.

Президентът на Украйна Виктор Янукович ще присъства на втория ден от форума във Вилнюс, въпреки че Киев реши да замрази подготовката за асоцииране.

11.Вътрешният министър за протестите

Полицията разполага с видео и снимки, доказващи агресия срещу униформените в нощта на най-яростните антправителствени протести през този месец. Това каза днес във вътрешната парламентарна комисия МВР -шефът Цветлин Йовчев. Той и главният секретар Светлозар Лазаров бяха изслушани във връзка с обвиненията за проявено полицейско насилие срещу протестиращи в късните часове на 12 ноември. Йовчев каза още, че шествието е било незаконно, а получена информация за ескалация на напрежението довела до заповед полицаите да са без обозначителни знаци.12.Орешарски пред Ле Монд

В интервю за вестник "Le Monde"премиерът Пламен Орешарски заявява, че е оптимист за бъдещето на икономическо развитие в България. По думите му управляващите трябва да се съсредоточат върху прозрачните правила и процедури, да подсилят законите и те да се прилагат.

В отговор на въпрос какво би казал на прoтестиращите след 5 месеца непрестанни демонстрации и искане на оставка, Орешарски посочва, че тази година изцяло преминава под знака на демонстрациите. По думите му тези през февруари срещу предишното дясно правителство са били много по-многобройни.

13.Контрапротестът

На поредния контрапротест на площада пред "Дондуков" 2 подръжници на кабинета негодуваха срещу това, че не са могли да участват в третия дебат от инициативата на президента Росен Плевнелиев "Диалог с гражданите". Така било и при предишните два дебата. Недоволните твърдят, че многократно са искали среща с президента, за да разговарят с него и да поставят острите проблеми в обществото. Въпреки че 20 човека от контрапротеста още миналата седмица били подали заявка за участие, не получили потвърждение за регистрация.14. 94-годишнина от Ньойският договор

Четирима души са били задържани от обяд на сръбския граничен пункт "Рибарци" на път за Босилеград. Те са пътували за участие в митинг, посветен на годишнината от Ньойския договор, организиран от Демократичния съюз на българите в Босилеград.

Сред четиримата българи е заместник-кмета на Враца Красимир Богданов, който е и член на Изпълкома на ВМРО. На задържаните не било позволено нито да влязат в Сърбия, нито да се върнат в България, каза заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки. Според него, няма обяснение за задържането им, защото пътниците не са се държали арогантно.

15.Почина Ваклуш Толев

Изготвил: Тодор Балчев

Тръбите на газопровода "Южен поток" няма да излизат на брега край Варна и строителство на плажа Паша дере не се предвижда. Това заяви консултантът в международната компания, изготвила оценката на въздействието върху околната среда. Според доклада, представен днес в София, няма опасност за екологичното равновесие в района.

След поредица обществени обсъждания с жителите на Варна, Приселци и Галата е решено тръбите в крайбрежния участък на "Южен поток" да бъдат монтирани в подземен микро тунел, за да се избегнат изкопните работи на плажа. Самото трасе пък нямало да засегне защитените екологични зони и подводната археология.
11. Дискусия за медиите

По показателя "свобода на словото" България се е сринала със 17 пункта надолу - от 70-то на 87-мо място, показва проучване на "Репортери без граници". С тези данни президентът Росен Плевнелиев провокира участниците в третата публична дискусия "Диалог с гражданите" на тема "Какво бъдеще за българските медии?".

По време на дискусията, която БНТ предаде на живо, се чуха много въпроси, предложения и диагнози. Свободата на словото, собствеността на медиите, обвързването на медии с олигархията - бяха сред най-дискутираните въпроси. Президентът опроверга скептиците, че днешният дебат няма да доведе до промяна в медийната среда у нас.

12. Широка коалиция ще управлява Германия

Канцлерът Ангела Меркел прие да влезе в коалиция със социалдемократите. Преговорите продължиха през цялата нощ. Политическите партии се договориха за установяване на минимално заплащане в страната в размер на 8,50 евро на час. Това беше едно от основните искания на социалдемократите за постигането на споразумение за съставяне на коалиция. Предвижда се минималното заплащане да бъде въведено през 2015 г. Меркел ще положи клетва за трети мандат начело на правителство на Германия. Но най-вероятно съставът на новото правителство ще е готов в средата на декември.13.Правителството на Латвия подаде оставка
Изготвил: Тодор Балчев


Каталог: Oporni-R4.mbox
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентър на нс на бсп акценти от пресата за 20. 06. 2013
Oporni-R4.mbox -> Радост в нс: Извършихме добро дело за енергетиката и за народа
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от пресата за 13. 09. 2013
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 20. 00 часа 29. 07. 2013 г. Нов ад за депутатите?
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание. София. В 10. 00 часа започва първото заседание на Министерски съвет с премиер Пламен Орешарски
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 16. 00 часа 07. 10. 2013 г. Бсп обмисля нова такса за елцентралите
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 15. 00 часа 14. 07. 2013 г
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание
Oporni-R4.mbox -> Програма за рехабилитация на зависими постижения и предизвикателства
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 20. 00 часа 22. 07. 2013 г. Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница