Закон за обществените библиотеки. Подробно се информира за планираните дейности и изявите на библиотеката за постигане на конкретни резултати при провеждането на третата нбсДата01.01.2018
Размер54.3 Kb.
ТипЗакон
Регионална библиотека

Партений Павлович”


Национална библиотечна седмица 12-16 май 2008

Библиотеките на дневен ред”


Националната библиотечна седмица за Регионална библиотека „Партений Павлович”- Силистра започна на 9 май и завърши на 17 май 2008 година. Тя премина динамично, разнообразно, изключително ползотворно, отговорно и с конкретни измерения.

9 май - НБС стартира с пресконференция.

Пред журналистите се представи основната цел и принципи на кампанията, конкретните задачи и аргументи в полза на библиотечното законодателство, неотложната необходимост от приемането на Закон за обществените библиотеки. Подробно се информира за планираните дейности и изявите на библиотеката за постигане на конкретни резултати при провеждането на третата НБС.

Представителите на местните медии първи се включиха в подписката за подкрепа приемането на Закон за обществените библиотеки в България. Получиха първия брой на информационния бюлетин на РБ „П. Павлович” - „Библиотечен калейдоскоп”, чиято четвърта страница бе посветена на предстоящата НБС.

В ранния следобед посрещнахме първите си гости - колегите от библиотека „Родина” – Стара Загора. Обменихме опит, споделихме идеи и изяви, планирани за седмицата.


10 и 11 май – „Библиотеки без граници”

По покана на РБ „П. Павлович”- Силистра, РБ „П. Стъпов” – Търговище и Библиотека „Родина” – Стара Загора взеха участие в пътуващ семинар „Библиотеки без граници”.


Гости и лектори на семинара бяха Нели Стоилова – зам. кмет в Община Силистра, Йордан Георгиев – общински съветник и Николинка Николова – главен експерт в направление „Култура” в Община Силистра.
Посетихме Националната библиотека на Република Румъния в град Букурещ.

Г-жа Дойна Станеску – председател на Асоциацията на библиотечните специалисти на Румъния сподели с нас положителни практики,. Имахме възможност да разгледаме богатата библиотечна колекция на крал Карол І в двореца му в Синая.
13 май - Ден на отворените врати

Регистрирани са 277 нови читатели.
14 май – „Виртуалната библиотека –библиотека без граници”

РБ „П. Павлович” е домакин на срещата –разговор за бъдещото развитие на съвременните библиотеки с участието на 45 училищни специалисти - библиотекари от гр. Кълъраш – Румъния, водени от Дорина Урсан – директор на библиотеката към инспектората по образованието на окръг Кълъраш. Всички колеги подкрепиха подписката: „Българската библиотека – традиционна и виртуална”.

Литературният празник ”На децата с любов” ,посветен на творчество за деца на Калина Малина, Асен Босев, Дора Габе и Марко Марчевски премина интересно и вълнуващо. Малките любознайковци научиха повече за авторите и получиха препоръчителни списъци с техни, все още непознати, детски творби.
15 май – Библиотека и приятели

Проведе се за трети пореден път вечерна библиотека за тийнейджъри. Срещата на младите читатели с психолог и специалист от Превантивния информационен център към Община Силистра премина вълнуващо и в атмосфера на доверие и откровеност. В дискусията се засегнаха вечните теми за любовта, секса, наркотиците, алкохолизма в детска възраст, опасностите от СПИН. Представени бяха новопостъпили книги във фонда на библиотеката, засягащи отделни въпроси, вълнуващи младото поколение.

Отличените участници в регионалните конкурси „Енергиен трофей” и „Историята на една омагьосана книга” получиха своите отличия и награди. Поздравени бяха и от зам. кмета „Хуманитарни дейности” при Община Силистра – Нели Стоилова, която връчи специалните награди.
16 май – Библиотека и библиотечни специалисти

Проведе се разговор „Библиотеката в моя живот”. Взеха участие бивши и настоящи библиотекари. Всеки сподели спомени от работата си в библиотеката, какво е мястото, което тя е заемала в тяхното израстване като специалисти и личности. Младите колеги коментираха мотивите си за избора на библиотечната професия и какво очакват в бъдеще. Стигна се до извода, че малко се прави за пропагандиране на престижа на професията библиотекар.

Библиотекар за един час” това бе изява, в която се включиха доброволците на РБ „П. Павлович”. Те се запознаха отблизо с работата на библиотекарите в различните отдели - обработваха книги, обслужваха читатели в заемните и читалните, фишираха физически изхабени книги за отчисления.
17 май – Библиотеките на дневен ред

Учреди се Регионално дружество на Съюза на библиотечните и информационни работници. За негов председател бе избрана Красимира Няголова.


Проведе се Застъпническа среща в подкрепа приемането на Закона за обществените библиотеки в България” с представители на местната управляваща и изпълнителна власти. Присъстваха председателят на Общинският съвет Александър Сабанов, председателят на Комисията по култура при Общински съвет Силистра Георги Атанасов, зам. областният управител Гинка Чернева, кметът на Община Силистра инж. Иво Андонов, зам. кметът „Хуманитарни дейности” в Община Силистра Нели Стоилова, началникът на отдел „Култура” при Община Силистра Виолета Балева , журналисти и общественици. Присъстващите на срещата одобриха и подписаха Писмо до Председателя на Народното събрание в подкрепа неотложното приемане на Закон за обществените библиотеки в Р. България.
Констатации:

 1. Седмица, наситена с разнообразни дейности, подчинени на общата и конкретни цели на националната кампания.

 2. Проведена е целенасочена разяснителна кампания - защо и на кого е нужен Закон за обществените библиотеки , сериозни последствия от липсата му и какво ще се промени след приемането му.

 3. Успешно са разпространени всички промоционални материали, получени от СБИР, както програмата и материалите, подготвени от РБ”П. Павлович”.

 4. Подкрепени подписки към Писмото до министър професор Стефан Данаилов:

   • от граждани - 1515;

   • от институции - 67;

   • от библиотечни специалисти 28.

 1. Проведени застъпнически срещи за законово регламентиране дейностите, с които библиотеките неотменно участват в общественото развитие на страна, с представителите на местната управляваща и изпълнителна власти.

Какво постигнахме:

 • Единодушна подкрепа на управляващата и изпълнителна власти на Община Силистра за неотложната необходимост от приемане на Закон за обществените библиотеки в България;

 • Изслушване на представител на библиотеката на сесия на Общински Съвет Силистра, относно необходимостта от Закон и подкрепа на Писмото до Председателя на Народното събрание за неговото приемане;

 • Регистрирани 277 нови читатели;

 • Установяване на трансгранични контакти с библиотеките на град Кълъраш и Букурещ – Румъния за съвместно бъдещо сътрудничество;

 • Обмен на полезни практики с колегите от РБ”П. Стъпов”- град Търговище и библиотека „Родина” Стара Загора;

 • Висока оценка за ролята и значението на РБ”П. Павлович”- град Силистра в реализиране на културно-образователния календар на общината и региона;

 • Награда от Кмета на община Силистра за приноса на библиотеката за духовното изграждане и развитие на мислещо и информирано гражданско общество;

 • Подобаващо отбелязване професионалния празник на библиотекаря в град Предел, Румъния;

 • Издаден първи брой на Информационен бюлетин на РБ”П. Павлович”-„Библиотечен калейдоскоп”;

 • Учредено Регионално дружество на СБИР;

Каталог: kampanii -> nbs2008
kampanii -> Конкурс за рисунка на асфалт. Участници 60 ученика. Разпространение на информация до регионалните медии за предстоящата кампания по повод "Деня на Земята" и покана за медийно партньорство в инициативите
kampanii -> 35 Години ден на земята какво е мотото за 2005 г.?
kampanii -> Книга на българия
kampanii -> 2015 в състезание с велосипеди и лека атлетика младежи от Благоевград мериха сили за Европейската седмица на мобилността
kampanii -> Десет идеи как всеки може да отбележи Деня на Земята – 22 април
kampanii -> Май 2006 I. Проведени срещи на представители на библиотеките с
kampanii -> Международен ден на Черно море – 31 октомври 2012 г
kampanii -> Биологично разнообразие на българия
kampanii -> Книга на България
nbs2008 -> Национална библиотечна седмица 12-16 май 2008 в Никопол


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница