Закон за управление на кризи в българия трябва да действа постоянен щаб, а не да сформираме временни след всяко бедствиеДата21.01.2018
Размер113.01 Kb.
ТипЗакон


Класа” – 10 стр.

Аню Ангелов, министър на отбраната: Имаме крещяща нужда от закон за управление на кризи

В България трябва да действа постоянен щаб, а не да сформираме временни след всяко бедствие
В нормативната ни уредба има само едно определение за криза и то е в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). Това определение далеч не е най-доброто, но е единствено засега.

Ако си спомняте, с промяна в ЗОВС предишното правителство отмени цял закон, въпреки че ЗОВС не покрива обществените взаимоотношения по тази тема. Отмененият закон се казваше Закон за управление при кризи. Аз искам да посоча, че самото заглавие предопределя реактивността на този закон. Той регламентираше обществените взаимоотношения, когато една криза е вече възникнала.

А като говорим за превенция, дължим на българското население нов закон – за управление на кризи, а не при кризи. Имаме крещяща нужда от такъв закон. Той трябва да се съобрази и с новите нормативи, които се готвят в това отношение в ЕС.

За да има превенция, трябва да има наблюдение, анализ, оценка на риска и прогнозиране на възможните кризи. Без този етап на практика ние винаги ще се занимаваме само с последствията от бедствията.Необходима е карта на разливните зони

Необходимо е да имаме карта на разливните зони на реките, които при определени условия могат да прелеят. Нужен е и анализ какво ще се случи при една авария в атомната централа „Козлодуй“. За всичко това трябва да има подготвени оценки на риска и прогнозиране на мащабите на евентуалната криза. Така ние ще можем да определим и силите и средствата, които ще са необходими за преодоляването й.

Много важен момент е обучението, не образованието, на населението за действие при кризисни ситуации. В Закона за резерва на въоръжените сили, който наскоро беше приет и който влиза в сила на 10 юни, има засегнато обучение, но то касае само действия при кризи от военен характер и ще се извършва задължително в гимназиите и доброволно в университетите. В съвременния свят обаче много повече са кризите от невоенен характер. Следователно трябва да се помисли както за обучение на гражданите, така и за създаването на т. нар. доброволчески корпус. В първия си вариант Законът за резерва на въоръжените сили имаше раздел, касаещ създаването на териториален резерв, който трябваше да е на подчинение на областните управители. Заради несъгласие и липса на координация обаче той отпадна. В евентуалния нов закон за управление на кризи обезателно трябва да има такъв раздел.

Стройна и ясна система за координация

От друга страна, управлението на кризи изисква една много стройна и ясна система за координация. Абсолютно погрешен е подходът, поне по мое лично мнение, на сегашната система. Дали при всяка криза трябва да променяме системата за управление, включително и при военно положение? Впрочем ние сега планираме една съвършено нова система за държавно управление при преминаване към военно положение. При всички случаи управлението трябва да се настройва към кризите, т.е. да променя своя режим на работа, да променя силите и средствата според ситуацията, а не всеки път да създаваме нова – ad hoc(временна) система за управление.

Вече на няколко форума изказвам неодобрението си по отношение на приетата практика да се създава ad hoc кризисен щаб. Ad hoc кризисният щаб действa след кризата. Съществуването му означава, че е станало късно да правим каквато и да е превенция. Затова България има нужда от постоянен кризисен щаб. Този постоянен кризисен щаб трябва да има много добър анализ и оценка на риска по всички направления на всички възможни кризи, включително и военни.

Какво правим ние в МО? Нашите модулни групи имат постоянна готовност за реакция при бедствия и аварии. Те се извикват и действат по много точен и ясен ред. Освен това ние можем да задействаме не само отделни модулни групи, но и цели военни формирования, ако това се налага, което и е залегнало в нашите планове за действие при кризи.

По отношение на средствата, които използваме при бедствия, има какво да се желае, затова и в бюджета за 2013 г. предвиждаме преоборудване на модулите.
Пред Националната конференция „Превенция, управление и преодоляване на последствия от кризи“ на „Софийски форум за сигурност“, със съкращения
Класа” – 5 стр., Лъчезар Лисицов

Режат функциите на президента при война?
При война държавата да се управлява по съвършено нова система. Такава идея оповести вчера министърът на отбраната Аню Ангелов по време на дискусия в Централния военен клуб за превенцията и действията при кризи.

Специално за „Класа“ Ангелов обясни, че се предвижда да се премахне структурата Върховно главно командване, която съгласно Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС) се формира от президента при възникване на военно положение. Така ще се орежат функциите на държавния глава, който се води и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. „Създаването на някаква институция, която не е по конституция, променя на практика цялата система за управление“, аргументира се военният министър, според когото държавата не трябва да променя структурата си по време на война, а просто да се адаптира към възникналата криза. С промените в ЗОВС Министерският съвет щял да се изпълни със съдържание, каквото изисквала и самата конституция.


Новинар” 9 стр.

Спецотряд на МВР в постоянна готовност за бедствия
Спецотряд от 100 служители на Министерството на вътрешните работи са в постоянна готовност да заминат на мисия в чужбина, за да помогнат при бедствия и аварии. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на форум за сигурност, който се проведе в София. Членовете на отряда имат необходимите здравни осигуровки и паспорти за пътуване в чужбина.

Така при различно бедствие могат да отлетят за кризисната точка до два часа. Цветанов допълни, че през последните години България се е доказала като истински партньор в международен план със своята солидарност и реакция. Пример за това били мисиите на родните огнеборци в Русия и Израел.

От своя страна еврокомисарят Кристалина Георгиева подчерта, че най-сериозната опасност в бъдеще ще е водата, която ще е или прекалено много или прекалено малко. Според нея е необходима сериозна работа за превенция от наводнения и пресушаване, защото в противен случай лошо бъдеще очаква бъдещите поколения. Тя уточни, че особено тежки можело да бъдат последиците в Тайланд.

Кристалина Георгиева не пропусна да припомни и за бедствието в село Бисер преди няколко месеца. Според нея спасителните мерки са наредили страната ни сред най-добрите в Европа и в света.


Новинар” – 9 стр.

Текст под снимка
Вътрешният министър Цветан Цветанов отличи военния министър Аню Ангелов за оказаната помощ при справяне с наводнението в село Бисер. Еврокомисарят Кристалина Георгиева присъства на форум за бедствията, организиран в София.
Преса” – 9 стр., Евгени ГЕНОВ

100 огнеборци готови да гасят навън

Властта иска доброволчески корпус срещу бедствията

100 служители на МВР са в постоянна готовност да гасят пожари зад граница, когато други държави ни поискат помощ. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов на конференция за кризите, организирана от „Софийски форум за сигурност". МВР шефът обясни, че служителите могат за два часа да отлетят, когато „свирне тръбата". Те дори имали здравни осигуровки и международни паспорти. „Трябва ни спешно закон за управление на кризи", заяви пък министърът на отбраната Аню Ангелов. Той обясни, че страната ни се нуждае от формиране на доброволчески корпус, който да помага на хората при земетресения, наводнения, промишлени аварии и зимни виелици. Ангелов уточни, че трябва да има постоянно действащ щаб, който да следи ситуацията и да разпределя силите и ресурсите в случай на бедствие.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева пък цитира международен доклад за изменения в климата. Експертите считат, че ни чакат още по-чести и по-свирепи бедствия. „Там, където е сухо, ще става още по-сухо, но даже и в пустинята се появяват рискове от наводнения. Нещо, което звучи абсурдно, но аз го видях с очите си в Чад. Такива екстремални явления ще виждаме по-често и в България", добави комисар Георгиева. Според нея изчисленията сочат, че с един похарчен лев за превенция на природни бедствия и кризи се спестяват 7 лв. щети. Тя даде за пример Русия, която хвърлила милиарди за изграждане на стратегически център за метеорологични прогнози. Сметките там показали, че 1 рубла, хвърлена за прогноза на времето, спестила 16 от евентуални последствия.
Преса” -9 стр.

Текст под снимка
Министрите на отбраната Аню Ангелов, на транспорта Ивайло Московски (вляво) и еврокомисарят Кристалина Георгиева влизат във Военния клуб за конференцията за борба с бедствията и авариите. Трябва ни закон за управление на кризите, заяви Ангелов. България все по-често ще я връхлитат суши и наводнения, съобщи пък Кристалина Георгиева.
Труд” - 5 стр.

Постоянен щаб ще следи за кризи
Постоянен кризисен щаб (ПКЩ) ще следи за всичко гибелно, което се случва в страната денонощно. Това е предложението на министъра на отбраната Аню Ангелов, което ще залегне в нов закон за борба с кризите. Не трябва да се прави кризисен щаб, след като всичко се е случило, защото вече е късно, смята той. Тепърва ще се правят изчисления в коя структура да бъде вкаран ПКЩ. През октомври цялата власт ще направи суха тренировка за действия при криза от национален мащаб в поделението в Чаралица до София. Това обяви Ангелов пред Софийския форум за сигурност. МВР има в готовност 100 служители с необходимите здравни осигуровки, паспорти за пътуване в чужбина и при необходимост в рамките на два часа могат да отлетят там, където България трябва да бъде солидарна при възникване на природни бедствия, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Правителството и местните органи на властта имат намерение да извлекат уроци, които да са приложими за цялата страна, каза еврокомисарката Кристалина Георгиева. Според нея това, което ще ни притеснява в бъдеще най-много, е водата.

Думите й се сбъднаха още вчера, след като проливни дъждове удавиха много райони на страната. Язовирите в Пловдивско бяха поставени под наблюдение, в Хасковско превантивно обявиха код „жълто" и спряха отпуските на пожарникарите и спасители, но според властите опасност все още няма. Критична точка остава река Олу дере при Харманли.


24 часа” - 8 стр., Румяна Денчева

Георгиева: Водата ни притеснява най- силно

Водата е това, което ще ни притеснява най-много в бъдеще. Тя ще бъде или прекалено много, или прекалено малко, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева на форум за сигурност в София. Дори локални бедствия могат да имат много тежки глобални последици, обясни тя и даде пример с наводнението в Тайланд, което свило глобалното промишлено производство с 2,5%. "Рецептата" била познаване на рисковете, влагане в превенция и застраховане.

МВР има в готовност 100 служители, които до 2 часа могат да отлетят там, където България трябва да помага при природни бедствия, похвали се вицепремиерът Цветан Цветанов. Той благодари на военния министър Аню Ангелов, че в кризисни ситуации като наводнението в с. Бисер бързо е изпратил свои служители за помощ и охрана.

МО шефът разказа, че в армията има модулни групи с готовност да действат при бедствия. Експерти ще се подготвят в Център за обучение при извънредни ситуации, който ще се сертифицира от НАТО. Ангелов настоява да се създаде закон за управление при кризи и да се предвиди създаването на доброволни граждански екипи.


Монитор - 5 стр.

Чакат ни големи наводнения и суши
Очакват ни повече и по-тежки наводнения, суши, бури и урагани, както летни, така и зимни, съобщи вчера на националната конференция „Превенция, управление и преодоляване на последствия от кризи” еврокомисар Кристалина Георгиева. На нея присъстваха вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, военният министър Аню Ангелов и транспортният Ивайло Московски. Заключението е на международен доклад за изменението на климата, по което има глобален научен консенсус. Той е бил представен пред европейската комисия в Брюксел. Анализите на учените показват, че предстоящите по-чести и по-свирепи природни бедствия в някои региони на света ще създадат проблеми. 10-годишният цикъл на летните горещини ще се промени и ще идва всяка година. В бедните страни ще умират повече хора, а в богатите страни бедствията ще бъдат по-скъпи. Изменението на климата вече предизвиква наводнения и в пустинята, каза еврокомисар Георгиева. Тя даде за пример Чад, където в някои райони за един ден пада толкова дъжд, колкото през целия летен валежен период. Това унищожава реколтата и се налага изпращането на хуманитарни помощи. „През април се срещнах с моя колега в САЩ и той ми каза, че направили анализ от какво да се страхуват през 2030, 2040, 2050 г. Очаквали, че проблем ще бъдат опасни бури и цунами, но се оказало, че най-големите рискове за сигурността на САЩ идват от нещата, които ще се случват другаде: наводнения и суши, които предизвикват придвижване на населението”, разказа еврокомисар Георгиева. Тя похвали реакцията на институциите у нас след наводнението в с. Бисер и обеща, че ще отиде пак там. Предполага се, че това може би ще стане на 26 юли, когато ще има предаване на къщи на пострадалите.
Сега“ – 1-2 стр., Елена Кодинова, Дина Христова

Властта се възхити на реакцията си при наводнението в Бисер

Според Кристалина Георгиева рядко в света виждали премиер и президент да стоят при хората по време на криза
Вицепремиерът Цветан Цветанов използва дискусия за управление на кризи, за да похвали действията на властта при бедствието в харманлийското село Бисер. "Ние бяхме там, за да усети обществото моралната подкрепа на държавата, не толкова за да координираме действията на спасителите, защото те действаха по план", заяви Цветанов. Оптимизмът му сподели и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. "Село Бисер записа България сред най-добрите практики в света за справяне с бедствията и авариите", заяви тя. Според нея реакцията на властта е била навременна и "човешки отговорна". "Рядко по света съм виждала премиер, президент и министри да стоят толкова близко до хората и толкова дълго, колкото има нужда", допълни тя.

Оптимизмът им изглежда странен, като се има предвид, че за пукнатината в стената на язовир "Иваново", която се скъса, заля селото през февруари и отне 10 живота, се знае от 2007 г. Община Харманли е сигнализирала за повредата няколко пъти, последно година преди бедствието. Но вместо да се направи ремонт, 6 г. се водят преписки между властите в Харманли, областния управител на Хасково и военното министерство, за да се уточни чия е собствеността и съответно отговорността за язовира. През 3 от тези години управлява ГЕРБ. И до днес не е категорично изяснено чие е съоръжението.

Цветанов отчете като огромен успех и събраните средства за построяване на нови домове за пострадалите. "Първите десет нови къщи, които се строят с тези пари, ще бъдат предадени на най-нуждаещите се от Бисер на 27 юли", каза той. И обеща, че хората в селото ще живеят по-добре, отколкото преди наводнението.

Стартът на строежите на останалите 45 къщи обаче се бави точно заради ГЕРБ, тъй като партията още не е превела на БЧК обещаните 1 млн. лв. дарение. Без превода Общественият съвет към Червения кръст, който контролира разходването на средствата, пък не може да избере фирми строители. Освен "Балканстрой", която получи първите 10 къщи с най-ниска оферта, поне още 3 фирми отговаряха на условията. Идеята беше при превод от ГЕРБ те също да започнат да строят друга част от домовете. Преди време административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов обеща дарението да бъде преведено, след като се види, че нещо се прави в Бисер. Градежът на първите къщи започна още на 27 април, но превод продължава да няма. "Наистина вече се извършват строително-монтажни работи. Ще проверим каква е процедурата, не знам дали заради нашия превод се бави, но имаме готовност скоро да преведем парите", обеща пред "Сега" Паунов.


ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
Валежите ще продължат и днес, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-значителни ще са в Централна и Югоизточна България, както и в планините. Вчера заради лошото време беше обявен червен код заради опасността р. Марица да прелее в района на Харманли, както и една степен по-ниска опасност - оранжев код, за районите край Първомай, Пловдив и Свиленград. Опасност от наводнения имаше и за р. Тунджа край Ямбол. Това отчете системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа, съобщиха от екоминистерството. За очаквана висока вълна в долното течение на Марица са били предупредени Турция и Гърция. До редакционното приключване на броя нямаше съобщения за нанесени щети, освен че 30 дка земеделска земя са били наводнени в резултат на поройните дъждове на 15 май в района на с. Краище, община Белица.
Телеграф - 5 стр.

100 наши ченгета помагат при бедствия в чужбина
100 наши полицаи имат готовност за 2 часа да потеглят към някоя от страните, където България трябва да бъде солидарна при възникване на природни бедствия. Това каза вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на софийски форум за сигурност. Всички ченгета са с необходимите здравни осигуровки и паспорти за пътуване в чужбина. „Метеорологичните условия - няма държава, която да може да каже, че е застрахована. За мен е чест, че има такъв голям ресурс от хора, които имат голям потенциал, и всеки един с неговите анализи може да допринесе за общите политики, които да правим заедно", каза още Цветанов. Вицепремиерът благодари на министъра на отбраната Аню Ангелов за това, че в трудни моменти като този в село Бисер, когато е трябвало да се увеличи охраната в селото, е имало четирима служители на Министерството на отбраната.Каталог: imgpool
imgpool -> ‘’Приоритети и предизвикателства пред управлението на Република България Мили приятелю и мила приятелко,събуди се
imgpool -> Приоритети и предизвикателства пред управлението на Република България
imgpool -> Конференция “Партньорство между институциите и неправителствените организации за защита на гражданите при кризи- европейски практики и перспективи за България”
imgpool -> Уроци от операцията исаф в Афганистан
imgpool -> Отбранителна политика и отбранителни способности
imgpool -> Българската наука в подкрепа на сигурността на българия и нейните граждани доцент д-р Кирил Стойчев
imgpool -> Су „СВ. Климент охридски“ Факултет по журналистика и масова комуникация Специалност: книгоиздаване


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница