Законът срещу опасните детски играчкиДата02.02.2018
Размер30.55 Kb.
#53885
ТипЗакон
Опасни детски играчки

С наближаването на коледните празници, пазарът се пълни с играчки, които примамват детските погледи. Но зад оригиналната им визия, понякога се крие сериозна опасност за здравето на детето. Кои са опасните детски играчки и как да ги познаете?
Законът срещу опасните детски играчки

Детските играчки играят важна роля в процеса на развитие на детето. Ето защо институциите в отделните страни са се погрижили да създадат закон, който определя кои от тях са опасни и кои имат право да се появят на пазара. В страните-членки на Европейския съюз всички детски играчки трябва да отговарят на критериите, зададени от Европейската комисия според Директивата за безопасността на играчките.Директивата представлява подробен списък с  изисквания, които  производителите на детски стоки трябва да спазват, за да достигне и да се задържи продукцията им в магазините. Разглеждат се физичните и химични свойства на продукта, неговата конструкция, дали е леснозапалим и електропроводим. В случай, че някоя играчка е получила етикета „опасна“, тя незабавно трябва да се изтегли от пазара и да се унищожи. Налага се и глоба на производителя. Директивата за безопасността на детските играчки периодично се обновява. Последният път, когато бяха добавени нови условия към нея, бе преди няколко месеца.

Кои детски играчки са опасни?

За опасни се смятат играчки, изработени от неподходящ материал (полиетилен, полистирол, фенол, формалдехид, тежки метали). В списъка със „заподозрени“ влизат и тези, които се разглобяват лесно на малки съставни части, както и такива, които могат да предизвикат алергия. Ето някои от опасните детски играчки, при които трябва да се по-внимателни:

Плюшените играчки
 – освен, че събират прах, който може да отключи алергия, плюшените играчки пренасят зарази. Затова трябва да се перат минимум на 3-4 седмици. Има и модели, от които се отделят влакънца, и ако детето реши да опита „колко вкусна“ е играчката, може да се задави с тях. Повечето плюшени играчки не се препоръчват за деца по 3 годинки.

Играчки с адаптери -  основно правило за безопасността на децата е да стоят далеч от контактите. Ето защо играчките с адаптери трябва да се използват само в присъствието на родител.

Играчки с магнити – не бива да се подаряват на по-малките, тъй като магнитите могат да се отлепят и да бъдат глътнати. Веднъж попаднали в детското коремче, те могат да нанесат сериозни вреди.

Конструктори и пъзели –трябва да са съобразени с възрастта на малчугана. За по-малките има конструктори, чиито съставни части са достатъчно големи, за да не могат да бъдат погълнати. За бебетата условието е отделната част от конструктора да не може да се провира през ролка тоалетна хартия. Същото важи и за пъзелите.

Скутери и ролери – винаги ги подарявайте в комбинация с каска и наколенници. Когато децата се заиграят, те не осъзнават, че се движат по-бързо и че ако паднат, ще се сдобият със сериозни охлузвания. Ваша е задачата да обезопасите играта им.

Свирки и балони – това са продуктите, които последно попаднаха в Директивата за безопасността на играчките. Забранено е деца под 8 години да надуват балони, тъй като могат да се задавят или да им прилошее от недостиг на въздух. За свирките с дълъг език пък има зададени параметри – дължината им трябва да е минимум 5,7см, а диаметърът им – над 3см.Полезни съвети, когато купуваме детски играчки


  • Винаги четете етикета. Той съдържа важна информация, от която ще разберете дали продуктът е подходящ за вашия малчуган.Следете дали играчката отговаря на стандартите от директивата. Ако е така, на етикета й се отбелязва EN – 71 (за европейския стандарт) и ISO – 8124 (за международния).

  • Когато продуктът е изработен от текстил, обърнете внимание дали е леснозапалим. Ако е огнеустойчив, няма опасност.

  • Купувайте само плюшени играчки, които могат да се перат.

  • За най-малките госпожици избирайте кукли от плат.

  • Музикалните артикули трябва да отговарят на възрастта на вашето дете. Ако издават прекалено силен звук, може да увредят слуха на малчугана.

  • Не купувайте играчки, които се чупят лесно или могат да се разпаднат на малки части.

  • Когато имате възможностизбирайте дървени, глинени или гумени детски стоки, пред пластмасови.

  • Дръжте капачето, което скрива батериите на играчката, запечатано, за да няма детето достъп до тях.

Ако все още се чудите какво да подарите на вашия малчуган, вижте нашите идеи или разгледайте магазина ни.

Източник: http://semeistvo.rozali.com/deteto/p17866.html
Каталог: 2014
2014 -> Закон за правната помощ Обн., Дв, бр. 79 от 04. 10. 2005 г.; изм., бр. 105 от 2005 г., бр. 17 от 2006 г., бр. 30 от 2006 г.; изм и доп., б
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> На финала на предизборната кампания голямата интрига са малките партии
2014 -> Рекламна оферта за Избори за народни представители 2014
2014 -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница