Зам министър изгонен заради етнически скандалДата30.07.2018
Размер26.5 Kb.

Зам.-министър изгонен заради етнически скандал


19:09 03-09-2010 Новинар

Сергей Игнатов уволни Коджабашиева, нарушила правата на децата от малцинствата


Втори зам.-министър на образованието е принуден да подаде оставка през последните няколко месеца. Милка Коджабашиева, която отговаряше за средното образование, буквално беше отстранена заради гаф с писмо, изпратено до регионалните инспекторати по образование.

Оставката й е подадена няколко дни преди началото на учебната година и след обвинения от страна на съветници на бившия образователен министър, че Сергей Игнатов концентрира вниманието си върху висшето образование и тотално занемарява средното.

Преди Коджабашиева беше отстранена зам.-министър Светлана Ломева. Това се случи веднага след смяната на караула във ведомството.

Повод за поисканата оставка на Коджабашиева е искането й учителите да съберат информация и да определят от коя етническа група са учениците им. Сергей Игнатов уточни, че подобни данни се събират всяка година, но родителите посочват етническата принадлежност на децата си, защото всеки има право да се самоопредели. Причина за това било правото на всеки да се обучава на майчиния си език.

Коджабашиева остава на работа в министерството, тъй като е добър специалист, уточни министърът. Следващата седмица ще стане ясно кой ще седне на нейния стол.

Случаят предизвика и реакцията на ДПС, които излязоха с декларация от парламентарната трибуна. Това означава, че класният ръководител, а не родителите и ученикът, ще прецени какъв се чувства ученикът, отбеляза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

09.09.2010 г. НУС
Заместник образователният министър Милка Коджабашиева беше отстранена от поста си, след като препоръча данните за децата от малцинствен произход да се обновяват, без да се питат родителите и самите деца как се самоопределят.
Ето двата текста в писмото, които много разтревожиха ДПС и особено бившия председател на образователната комисия в парламента:
да не се допуска изискване за самоопределяне на етническата принадлежност от децата и техните родители”.
Попълването на информацията да става по преценка на обективните обстоятелства, местоживеене и особена ромска махала, традиционен бит на семейството, майчин език и други подробности, но без да се има предвид самоопределението”.
Забележете – става дума за информационна справка по обективни обстоятелства. А как се е процедирало предишните години ? Всеки отговор, какъвто и да бил той, ще породи лавина от съображения, мнения и всякакъв род констатации.

На фона на цялата бутафория, целта всъщност е била по-гъвкаво да се определят нуждите от учители по майчин език.


На нас като учители и класни ръководители този „проблем” ни е до болка познат.
Каталог: docs -> ind
ind -> До началниците на рио, уважаеми/а господин, госпожо началник
ind -> Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование
ind -> Програма за организиране на участия в международни специализирани изложения за периода 22 април 2011 г. 22 април 2012 г
ind -> Никола Саркози в Давос
ind -> Каза светльо по повод най-голямата китайска батерия
ind -> Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование
ind -> Въвеждане на двегодишна задължителна подготовка преди постъпване в първи клас
ind -> Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование /остс
ind -> Закон за предучилищното и училищното образование глава първа общи разпоредби раздел І предмет на закона
ind -> Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница