Започва следващ етап от изграждането на ветроенергиен парк „СуворовоДата15.10.2018
Размер57 Kb.
#87570Еолика България” започва следващ етап от изграждането на


ветроенергиен парк „Суворово”


Съоръжението ще предотвратява излъчването на близо 56 000 тона въглероден двуокис всяка година и ще спести изгарянето на 266 000 тона черни въглища
София, 18 август 2010. Българо-испанското акционерно дружество „Еолика България” ЕАД започна следващия етап от реализирането на ветроенергиен парк „Суворово”, който се намира на територията на община Суворово, на 20 км от град Варна. Компанията вече осъществява изграждането на стоманените конструкции и монтирането върху тях на ветрогенераторните турбини.
Всяка една от кулите, които предстои да бъдат изградени, и върху които ще се монтират общо 30 броя ветрогенератори, ще бъдат с височина 80 м и диаметър на витлото 90 м. Плановете на компанията са в рамките на седмица да бъдат изграждани по две стоманени конструкции и да се монтират по две вятърни турбини GAMESA. Всяка една от тях е с мощност 2 МW, а общият капацитет на ветроенергийния парк след въвеждането му в експлоатация ще бъде 60 MW.
Заради безспорните й екологични предимства, вятърната енергия се налага като един от най-благоприятните алтернативни енергийни източници. Произведената от вятъра енергия не замърсява околната среда, не води до климатични промени и предотвратява отделянето в атмосферата на големи количества вредни вещества.
След изграждането му, ветроенергийният парк „Суворово” ежегодно ще спестява изгарянето на 266 000 тона черни въглища и ще предотвратява излъчването на приблизително 56 000 тона въглероден двуокис. Произведената от него енергия ще захранва с електричество около 30 000 жители или близо 7 000 домакинства.
Паралелно с екологичния ефект, проектът е предпоставка и за редица икономически ползи за района на Суворово. Във връзка с изграждането на вятърната централа „Еолика България” EАД подобри инфраструктурата в района, реконструира местния път от Суворово, както и черни пътища на територията на обекта. До момента компанията е разкрила над 100 работни места.
Изграждането на ветроенергийния парк започна през 2009 г. Началото на този проект бе дадено през 2004 г. и премина през съгласуването му с всички необходими спрямо българската нормативна уредба закони и институции. Проектът съблюдава и Европейска директива 96/61/CE относно Комплексния контрол и предотвратяване на замърсяването, както и строгите изисквания на Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (EБВР), която е финансираща страна по проекта.
Инвеститор на проекта e „Еолика България” EАД - българо-испанско акционерно дружество. Основен акционер е испанската компания Енол Груп - дългогодишен лидер в Испания в областта на възобновяемите енергийни източници като цяло и в частност – в сектора на вятърната енергия.

Стойността на цялостната инвестиция във ветроенергийния парк „Суворово” е приблизително 103 млн. евро. Проектът е сертифициран като първи клас инвестиция от Българска Агенция за инвестиции.


В качеството си на социално-отговорна компания, „Еолика България” ЕАД въведе и механизъм за обратна връзка и подаване на сигнали. Това става чрез специален Формуляр, публикуван на корпоративния сайт www.eolica-bg.com. Компанията гарантира разглеждането на всички получени коментари и предоставянето на отговор в срок от три работни седмици.
За контакти:
Ралица Кръстева

Връзки с обществеността

Агенция Euro RSCG Sofia

T: 02/400 94 36M: 0889 517 698

E-mail: ralitsa.krusteva@eurorscg.bg
Каталог: docs -> press
press -> 3 rd videoholica international video art festival in varna, bulgaria
press -> На 10 март България отбелязва Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството и 66 години от спасяването на българските евреи
press -> Арт студио „камбана става на 30 години
press -> Програма 10 август 2010 / вторник / 21: 00 / Археологически музей Варна / Вътрешен двор
press -> Areté Youth Foundation Bulgaria
press -> Програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа 2007-2013 година по цел „Европейско териториално сътрудничество, която е съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие /ефрр
press -> Проведе Фестивал на кестена 2013 г. Дирекцията на Природен парк „Беласица
press -> Продължава работата по разработване на Плана за управление на пп „Беласица”
press -> Стартират дискусиите за обсъждане на началото на разработването на План за управление на пп беласица


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница