Запознаване с JavaScript. Запознаване с Java ScriptДата19.09.2016
Размер166.67 Kb.
Запознаване с JavaScript.
1. Запознаване с Java Script

Javascript е най-широко разпространеният език за програмиране в интернет, след HTML . Въпреки че го нарекох "език за програмиране", с негова помощ не се пишат програми, а скриптове които се вмъкват в HTML документа. В този смисъл JavaScript е език за писане на скриптове, докато JAVA е език за програмиране. Освен съвпадението в част от името, двата езика нямат кой знае какви прилики, дори са разработени от различни корпорации ( JAVA е дело на SUN, a JavaScript е разработка на Netscape). JAVA е мощен език за програмиране не само на интернет приложения, но и на самостоятелни програми за различни платформи. Интернет приложенията на JAVA се наричат аплети. Те са файлове с разширение .class и се вмъкват в HTML документа между таговете и . Тук няма да се спираме подробно на JAVA аплетите.Нека разгледаме възможностите на JavaScript, какво можете и какво не можете да правите с него :

  • Ефекти с изображения. Rollover ефекти, слайд шоу, и много други.

  • Уравление на прозорци и рамки. Отваряне и затваряне на прозорци, задаване на размера на прозорец, управление на един прозорец от друг и т.н.

  • Разпознаване на типа на браузъра, операционната система, разделителната способност на екрана и дълбочината на цветовете.

Какво не можете да правите с помощта на JavaScript :

Не можете да записвате информация на сървъра (не можете да организирате форуми, да обработвате бази данни)


2. Вмъкване на Java Script в HTML документ

JavaScript кода се вмъква в HTML документа между двойката елементи . Когато срещне тагът . Този скрипт не е задължително да бъде написан на JavaScript. Има и други езици за писане на скриптове, например VBScript. Затова когато пишете отварящия таг за скрипт, трябва да укажете на браузъра на какъв език ще бъде скрипта. Ако този език е JavaScript трябва да напишетеПоделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница