Заседание на Фондът за лечение за деца. На него новото ръководство планира да разгледа възникналите проблемиДата25.10.2018
Размер42.32 Kb.
ТипЗаседание
www.btv.bg, 18.05.2016 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/novoto-rakovodstvo-na-fonda-za-lechenie-na-deca-zasedava.html
Новото ръководство на Фонда за лечение на деца заседава
От ведомството уверяват, че днес няма да остане неразгледана молба
Голямо заседание на Фондът за лечение за деца. На него новото ръководство планира да разгледа възникналите проблеми.

След арестуването на доскорошния шеф на Фонда, няколко десетки семейства се оплакаха, че молбите за помощ и лечение на децата им се бавят и не се разглеждат.

От Фонда уверяват, че днес няма да остане неразгледана молба.

Скандалът там избухна на 20 април, когато служителите на ведомството бяха задържани при показна акция на ГДБОП и специализирана прокуратура.

В последствие всички бяха пуснати под гаранция или подписка.

VINF 14:12:01 18-05-2016

IS1411VI.001

вирусолог - ваксина

Няма доказателства, че ваксината срещу човешки папиломен вирус причинява алергии, аутизъм, автоимунни заболявания

София, 18 май /Десислава Пеева, БТА/

Категорично няма доказателства, че ваксината срещу човешки папиломен вирус причинява алергии, аутизъм, автоимунни заболявания. Това каза пред журналисти вирусологът проф. Златко Кълвачев.

Проф. Кълвачев цитира данни от доклад за мониторинг за безопасността на ваксината, обхващащ периода 2006-2014 год. В подобен доклад от миналата година вече се отчитат ранните ефекти от ваксинацията срещу човешки папиломен вирус - довела е до намаляване на проявата на генитални брадавици, на цервикални дисплазии.

В България през 2015 год. са били ваксинирани само 6 на сто от момичетата на 12-годишна възраст, каза доц. Атанас Мангъров, завеждащ детско отделение в Инфекциозна болница. Той посочи, че всяка година близо 400 българки умират от рак на маточната шийка, а 1400 заболяват. В ЕС всяка година умират 30 хиляди жени от тази локализация.

За да има по-голям ефект в борбата срещу човешкия папиломен вирус, би трябвало да се имунизират и момчетата, каза още проф. Кървачев. По думите му в 80 на сто от случаите при мъжете инфекцията с човешки папиломен вирус протича без симптоми и те не знаят, че са носители. Има още поне 10 вида карцином, които се свързват с човешки папиломен вирус - на уста, ларинкс, фаринкс, шия, бял дроб, простата, допълни вирусологът. Вероятно през 2020 год. случаите на рак на глава и шия ще надхвърлят тези на маточната шийка. Една сериозна част от случаите на рак на белия дроб е в резултат на човешки папиломен вирус, добави проф. Кълвачев. Той изрази мнение, че имунизирането срещу човешки папиломен вирус би било превенция и за други онкологични локализации. Според проф. Кълвачев наличието на вируса в организма води и до безплодие.

/ИС/

www.btv.bg, 18.05.2016 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/blizo-100-deca-chakaha-fondat-za-lechenieto-im-da-zaraboti-otnovo.html
Близо 100 деца чакаха фондът за лечението им да заработи отново
Забавянето може да се окаже фатално за тях
След арестите и кадровите промени, Фондът за лечение на деца тепърва възстановява ритъма си на работа.

95 болни деца чакаха близо месец решение за лечение, тъй като на два пъти заседанията на Обществения съвет се проваляха – заради липса на кворум и по решение на новото ръководство.

Днес молбите им бяха разгледани и по всяка е взето решение. Липсата на заседания за последния месец, обаче може да застраши допълнително здравето на децата.

Дали вече не е късно?

Докато фондът заседава, пред вратите му чакаше Мария Йончева, майка на Радислава. 4-годишното дете има тумор на левия бъбрек. Последната надежда за нея е фондът даде положително становище за лечение в чужбина: „От 28 март чакаме, имаме подадени документи и всеки ни уверява, че всичко е наред и се работи по въпроса”.

Болното дете трябваше вече да пътува, но се отлага, защото близо месец не е имало заседание на фонда. Междувременно две оферти са изпратени от Германия за лечението на Радислава: „Няма организация. Ние се свързахме с болницата в Кюбилген, от където ни казаха, че десет дни не могат да се свържат с фонда, за да изпратят какво е необходимо за детето още. Имаме оферта от Мюнстер, която я преведохме лично ние, защото тук ни отговори секретарката, че не е преводач”.

Според нея директорът въобще не е погледнал офертата. От ръководството на фонда твърдят, че документите на всички спешни деца са придвижени.

„Макар и да съм професор по педиатрия, не съм факир или фокусник. Има няколко семейства те с основание са разстроени. Техните деца имат сериозни заболявания. Имали сме разговори и се надявам децата скоро да заминат за лечение”, коментира директорът на фонда проф. Владимир Пилософ.

Още днес Радислава бе одобрена за лечение в Герма19.05.2016 г., с. 1
Според доклад на световната здравна организация
Зика е на прага ни
България е сред страните с най-висок риск от пламване на заразата
ПОЛИ ПАНТЕВА

Опасният вирус зика, който се пренася чрез ухапване от комари, е на прага ни.

За това алармира нов доклад на Световната здравна организация. България е сред страните с най-висок риск от пламване на заразата.

По скалата на СЗО, която измерва опасността в цифри от 0 до 10, страната ни е с оценка 7,93. За сравнение на първо място в списъка е Франция с 8,13. Най-застрашени са зоните по черноморските брегове, макар че в доклада се посочва, че със затоплянето на времето в риск ще бъде цяла Европа. Причината за тази заплаха е, че в 18 държави има установени комари, приносители на вируса, и условия за разпространение на заразата.

19.05.2016 г., с. 1
10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ СЕМЕЙСТВА ОТКАЗВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ИМУНИЗАЦИЯ
Бум на спрените детски зара отказ от ваксина
5000 хлапета без помощи, защото отсъстват от час
АННАЕФТИМОВА

Бум на семействата, останали без детски надбавки, защото не са ваксинирали детето си. Средно по 760 хлапета са останали без помощта в периода януари - март 2016 г. „За сравнение през същия период на миналата година са били 78 деца средномесечно", обясниха пред „Монитор" от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Според личните лекари това са деца от малцинствените групи, а и от семейства,които са против задължителните ваксини. „Основно това са родители, които четат в интернет истории за това как ваксините отключвали аутизъм", обясни д-р Красимира Стоева. Сред тях е и Мария Иванова, която твърди, че след поставена ваксина на сина и той спрял да говори. „След изследвания при холистичен лекар за наличие на тежки метали му беше поставена диагноза живачна интоксикация. Няма да ваксинирам повече децата си", категорична е софиянката.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница