Заседание на Консултативния съвет за национална сигурностДата08.05.2018
Размер31.74 Kb.
ТипЗаседаниеПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Телефон: +359 2 9239 168

Факс: +359 2 981 67 66

Е-поща: press@president.bg

София 1123, бул. “Дондуков” 208 май 2018 г.
Изявление на президента Росен Плевнелиев след редовното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност
Добър ден, здравейте. Да обобщя резултатите от днешното редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

По точка 1 от дневния ред, а именно „Рискове и заплахи, произтичащи от военнополитическата обстановка в Близкия изток”, разгледахме доклади на министър Младенов и на вицепремиера Цветанов по темата. В Близкия изток протичат обществено-политически процеси, които са от фундаментално значение, трансформации и промени. Военните действия, ескалацията на съществуващите конфликти и задълбочаването на политическата, етническата и други радикализации в региона пораждат съществени рискове и заплахи за страната. Към момента дипломатическите и икономическите средства за разрешаване на съществуващите конфликти в Близкия изток не са изчерпани. България трябва да подкрепи международните усилия за стабилизиране на региона.

Бързото разрешаване на кризата в Сирия е от особено значение за националната сигурност на Република България. Кризата в Сирия е силен фактор на нестабилност и източник на миграционен натиск. Сигурността в Близкия изток пряко зависи от решаването на Израелско-Палестинския конфликт. Това може да се постигне само по пътя на директните преговори между двете страни. Трайна стабилност в страните от региона може да бъде постигната само чрез продължаване и укрепване на процеса на демократизация. България и Европейският съюз ще продължат да работят усилено в подкрепа на демократичните промени в региона.

Констатирахме, че миграционният натиск се засилва. Взети са обаче всички мерки. Те са от различен характер – организационни, технологични и други. Бяхме запознати с тях от правителството.

Изслушахме и доклад от вицепремиера Цветанов, който запозна членовете на Консултативния съвет за национална сигурност с хода на разследването по терористичния акт на летище Сарафово. Нека да сме наясно - за конкретните данни отговарят разследващите органи. Само те могат да дадат детайли, само те могат да преценят коя информация в хода на разследването може да бъде предоставена публично.
Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност бяха информирани. Те получиха информация, която е класифицирана. Води се разследване. То не е приключило. Затова само компетентните органи, в това число, разбира се, МВР и прокуратурата, могат да отговорят на многото въпроси и да преценят коя информация в кой момент да бъде посочена.

Вицепремиерът Цветан Цветанов със сигурност посочи един много сериозен напредък в разследването. Нашите оценки са, че има сериозен прогрес. Той се оценява както вътре, така и извън България. Доказателствата са видими. Отново повтарям, че информацията е класифицирана, но вицепремиерът Цветанов ще има отделно изявление по случая.По отношение на точка 2, а именно „Престъпният акт на нападение срещу г-н Ахмед Доган, постигнахме консенсус, обединихме се около следното становище и проект на предложение към членовете на Консултативния съвет за национална сигурност. Относно посегателството над г-н Ахмед Доган Консултативният съвет за национална сигурност категорично осъжда като недопустим и престъпен акт нападението над г-н Ахмед Доган. Компетентните държавни органи и институции, работещи по случая, не трябва да оставят съмнение в обществото за обективността на резултатите от хода на разследването и да си свършат работата бързо и качествено.
Консултативният съвет се обедини около следните предложения към държавните органи и институции.
1. Националната служба за охрана да оптимизира организационната си структура, подзаконовите и административните актове, регламентиращи дейността й, подготовката и преподготовката на служителите, системите за оперативно планиране, координация, взаимодействие и контрол.
2. Националната служба за охрана да разработи програма за техническото и технологично обновяване на средствата за охрана и материалната база за подготовка на служителите, която да бъде ресурсно осигурена.
Членовете на Консултативният съвет за национална сигурност със сигурност ще продължават да бъдат информирани и за хода на взетите решения по горепосочените теми, а сега давам думата на вицепремиера Цветанов, за да отчете хода на напредъка по терористичния акт на летище „Сарафово”.www.president.bgПоделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница