Заседание на Министерския съвет на 16 февруари 2011 гДата19.07.2018
Размер133.5 Kb.
ТипЗаседаниеР е п у б л и к а б ъ л г а р и я

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Стенографски запис!


ЗАСЕДАНИЕ
на Министерския съвет

на 16 февруари 2011 г.


Заседанието започна в 10,15 часа и се ръководи от министър-председателя Бойко Борисов.


БОЙКО БОРИСОВ: Преди да започнем работа по дневния ред, поканил съм генерал Димитров – директор на Националната служба за охрана.

Господин генерал, тъй като вчера имаше инцидент, а и виждате колко мощно по медиите се коментират подобни инциденти, държа да ви информирам, че в колата бяхме заедно с министър Цветанов, в случая караха и бавно, и внимателно. Дори втората кола, в която бяхме и двамата, с майсторство шофьорът успя да се измъкне, за да не ги ударим челно, щяхме да ги пребием, като се има предвид, че близо пет тона е този автомобил.

Но, понеже става няколко пъти с нашите коли, с други, знам какво ще ми кажете, че липсва и полигон, и тук Дянков трябва сериозно да помислим как да им организираме. Ползвате се с личното ми доверие и уважение, но в същото време не може да не реагираме, когато има подобна ситуация, защото виждате обаждат се хора в медиите, сутринта не знам дали сте гледали по БТВ и по други, за обикновения човек винаги казват, едва ли ще се изкара властта виновна. Повтарям вчерашният случай даже го видях пасата как се завъртя и момчето, което караше нашата кола специално заслужава и да го наградите, защото просто избяга в банкета между мантинелата и колата и избегна челния сблъсък. Може би сте видели ударът по бронираната кола започва от задната врата, където стоеше Цветанов, и отива към калника. Сиреч, максимално надалеч е избягал. Но, действително, има и някои случаи, в които аз съм им правил забележка, Коджейков знае, когато прекалено агресивно, особено покриващата кола се движи. Знам, убеден съм в твоя професионализъм, молбата ми е още да се затегне дисциплината, особено стане ли такъв инцидент, Вие, заместниците ви, имате пресцентър предполагам, ако нямате – да се сложи един човек, да излезе, да запознае ситуация, чертежи, катаджии. Защото иначе хората остават с впечатлението, че едва ли не ние като власт се държим арогантно на пътя, пристискаме хората, мачкаме ги, ние си заминаваме, те остават там служителите на полицията да им съставят актове, все те са виновни. И настава едно напрежение. Като знам колко е трудна тази работа, колко усилия, колко неща полага като усилия НСО и в един момент, с един такъв инцидент, рязко се сменя настроението, молбата ми още, още по …, всеки ден … Могат да ви кажат, аз, качвайки се в колата, една дума само са чули от мен – „бавно и внимателно”. Пусна ли ги да си ходят – „бавно и внимателно”. Просто виждате колко е тежък отзвукът. Ако някъде трябва още нещо да помогнем, да го направим. Случва се на всеки, който кара автомобил, но вече три пъти се случва с моите коли и, както се казва, лимитът на търпение на хората намалява. Затова исках да ви поканя, защото всичките колеги ползват услугите на НСО, да ви го кажа това. И стане ли, не дай Боже, пак, защото, който не кара, на него не му се случва, да имаме пълната прозрачност, който и да е виновен, това да може да се каже. Повтарям, едва ли има водач, който да не е направил някакво леко, тежко или каквото и да е произшествие.

Ако вие имате нещо към нас да кажете, заповядайте.

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ: По отношение на произшествията, които допуснахме през последната година, мога да кажа, че действително има едно сравнително увеличение. От анализа, който правим, някъде около 20-30 % са се увеличили пътно-транспортните произшествия. За нас е по-важно да разберем всъщност какво се случва в службата. Анализът показва, че общо взето подготовката на служителите е на едно добро ниво. Вие отворихте тема за полигона, аз също искам да се възползва от случая да апелирам, ако има възможност да се намерят средства, за да започнем изграждането на този полигон. Вече в продължение на две години нашите шофьори не карат при екстремни ситуации, не ги отиграваме като схеми поради липсата на такъв полигон. Ходим при баретите, но там не позволява полигонът да се развие даденото упражнение в цялата му мащабност. Така или иначе се прави компромис с подготовката, който компромис често води след това и до такива явления, които не бива да допускаме.

Като цяло аз считам, че съставът е подготвен, дисциплиниран е. Тук искам да допълня, че ежедневно се води инструктаж. Всяка сутрин нашите служители, освен проверките, които им се правят, се подписват под инструктаж за това, че трябва да се спазват правилата на движение. В последните месеци имаме поне три събирания, индивидуални срещи с шофьорите, на които непрекъснато им се внушава, че трябва да се спазват стриктно правилата. Даже с министър Найденов имахме преди две седмици едно недоразумение. Аз казах на инструктажа буквално - на когото не му харесва да се кара по правилата, да си намери друг начин да се придвижва. Нашият шофьор го беше възприел буквално и тук припламнаха малко искри. Предполагам, че нещата се изгладиха, разбрахме се. Явно трябва индивидуално да се работи с всеки шофьор, ще го вземем под внимание.

БОЙКО БОРИСОВ: Моята молба е да има максимална култура на движение. Примерно на моите коли аз съм им разпоредител на пешеходна пътека да спират, и те спират. Има ли хора, те спират, въпреки дали е сигурно, дали не е, спират на пешеходна пътека. По-добре ние да отстъпим път на някого, отколкото … ,сутринта едно момиче го пускаха там – дали са му ударили колата с юмрук по тавана, дали не – няма как да знаем.

Обаче когато се насложат две-три такива обаждания, то влияе върху авторитета на службата и пряко вече се пренася и върху този, който седи в колата. А знаеш, аз седя отзад, даже съм заключен, не мога да избягам, ако искам. Трябва да слязат да ми отворят. Седиш и гледаш ситуацията и не можеш да имаш никаква реакция. Затова изцяло се доверяваме на службата. Молбата ми е, въпреки всички мерки, които са взети, да продължи тази взискателност и да им обяснявате всеки ден, че когато се ударим не казват „шофьора Цецо или Иванчо се удари”, а казват „Борисов се удари”, все едно аз съм я карал тази кола там. Когато я карам, си нося личната отговорност. Макар че, и вие сте го казвали, и аз знам – не е правилно.Благодаря ти за това. Има ли някаква такава ситуация, няма да се крием, който и където е, излиза, обяснява се максимално публично, максимално открито, ако има виновни – наказваме, на всеки се случва. Това е начинът, по който да се реагира. Лека работа. А Дянков да мисли как да започнем да правим полигон.


Стенограма, МС- .16.02.2011 г. 19.07.2018

Каталог: fce -> 001 -> 0212 -> files
files -> Решение за назначаване на генерален консул в Одеса, Украйна бойко борисов: Митов!
files -> Бойко борисов: Преди да преминем нататък, с госпожа Петкова искаме да ви информираме, понеже чувам какви ли не приказки в публичното пространство, а това са изцяло фалшиви новини
files -> Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове
files -> Бойко борисов: с това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим
files -> Доклад за информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г
files -> Бойко борисов: Използвам случая, че сте тук, знаете, че една част от министрите са в отпуск, затова са тук заместниците
files -> Бойко борисов: Между другото, видяхте, че няма нищо неправилно и в нашето поведение


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница