Заседание на общинския кризисен щабДата02.06.2018
Размер358.54 Kb.
ТипЗаседание
Новини за общините

31. 05. 2014 г.
БНР

Кризисен щаб заседава във Велико Търново заради критично високото ниво на р. Янтра

публикувано на 31.05.14 в 10:21


Заради критично повишаване нивото на река Янтра тази нощ кметът на Велико Търново Даниел Панов е свикал спешно заседание на общинския кризисен щаб.
Въведено е непрекъснато наблюдение на реката, а на критичните места са поставени постове. Жителите на ниските крайбрежни райони в старата част на Велико Търново са били предупредени тази нощ за евентуална опасност от заливане на дворове и приземни етажи. Екипи на полицията, противопожарната служба, електроразпределителното дружество и Националния военен университет са били в готовност, ако се наложи евакуация на граждани от застрашените райони. Тази сутрин е отчетен спад на речните води, но постоянното наблюдение и постовете по поречието на Янтра остават. Наблюдават се и останалите реки в община Велико Търново.
БНР

Перник – две години след земетресението

публикувано на 31.05.14 в 10:20


Две години след разрушителното земетресение в Перник от 22 май 2012-а все още над хиляда семейства очакват подпомагане със средства от междуведомствената комисия към МС.

14 фамилии все още живеят във фургони, чакат да бъдат укрепени къщите им.


БНР

В Благоевград се провежда Спортна панорама

публикувано на 31.05.14 в 10:13


В 10,30 часа на пл.“Георги Измирлиев“ за трета поредна година ще започне Спортна панорама, организирана от Община Благоевград. В нея ще се включат 32 клуба. Проявата ще стартира с демонстрациите на клуба по естетическа гимнастика „Прима“. След това ще започнат изявите на двата клуба по спортна гимнастика „Любчо Солачки“ и „Пирин“, както и на боксовите клубове „Пирин“, „Македония“ и „Тайсън“. Участие ще вземат и състезателите по канадска борба от „Спартак“ и Арм спорт“, както и представители на спортовете футбол, баскетбол, волейбол, плуване и триатлон, спортна стрелба, лека атлетика, тоекуондо, кикбокс, шахмат и тенис.
БНР

Зумба, кунг-фу демонстрации, магия за четене, игри и подаръци очакват децата на 1 юни на купон в Столичния зоопарк

публикувано на 31.05.14 в 10:27


Зоопарк София и дирекция „Социални дейности“ при Столичната община канят всички деца и техните родители да участват в най-щурия купон в София. Той ще се проведе в неделя, 1 юни, от 10:30 ч. в Столичния зоопарк. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.
Деца от различни социални групи ще се забавляват заедно със специална празнична програма. Фокуси, състезания по зумба, кунг-фу тоа демонстрации, магия за детско четене, книги и много, много награди и подаръци за всички деца, а и за родителите.
Програмата включва шоу-спектакъл с актьора Николай Стефанов Николаев – Приятел на месец Май в социалната инициатива Приятел на месеца, забавни игри и занимания за деца. И малки, и големи знаят актьора Николай Николаев като Бате Николай от телевизионното предаването „Сладкарница „Захарно петле". За болните деца от „Пирогов", където традиционно забавлява децата, той е известен като проф. д-р Коко. В рамките на забавното шоу ще участват и актьори, които ще показват фокуси за децата и ще ги учат сами да ги правят.
След това децата ще се записват за участие в състезание „зумба“. Това е фитнес танц, създаден от колумбийски танцьор и хореограф през 90-те години на ХХ век. „Зумба“ съчетава елементи на танци, аеробика и фитнес. Най-често зумба хореографиите включват движения от самба, меренге, салса, хип-хоп и бойни изкуства, които често се изпълняват заедно с клекове и удари. Популярността на „зумба“ нараства много бързо през последните години, като близо 14 милиона души от повече от 151 страни посещават седмични зумба класове. А най-добрите зумба-инструктори в София ще вдигнат градуса на настроението с истинска шоу-програма!
Стела Даскалова, автор на книгата „Всичко започва от детството“ ще проведе анкета с въпроси по различни теми, които вълнуват децата. Томи на 12 г. ще разкаже за „Къщата на тайните“, първа книга от приключенската фентъзи поредица, написана от продуцента и режисьора на хитовите филми за Хари Потър, Сам вкъщи и Госпожа Даутфайър Крис Кълъмбъс в съавторство с Нед Визини.
Жюстин Томс от Кафене.бг ще покаже магии за детско четене.
Катерина Зарева от Екологичния Научно-образователен Център на Зоопарк София ще разкаже на децата за новите животни. Приказното животно Браволаб ще се снима с децата и ще раздава кексчета.
Подаръци и викторини ще има и за присъстващите майки, а педагози ще играят с деца на малки групички с интерактивни играчки.
БНР

В смолянското село Славейно започват 17-ите Чилови дни

публикувано на 31.05.14 в 11:43


В смолянското село Славейно ще се проведат 17-те Чилови дни, посветени на живота и делото на проф. Константин Чилов, известен медик, работил през първата половина на миналия век. Съорганизатор на проявата е Многопрофилната болница за активно лечение „д-р Братан Шукеров“ в Смолян. Тазгодишният носител на наградата на името на проф. Чилов е проф. Златимир Коларов - национален консултант по ревмотология.
БНР

Приливна вълна е заляла поповското село Априлово

публикувано на 31.05.14 в 11:23


Приливна вълна с височина около 1 метър е заляла около 6 часа тази сутрин поповското село Априлово. Това научи Радио Шумен. Половината населено място е откъснато. Има наводнени дворове. Камион на Гражданска защита евакуира хората от ниските части на Априлово към центъра на селото. На място са екип на противопожарната служба и доброволното формирование към община Попово. Водата е тръгнала от язовир Росина, община Търговище и е стигнала до река Черни Лом, която минава през село Априлово. Мостът там е бил запушен. Следващото село по течението на реката е Кардам, където има опасност от заливане на земеделски земи. Ако се стигне до изпускане на язовир „Пресиян“, има риск за нова приливна вълна. За сега обаче изпускане на водоема не е необходимо.
БНР

В Арбанаси започва Четвъртият национален фолклорен фестивал "Насред мегдана"

публикувано на 31.05.14 в 11:22


От четири до 92 години е възрастта на участниците в Четвъртия национален фолклорен фестивал ,,Насред мегдана,, ,който започва днес във великотърновското село Арбанаси. Българското национално радио е медиен партньор на двудневния фестивал - съобщи ръководителят на дирекция ,,Култура,, в община Велико Търново Нелина Църова:
Ще участват общо 82 формации и като общият брой на изпълнителите е над 1000. В предишните години преобладаваха изпълнителите на обработен фолклор, докато тази година има ръст на участниците, които изпълняват автентичен фолклор. Другото впечатляващо нещо е, че в сравнение с миналата година детските и юношески формации, които изпълняват автентичен фолклор са два пъти повече. Това е най-ценното, защото това означава, че традициите се запазват и се предават, наистина, от поколение на поколение. Медиен партньор на фестивала "Насред мегдана" в Арбанаси е БНР. Ще има излъчване пряко в съботния ден, в предаването "Имат ли песните спиране", така че изпълненията ще станат достояние и на по-широк кръг хора, освен присъстващите в Арбанаси.
БНР

На 14 сигнала са се отзовали от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”-Варна

публикувано на 31.05.14 в 10:02


4 са сигналите, на които са се отзовали служителите на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” към Областна дирекция на МВР –Варна, свързани с нуждата от отводняване на избени помещения във Варна, село Венелин, община Аврен, Вълчи дол, Долни чифлик, село Юнак и Старо Оряхово. Това съобщи агенция Фокус. В повечето случаи се касае за наводнени мази или избени помещения. Шест сигнала за паднали клони са отработвани в град Варна и село Доброглед. През денонощието са регистрирани два пожара без материални щети.
БНР

Падналият дъжд в Търговище е 113 литра на квадратен метър

публикувано на 31.05.14 в 10:00


113 литра на кв. метър е количеството на падналите валежи при станцията в село Александрово, Търговищка област. Данните са за последните 24 часа. 90 литра на кв. м. е дъждът при хижа „Младост“. Дежурни следят нивото на водните басейни в общината и при необходимост са готови да предприемат действия. Информацията на пресцентъра на местната администрация е към 8:30 часа днес.

По данни от любителската метеомрежа „Метеоинф“, измерените количества валеж до 18:30 часа снощи достигнаха до 72 литра на квадратен метър в селата Дългач и Алваново. Измерването се е правило ръчно поради вятъра на места. В много райони имаше улици под вода. През следващите часове валежът ще отслабва, като условия за градушки почти няма.


БНР

Защитено жилище осигурява безплатно медицинска помощ, храна и подслон на лица с психични разстройства в с. Солник, Долни Чифлик

публикувано на 31.05.14 в 09:58


10 души с различни психични проблеми вече са преминали през наблюдаваното жилище за лица с психични разстройства в село Солник, община Долни Чифлик. По проект на ЕС хората с проблеми получават напълно безплатно медицинска помощ, храна и подслон. Проектът е до края на ноември. Очаква се след това да се финансира от държавния бюджет. Обществото ни стана по-толерантно към хората с психични проблеми, сподели д-р Румяна Бояджиева, психиатър.

Има чакащи, защото хората с психични проблеми не могат да се грижат сами за себе си, трябва да се научат да възприемат себе си и болестта. Но проблемите не са от днес, не са от вчера, допълни пред Габриела Гаврилова психологът Силвия Ганова.


БНР

Дворове в шуменския кв. „Макак“ са залети, под вода е един от мостовете в Мадара

публикувано на 31.05.14 в 09:15


Дворовете на 15 къщи в шуменския квартал „Макак“ са залети с вода. Това съобщи за Радио Шумен Красимир Косев – специалист „Гражданска защита” в община Шумен. Причината са придошлите води на река Мътнишка. Наводнена е мазата на една от къщите, но няма пострадали хора или животни.

Река Мътнишка е повишила сериозно нивото си и в село Мадара. Залят от водите и един от мостовете в населеното място. Красимир Косев коментира, че това е станало заради построен преди години бетонен бент, който сега спира високите води и те са покрили мостовото съоръжение. На място е пристигнала комисия, която ще търси решение на проблема. За момента няма къщи или дворове, които да са залети от придошлата вода.


Darik news

С близо 700 намаляват регистрираните безработни в областта през април

31 май 2014 10:10 | Дарик Русе


През април постъпилите на работа регистрирани безработни от област Русе са 904 (броят им е със 74 по-голям в сравнение с март). Започналите работа безработни без квалификация са 348, с работническа професия са 291, а специалистите със средно специално и висше образование - 265. Повече от 40 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 236. Заетост е осигурена на 164 продължително безработни от областта, както и на 25 безработни с намалена трудоспособност.
Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 381 безработни. Увеличават се значително включените с активното посредничество на бюрата по труда безработни в схеми на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, по програми за заетост по ЗНЗ – наетите безработни са общо 284.
Общо обявените през април свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 669 (броят им е със 74 по-голям в сравнение с март).
През месеца и търсенето на работна сила на първичния пазар се запазва съпоставено с март – с 9 места повече. Заявените места в бюрата по труда са общо 442 са предимно от частния сектор. В зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (233), селското стопанство (40), хуманното здравеопазване и социалната работа (31), операциите с недвижими имоти (23), транспорта (16), търговията, хотелиерството и ресторантьорството (по 14), финансовата и застрахователната дейности (12) и др.
По програми за заетост в област Русе са заявени общо 227 работни места, което в сравнение с март е значително повече /със 100/, тъй като по две от схемите по ОПРЧР – „Подкрепа за заетост” и „Първа работа”, са заявени над 200 места. През април стартират и дейностите по националната програма „Възстановяване на българската гора”., по която са заявени 5 работни места
Към края на април в двете бюра по труда в област Русе – Русе и Бяла, регистрираните безработни са 10 320. Техният брой намалява в сравнение с края на март с 663. Като търсещи работа лица са регистрирани и 584 заети, 450 пенсионери и 191 учащи.
Равнището на безработица за област Русе, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 10,0%, при 10,7% през предходния месец. За сравнение – равнището на безработица средно за страната е 11,8 на сто /с 0,4 по-ниско от март/.
По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Борово – 43,1% /669 безработни лица/, следват общините Ветово – 42,8% /1739/, Ценово – 34,0% /605/, Две могили - 27,2% /927/, Бяла – 22,7% /1096/, Сливо поле – 21,2% /719/, Иваново - 16,1% /466/, и най-ниско в община Русе - 5,1% /4099/.
По професионален признак регистрираните безработни са: без специалност – 48%, с работнически професии – 33%, специалисти – 19%.
Според образованието от общия брой регистрирани безработни в областта преобладават тези с основно и по-ниско образование - 42%, хората със средно образование са 48%, а висшистите – 10%.
Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години – 47% от всички регистрирани, тези от 30 до 49 години са 39%, а младежите до 29 години – 14%.
От общо регистрираните лицата с намалена работоспособност са 682.
Darik news

Походът „По пътя на четата на Таньо войвода” пристига в Разград днес

31 май 2014 09:27


Участниците в 29-ия поход „По пътя на четата на Таньо войвода” пристигат в Разград днес – съобщиха от пресцентъра на община Разград.
От 15 часа в актовата зала на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” акад. Георги Марков и проф. Христо Матанов ще представят книгата на проф. Матанов „В търсене на средновековното време” пред учители по история и ученици от разградските училища. В 17 часа колоната ще бъде пред паметника на Христо Ботев в градския парк. В 17,30ч. тя ще бъде посрещната на пл. „Възраждане”, където ще се проведе преглед на маршовата и патриотична песен.
Маршрутът на похода започва на 30 май от Тутракан, продължава през Исперих, Разград, Попово и на 2 юни завършва на Керчан баир при с. Априлово.
Организатор на проявата е Културно-просветно дружество ”Родно Лудогорие”, със съдействието на МОН, общините и музеите на Силистра Тутракан, Исперих, Разград и Попово.
Darik news

II-ри кръг на националния шампионат по драг рейсинг

31 май 2014 08:34 | Яна Зафирова


Втория кръг от националния шампионат по драг рейсинг се провежда на летище „Бършен“ днес и утре. Днес от 13.00 до 19.00 часа ще има свободни стартове. Състезанието стартира на 1 юни с квалификации, а началото на състезанието е в 10.00 часа, като крайният срок за записване и заплащане на таксите за участие, е до началото му. Очаква се в надпреварата да участват близо 100 състезатели от страната. Участие в драг състезанието са потвърдили и състезатели от Румъния, те ще участват с 8 автомобила. Това съобщи за Дарик Веселин Кабаджов, член на спортен клуб „Сливен Драг тим“, който клуб е организатор на националния кръг в Сливен. Новото тази година е включване на три нови класа- мотори до 770 и над 750 сс и клас „Стрийт -500+“. Интересното при последния клас, е че това са автомобили, които имат право на леки доработки, а идеята е, че колите трябва са с фабрично произведени с голяма мощност над 400-500 конски сили, обясни Кабаджов.
Той поясни, че основната цел на организаторите е да бъдат привлечени автомобил от марките Порше, Ламборгини, Ферари и други. Останалите класове са A, В, С, автомобили с предно предаване, със задно задвижване, автомобили с 4х4 задвижване и стрийт дизел.Автомобилите ще се надпреварват на права отсечка от 402, 33 метра. Драг-рейсингът е състезание между два автомобила, със старт от спряло положение, на определена дистанция. Победител е този, който пръв пресече финала.Още в първия кръг на летище в село Кондофрей, Община Радомир тази година български автомобил подобри националния рекорд. Той бе постигнат от отбора на "Хеед Ауто4", чиито автомобил е "Фолксваген Сироко" , който спря стрелките след четвърт миля (402 метра) на 8.799 секунди.„
На кръга в Сливен очаквам развръзка, защото в предишния кръг не участва миналогодишния рекордьор, както и много от претендентите за титла. Надявам се да се получи добро състезание, което ще е интерсно и за зрителите“, добави Веско Кабаджов.Следващият кръг ще се проведе в София през септември, а последният четвърти отново ще бъде в Сливен през месец октомври.
Darik news

Ученици от четири държави на посещение в Стара Загора

31 май 2014 08:21 | Дарик Стара Загора


Ученици от Аржентина, Тайланд, Германия и Естония, които посещават България на обменни начала, ще представят средното образование в своите държави пред директори, учители, представители на общинската администрация и Международния младежки център.
Гостите ще представят и културата в страните си, както и типични кулинарни изкушения.
Срещата ще се проведе в зала 2 на Община Стара Загора на 31.05.2014 г. от 14:00 ч.
Община Стара Загора ще бъде домакин на срещата, организирана от СНЦ "Младеж за разбирателство".
Darik news

Започва ХІV-ият детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа"

31 май 2014 08:32 | Дарик Хасково


Четиринадесетият детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" официално ще бъде открит днес в Община Минерални бани. Организатори на форума са КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов", със съдействието на Общината.
Откриването е насрочено за 10,00 часа днес и ще продължи до утре в късния следобед, когато ще се връчат наградите на отличените участници, след заключителен галаконцерт на номинираните изпълнители.
В етнофестивала ще вземат участие близо 2 000 деца от различни региони на България и участници от Полша, Хърватия, Молдова, Румъния, Турция, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина.
Тази година ще бъдат организирани съпътстващи дейности, които ще протичат паралелно с концертната програма. Една от атракциите ще бъде кулинарно шоу и фестивал „Пъстра трапеза", на които ще бъдат представени традиционни български ястия и занаяти. Ще има също пленер (рисуване под открито небе) и други забавни и в същото време културно-образователни дейности за децата.
Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: акад. Красимир Петров - хореограф, Асен Павлов - хореограф, Иван Кумичин - музиковед и фолклорист и Мария Георгиева - музиковед.
Фокус

Пожарникари отстраняваха паднали дървета и отводняваха помещения в Разградско

31 Май 2014 | 11:28 | Агенция "Фокус"


Разград. Пожарникари отстраняваха паднали дървета и отводняваха помещения в Разградско, съобщиха от ОД на МВР-Разград. В 11.40 ч. вчера в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Разград е получено съобщение за опасност от наводнение в с.Пчелина, община Самуил. В 07.00 ч. вчера в РСПБЗН – Лозница е получено съобщение отводняване в с. Трапище, община Лозница. В 14.35 часа вчера в РСПБЗН – Исперих е получено съобщение за отстраняване на паднало дърво на пътя в землището на с. Тодорово, община Исперих. В 22.14ч. в група “СД” е получено съобщение за отстраняване на паднало дърво на пътя в землището на с. Просторно, община Завет. В 01.09 часа тази вечер в РСПБЗН – Лозница е получено съобщение за отстраняване на паднало дърво на пътя в землището на гр. Лозница, общ. Лозница.
Фокус

ЧЕЗ предупреждава за временни смущения в електрозахранването на територията на Столична община на 3 юни

31 Май 2014 | 11:13


София. По искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ще бъдат извършени изключвания на електрозахранването на 3 юни през периода от 08.00 до 18.00 часа в селата от Столична община – Волуяк, Житен, Мрамор и Требич. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Изключването се налага заради ремонт на въздушна електропреносна линия 110 киловолта „Требич“.

Подробна информация за планираните прекъсвания може да бъде намерена и на корпоративния уебсайт www.cez.bg. Клиентите на ЧЕЗ могат да получат допълнителна информация за прекъсванията на електрозахранването на горещата телефонна линия 0700 10 010.

От 2014 година на разположение на клиентите е и мобилната версия на сайта на ЧЕЗ www.m.cez.bg. Тя съдържа уникално за България онлайн приложение „Планови ремонти и аварии“, където клиентите имат възможност да получат информация в реално време за непланираните прекъсвания на захранването в техния район, както и за очакваното време за възстановяване на електрозахранването.
Фокус

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Карлово

31 Май 2014 | 07:55 | Агенция "Фокус"


Карлово. Вицепрезидентът Маргарита Попова ще посети Карлово по случай Празника на розата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Очаква се вицепрезидентът да се включи в традиционния ритуал по розобер, в който ще участват самодейни фолклорни ансамбли от Карлово. Маргарита Попова ще бъде посрещната пред сградата на Общината от носителката на титлата Царица на долината на розите за 2013 г. и ще се срещне с кмета на града.

Предвижда се в рамките на посещението вицепрезидентът и кметът на Карлово да открият празничната програма на площад „20 юли“. На церемонията ще бъде отличена тазгодишната носителка на титлата Царица на розата на Карлово. Маргарита Попова ще бъде гост и на Историческия музей в града.


Фокус

Бургас е домакин на Републиканското първенство по подводен спорт

31 Май 2014 | 11:02 | Агенция "Фокус"


Бургас. Бургас посреща пролетния кръг на републиканското първенство по подводен спорт „Златният делфин“. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Днес и утре в плувен комплекс „Флора“ най-добрите ни състезатели по подводни спортове ще си дадат среща под патронажа на кмета Димитър Николов. Организатори на събитието са Българска национална асоциация по подводна дейност и морски клуб „Приятели на морето“-Бургас. Официалното начало на първенството ще бъде дадено от 12.00 часа.

В различните възрастови групи участниците в първенството ще мерят сили в дисциплините 100 метра плуване с плавници по повърхността, 25 метра апнея, дайвинг с препятствия и комбиниран дайвинг. Особено атрактивна ще бъде дисциплината „Плуване с плавници по повърхността“, където жени и мъже над 16 години ще се борят за Купата на Емил Попов. Двата състезателни дена ще минат под погледа на съдии от Българската национална асоциация по подводна дейност с главен съдия Чавдар Кумчев и секретар Райна Иванова. Организаторите напомнят, че за дисциплините 100 метра дайвинг с препятствия и 300 метра дайвинг комбинирано, планирани за 1 юни, ще се допускат само правоспособни водолази, които могат да докажат уменията си със сертификат.

От Българската национална асоциация по подводна дейност и морски клуб „Приятели на морето“- Бургас са се погрижили да бъде осигурена нужната екипировка и медицинско обслужване, както и много атрактивни награди.

Входът за зрители е свободен.


Кмета. bg

ОФК "Пирин" връчи на кмета Благоевград купа и медал

Целият отбор дойде малко преди да започне на заседанието на местните парламентаристи

Мариела Стефанова, 31 май 2014, събота, 10:40 ч.


Футболистите на ОФК "Пирин" връчиха на кмета Атанас Камбитов купа и медал за завоюваното първо място в първенството на Югозападна "B" група, съобщиха от пресцентъра на общината.
Ритуалното поднасяне на двата приза стана на редовната сесия на ОбС-Благоевград, а жестът бе в знак на признателност за подкрепата, която кметът оказва на футболния отбор.
Целият отбор дойде малко преди да започне на заседанието на местните парламентаристи заедно с ръководството на тима.
"Спечелването на първото място в Югозападна "B" група без Вас, г-н Камбитов, и подкрепата на общинските съветници бе немислимо да се случи", категоричен бе ръководителят на тима Николай Петрунов.
Той изрази надежди, че отново с помощта на общинското ръководство и общинските съветници отборът ще стигне там, където му е мястото в "А" професионална футболна група.
"Истината е, че успехите са ваши. Ние сме фенове на вас, футболистите, на треньорите, на ръководството и това, което направихте, няма прецедент", поздрави футболистите кметът.
Той подчерта, че за една година отборът има една загуба след явна реферска грешка. "Б" група е един връх, но има и друг. Казват, че до върха се стига или с пълзене, или с летене, при вас няма как да бъде с първото, защото вие сте "пирински орли", каза Камбитов и пожела на отбора догодина да влезе в "А" група.
Той помоли състезателите и ръководството за спокойствие и обеща, че ще бъде направено всичко отборът да бъде финансово подсигурен и с добри условия за работа. Като финал кметът заяви, че мястото на ОФК "Пирин" е в "А" група.
След емоционалното начало на сесията бе приет дневен ред от 46 точки, който включваше 11 решения, върнати за прегласуване от областния управител Муса Палев. Те бяха прегласувани без дискусия.


Slivenpress.bg

ПЕТ СА ДРУЖЕСТВАТА-КАНДИДАТИ В ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

postdateiconСъбота, 31 Май 2014г. 08:18ч. | postauthoriconАвтор: Сливен Прес


Пет са дружествата, които участват в обявената от община Сливен обществена поръчка с предмет:

„Озеленяване и целогодишно поддържане и почистване на новите и съществуващите озеленени площи и прилежащите, алеи и площадки на паркове, градини, скверове, междублокови пространства, разделителни ивици, залесителни пояси, гробищни терени; поддържане на дълготрайната декоративна дървесна и храстова растителност; реконструкция и ремонт на детски площадки и архитектурни елементи; целогодишно поддържане на паркови елементи и елементи на новите и на съществуващи детски съоръжения, реконструкция, ремонт и поддръжка на поливни системи, питейни фонтанки и други, както и извършване на дейности по оформяне на нови зелени площи и внасяне на нова паркова мебел на територията на Община Сливен”. Това стана ясно днес при отварянето и разглеждането на получените оферти от комисия, назначена със заповед на кмета на общината.

Документи за участие в откритата процедура са подали следните дружества:

1. ДЗЗД ”Агроспектър Сливен”, гр. Разград, ул. „Паркова” № 29, оферта постъпила с вх. № 4700 - 421/27.05.2014 г., 10:18 часа, за обособена позиция 2:

1.1.”АГРОСПЕКТЪР 2000” ООД, гр. Разград

1.2.”ПОЛИ ЙОРД” ЕООД, гр. Варна

1.3.”ДИ ЕС ЕС СТРОЙ” ЕООД, гр. София

1.4.”МИСТЪРБИЛД” ООД, гр. София

2. ”Еко Ес Мениджмънт” ООД, гр. София, ул. „Папа Йоан Павел ІІ” № 1, оферта постъпила с вх. № 4704 - 1637/28.05.2014 г., 09:15 часа, за обособена позиция 1 и обособена позиция 2

3. ”Бургасцвет – 90 – Танев” ЕООД, гр. Бургас, ул. „Богориди” № 16, оферта постъпила с вх. № 4704 - 1656/29.05.2014 г., 10:26 часа, за обособена позиция 1 и обособена позиция 2

4. ДЗЗД „Зелена среда Сливен”, гр. София, община Столична, район „Младост”, бул. „Цариградско шосе” № 48-50, оферта постъпила с вх. № 4700 - 433/29.05.2014 г., 13:14 часа, за обособена позиция 1 и обособена позиция 2:

4.1.”ЗАУБА” АД, гр. София;

4.2.”МУЛТИ ПАРК” ООД, гр. Бургас

5. ДЗЗД ”Грийн Сливен”, гр. София, бул. „Ботевградско шосе” № 246, офис 1204, оферта постъпила с вх. № 4700 - 436/29.05.2014 г., 15:51 часа, за обособена позиция 1 и обособена позиция 2:

5.1.”АЙ КЮ ПЛАТИНИУМ” ООД, гр. София;

5.2.”Комунална Техника” ЕООД, гр. София;

5.3.”СПОТ.КОММ” ЕООД, гр. София
Фокус

Леко започва да спада нивото на река Мътнишка, след като тази сутрин мостовете трудно поемаха придошлата вода

31 Май 2014 | 15:45 | Агенция "Фокус"


Шумен. Цяла нощ дежурни екипи са наблюдавали нивата на реките Стражка и Мътнишка, на които основен водоизточник са язовирите Лозево и Белокопитово. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Красимир Косев - главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението" в община Шумен. Той допълни, че свободният обем на яз. Белокопитово е достатъчно и има около 1,5м до ниво преливник. След спирането на дъждовете в района на яз. Лозево, водите са на 30 см.под кота преливник. Кранът е отворен и нормално се изпуска вода, заяви Косев. През нощта са залети дворове в шуменското село Макак заради повишените нива на река Стражка. След 4 часа тази сутрин ситуацията се нормализира. Леко започва да спада нивото и на река Мътнишка, по чието протежение се намира село Мадара. Тази сутрин мостовете трудно поемаха придошлата вода, обясни Красимир Косев. Ако продължат проливните дъждове от вчера е възможно реката да прелее.
Фокус

Няма да има фатално забавяне на проекта за интегриран градски транспорт в Бургас

31 Май 2014 | 15:36 | Агенция "Фокус"


Бургас. Няма да има фатално забавяне на проекта за интегриран градски транспорт в Бургас, въпреки жалбите в съда. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас зам.-кметът по финанси в община Бургас Красимир Стойчев. Той обясни, че първоначално фирмите, които участваха в търга за изграждане на интелигентните системи, известни повече като системата за електронната билетна система обжалваха избора на изпълнител – румънската "Ути груп”, която спечели търга. В момента община Бургас обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията, като заседанието на Върховния административен съд е насрочено за 28 юли, каза Стойчев. „Община Бургас не е съгласна с решението на КЗК, че двама от членовете на комисията били назначени по некомпетентност. Тези членове са подадени от Министерство на регионалното развитие и са експерти, които се занимават с обществените поръчки. Ще изчакаме решението на съда и ако има неблагоприятно развитие ще направим нова комисия и ще насрочим нов търг”, каза Стойчев. Той бе категоричен, че тази процедура няма да навреди фатално на изпълнението на проекта, който е пилотен за България. Проектът за интегриран градски транспорт на Бургас се изпълнява по ОП „Регионално развитие" и е на стойност малко над 67 000 000 евро. След неговото изпълнение, освен че се подменя изцяло автобусният парк ще се промени и модернизира транспортната схема в града и ще се въведат бързи автобусни линии. Стойчев каза, че по различните елементи на проекта се работи. Следващата седмица предстои да бъде направена първа копка на първия етап от изграждането на велоалеите, заложени по проекта.”Започваме строителството на автогара Юг, започва строителството на терминала в „Меден рудник”. Вървят и процедурите по Лот 2 на велоалеите, които да края на следващия месец ще бъдат обявени. Имаме избран изпълнител и за началната автобусна спирка и там ще направим първа копка. Продължаваме с подмяна на спирките и новите перони”, каза Стойчев. В момента се изгражда автобусното депо и се извършва строителството на дизел и метан станцията за зареждането на автобусите. Очаква се до седмици за започне и изграждането на централната автобусна спирка на ул. „Сан Стефано”.
Фокус

В Банско се проведе среща във връзка със започнала процедура по изработване на нов план за управление на парк „Пирин”

31 Май 2014 | 15:30 | Агенция "Фокус"


Банско. Общинска администрация Банско беше домакин на среща между представители на фирма „Пролес инженеринг”, изработваща новия План за управление на Национален парк „Пирин” и представители на ръководството на Община Банско, Общински съвет Банско, туристическия бизнес, животновъдите в района, местното ловно-рибарско дружество и др. Това съобщиха от пресцентъра на община Банско. Срещата бе продиктувана от необходимостта да бъдат взети предвид мненията на различните страни във връзка с процеса на изработване на нормативния документ, който определя разпореждането с териториите на парка. Пред ръководителя на проекта за разработване на Плана за управление, инж. Антоний Стефанов, кметът Георги Икономов официално представи предложението на Община Банско за разширяване на зоните за туризъм в парка и преосмисляне на установените режими и норми в тях. Присъстващите представители на заинтересованите страни изложиха своите предложения за рационално използване на ресурсите на планината за развитието на зимен и летен туризъм. „Сега действащия План за управление на Парк „Пирин” и режимите в него не дават възможност за развитие на рекреационния потенциал на планината, както през зимния, така и през летния сезон. Вярвам, че държавата ще има волята да съобрази нормите, които ще заложи в Плана по начин, който да създаде условия за устойчиво развитие и запазване на околната среда. Пътят към устойчиво развитие на нашата планина е през балансирано либерализиране на нормативната база” заяви Икономов по време на срещата. В рамките на проекта за изработване на новия План се предвижда провеждането на срещи с обществеността за представяне на всеки етап от неговото изготвяне. Съгласно изготвения график, следващите срещи ще бъдат през месец ноември.
Фокус

Над 70 деца получиха подаръци от „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД в навечерието на Деня на детето

31 Май 2014 | 15:18 | Агенция "Фокус"


Раднево. Над 70 деца от училищата в Община Раднево получиха подаръци от „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД в навечерието на Международния ден на детето – 1 юни. Това съобщиха от „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. Тази година децата се включиха в два конкурса, организирани от най-голямата топлоелектрическа централата в България – за есе на тема „Моето мечтано лято” и за направата на хербарий. Участниците бяха разделени в две възрастови групи – първа (7 г. - 12 г.) и втора (13 г. – 18 г.) и се представиха с над 100 произведения.

В първа възрастова група първа награда отиде при Мариела Желязкова (IV-ти клас, Второ ОУ „Паисий Хилендарски”). Тя спечели таблет. Второ място зае Мария-Магдалена Димитрова (II-ри клас, СОУ „Гео Милев”). Тя си тръгна с фотоапарат. Третата награда – дигитална фоторамка – отиде при Живко Желязков (II-ри клас, СОУ „Гео Милев”).

Във втора възрастова група също бяха отличени трима участници. Първо място беше присъдено на Иванина Христова (VII-ми клас, СОУ „Васил Левски” – град Севлиево), която също си тръгна с таблет. Втора награда – фотоапарат – отиде при Жаклин Стефанова (X-ти клас, СОУ „Гео Милев”). Трето място и дигитална фоторамка спечели Мария Вачева (VI-ти клас, СОУ „Гео Милев”).

Определени бяха и 7 специални парични награди. С тях си тръгнаха: Даяна Колева (III-ти клас, Второ ОУ „Паисий Хиледарски”), Талия Янева (II-ри клас, СОУ „Гео Милев”), Теодор Тошков (II-ри клас, СОУ „Гео Милев”), Изабела Стефанова (II-ри клас, СОУ „Гео Милев”), Анита Стоянова (II-ри клас, СОУ „Гео Милев”), Ивана Господинова (IV-ти клас, ОУ „Поп Минчо”- село Коларово) и Радостин Генчев (II-ри клас, СОУ „Гео Милев”).

За доброто настроение на децата, учителите и техните родители се погрижиха талантливите изпълнители от Общински център по култура. Награждаването в петъчната вечер се превърна в празник за децата, изпълнен с много музика, танци, лакомства и веселие.
Фокус

Десети празник на рибата организират във великотърновското село Самоводене

31 Май 2014 | 15:09 | Агенция "Фокус"


Велико Търново. Десети празник на рибата организират във велкотърновското село Самоводене. Началото на тържествата беше поставено в 10.00 часа и ще продължи до 15.00 , съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Празникът е част от проект „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в Община Велико Търново”, който се финансира по мярка 3.4 „Развитие на нови пазари и промоционални кампании“ по приоритетна ос 3 - „Мерки от общ интерес“ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ за програмен период 2007 – 2013 г. В рамките му ще се проведат общо 12 празника за 6 месеца. Празникът е наситен с много песни и танци, представени от местни фолклорни групи, индивидуални изпълнения, танцов състав, както и добре познати на национално ниво изпълнители. Водещ на събитието е Боби Шоу, а участие в програмата ще вземат Женски народен хор за обработен фолклор „Родна земя”, с художествен ръководител Георги Янков, Танцов състав при народно читалище „ Извор- 1873”, с. Самоводене, с ръководител Бисерка Станчева, Сатеричен състав с ръководител Елка Петрова, Група за стари градски песни „ Носталгия” към клуба на пенсионера, с ръководител Георги Янков, индивидуалните изпълнители Искра Къндева, Пламена Русева, Димитър Филков, Веселка Вачева, както и дует Шик – Виолета и Красимир Гюлмезови, едни от най-популярните и обичани български изпълнители. Празникът отново се провежда под мотото ''Вкусна рибка за златен живот“.
Фокус

Таня Христова: Към настоящия момент няма бедстващи хора в Община Габрово

31 Май 2014 | 12:48 | Агенция "Фокус"


Габрово. Към настоящия момент нямаме бедстващи хора, с изключение на една къща, която се намира на ул. „Бодра смяна”, където водите са навлезли в горното пространство на живеещите, но в момента екипи отстраняват щетите, пътят се прокопава, за да може водата да бъде отведена. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Община Габрово Таня Христова. По думите й няма опасност за живота на хората, които живеят в нея. „Нямаме сигнали и за квартали и населени места на територията на общината, които да са без електричество. Вчера вечерта имаше проблем с няколко трафопоста, за които екипите на „Енерго-про” работеха до късно през нощта и отстраниха авариите”, посочи кметът на Габрово.

„В резултат на обилните валежи, които паднаха през последните 40 часа, на територията на град Габрово възникнаха доста проблеми. До настоящия момент, падналите валежи възлизат на около 100 л. на кв. метър. В резултат на интензивните валежи бяха причинени изключително много щети, най-вече от преливане на дерета, които наводниха улици и частни домове. Екипи, които работят в различни части на територията на града, отстраняват щетите, които най-вече са свързани с нарушаване на пътната настилка. В Габрово се реализира един много мащабен проект, свързан с подмяната на ВиК инфраструктурата и една немалка част от улиците, които са подготвени за асфалтиране, в резултат на интензивните валежи са с нарушена настилка. Една част от улуците вече са проходими. Немалка част обаче са със затруднено преминаване, поради което апелираме към гражданите да бъдат внимателни”, добави Таня Христова.

„Към момента не се наблюдава повишение на нивото на река Янтра, което е хубава новина. В момента в язовир „Христо Смирненски” наличният свободен обем е около 5 млн. куб. метра. Ситуацията до този момент показва, че няма основания за сериозни притеснения и няма опасност от други допълнителни щети във връзка с нивото му, т.е има достатъчно количество свободен обем. Очаква се дъждовете в рамките на деня да спрат”, уточни кметът на Габрово Таня Христова.
Фокус

Реконструкцията на площад „Тройката” в Бургас продължава и през лятото

31 Май 2014 | 15:05 | Агенция "Фокус"


Бургас. Няма да спират строителните дейности по реконструкцията на площад „Тройката” и изграждането на подземната улица в Бургас през лятото, въпреки туристическия сезон. Дейностите там се финансират с европейски средства по оперативна програма.Това съобщи за Радио „Фокус” - Бургас зам.-кметът по строителство в община Бургас Костадин Марков. „Във връзка със сроковете, които ни притискат, няма да бъде спряно строителството, да не говорим, че е опасно да се спират дейностите, особено на подземната улица. Има един член в закона, свързан с неотложност и опасност от аварии, който ни позволява да продължим работата. Единственото, което можем да направим е да ограничим изключително строителната площадка, макар това да е свързано с дискомфорт за изпълнителя, за да може да се преминава и да се ползва в максимална степен площада”, каза Марков. Той посочи, че подземната улица вече е изградена като конструкция. Няма повредени сгради или паметници в близост, и няма нанесени щети. По думите му, опасният момент за околните сгради е бил преди два месеца, а в момента улицата конструктивно е изпълнена. „Не очаквам някакви неприятности. Сега с дъждовете може да има причинен дискомфорт, но той в никакъв случай няма да е свързан с опасност за конструкциите за околни сгради”, посочи зам.- кметът. На въпрос дали подземната улица е достатъчно широка, за да се разминат два автомобила, тъй като се появиха опасения, че това не е така Марков каза, че са спазени всички нормативни изисквания. ”Проектантите, когато проектират, се водят от нормативни документи. В тези нормативни документи е предвидена ширината на платното и така нататък. Няма как да бъде одобрен проект, ако той не отговоря на съответната нормативна база. Така че ще се разминават две коли”, обясни Марков. Той каза, че се спазват сроковете по изпълнение на реконструкцията на площад „Тройката” с подземната улица. Крайният срок за изпълнение на обекта е до края на година, но някои от дейностите ще приключат по-рано. „Ние сме си поставили за цел наесен да бъде завършен площадът. Сроковете, с които се движим са дори по- бързи от предвиденото в първоначалния график”, каза още Костадин Марков.
Фокус

Мотоклуб Biker Boys и Сдружение „България си ти!” организират национално Драг и Стънт състезание на 1 юни

31 Май 2014 | 12:14 | Агенция "Фокус"


София. От 11.00 часа на 1 юни (неделя) край летище „Крайници” ще започне национално Драг и Стънт състезание. То се организира от Мотоклуб Biker Boys и Сдружение „България си ти!”, с подкрепата на община Дупница и Българската Стънт федерация. Това съобщиха от Сдружение „България си ти!”. Очаква се състезанието да уважат рокери от цялата страна и чужбина. Събитието ще премине под наслова „За повече отговорност и добро поведение на пътя”. Целият екип на Biker Boys призовава всички шофьори към толерантност на пътя. Избягването на ситуациите за пътни катастрофи е отговорност основно на водачите, но в голяма степен това е отговорност и на техните спътници.

Програмата предвижда записване на участниците в състезанието от 11.00 часа, почетна обиколка на град Дупница в 12.00 часа. От 13.00 часа ще се състои официално откриване и поздравителна реч от кмета на град Дупница инж. Методи Чимев, със специалното участие на Българската Стънт федерация. Програмата включва още: от 14.00 часа - стартови отсечки клас 600 кубически см. (награден фонд първо място - 600 лева, второ място 200 лева и трето място – 100 лева); от 15.00 часа - стартови отсечки клас 1000 кубически см. (награден фонд първо място – 600 лева, второ място – 200 лева и трето място – 100 лева). От 16.00 часа ще започнат стартови отсечки клас 600 кубически см. (награден фонд първо място – 300 лева). Всички победители ще получат и материални награди.

От 17.00 часа ще се проведе официално награждаване на победителите клас 600/1000/Тунинг. Те ще получат наградите си лично от председателя на Biker Boys Мария Григорова, председателя на Сдружение „България си ти!” инж. Димитър Куцаров и гласовете на „България си ти!” – Бобо, Сантра и Печенката. От 17.30 часа ще се състои официално закриване – концерт със специалното участие на гласовете на „България си ти!” – Бобо, Сантра и Печенката.

БНР

Покривът на детската градина в село Церовище е пропаднал

публикувано на 31.05.14 в 15:13


Паднал е покривът на детската градина в село Церовище, община Омуртаг. Причина за това са обилните валежи от последните дни. Мехмед Мехмедов – заместник-кмет на община Омуртаг, съобщи за Радио Шумен, че забавачницата трябва да бъде спешно ремонтирана, а в понеделник децата ще имат занимания в друго крило на сградата. В селото има и пропаднали пътища.

Подобна е ситуацията и в друго омуртажко село - Платина. Разрушена е настилката на шест пътни отсечки. В селото са унищожени и 3 хиляди декара с различни земеделски култури. Есенниците са пропаднали на 45 процента.


БНР

Юнал Мъстънов: Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област

публикувано на 31.05.14 в 14:45


Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област. Това съобщи заместник-областният управител Юнал Мъстънов след извършена проверка на водоемите заради обилните валежи през последните дни.
Според Мъстънов, всички язовири в са в контролируем обсег, но има такива, които са в критично състояние. Той даде за пример язовир Малка Желязна, който преля след поройните дъждове в началото на месеца и заля пътя София – Варна край село Български извор. В момента в този водоем, както и другите два в критично състояние - язовирите Априлци и Полето - има свободни обеми и няма опасност за населението. Значително се е покачило нивото на най-големия в областта язовир - Сопот, но той е под постоянно наблюдение, изпуска се периодично и все още е под критичното ниво.
Мъстънов каза още, че общините не са взели под внимание препоръките от областната администрация, направени след предишната проверка на състоянието на водоемите.
Ще бъда критичен към всяка една община, ако не се вземат мерки. Още когато станах заместник-областен управител им казах: Всички дерета и обходни канали да бъдат почистени, но тава не се изпълнява. Ако ние направим Бисер номер две тук ще падат глави и аз ще си подам оставката веднага
За да се реши проблемът с язовирите, те трябва да се отдадат на концесия с дългосрочни 20-30 годишни договори и отговорността за тяхното състояние да носят концесионерите, смята Мъстънов.
БНР

Децата взеха властта в Симитли, дама измести Апостолов от кметския стол

публикувано на 31.05.14 в 14:39


Шестокласничката Елеонора Кьосева е детският кмет на община Симитли. В навечерието на 1-ви юни, денят на детето, Апостол Апостолов символично предаде властта на малките и връчи на Елеонора ключът на общината. От днес до 1-ви юни догодина дама за първи път ще управлява община Симитли. Елеонора е детски кмет на общината по волята на съучениците си. На тържественото предаване на властта детският кмет мандат 2013-2014 Борис Борисов направи и отчет за работата на управленския си екип през последната година. Децата участват в организацията на редица мероприятия, сред които спортни състезания, цялостна организация на Коледните и Великденски тържества, благотворителни кампании и инициативи.
БНР

София изпрати помощ за пострадали от наводненията 30 семейства в Сараево

публикувано на 31.05.14 в 14:13


От София потегли хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията 30 семейства в Босна и Херцеговина, съобщиха от Столичната община.
По инициатива и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова ще бъдат подпомогнати семейства, останали без дом след наводненията в Сараево. Дарението вече е на път с тежкотоварен камион към босненската столица.
Осигурено е оборудване за жилищата на 30 семейства с бяла техника - нови готварски печки, хладилници, автоматични перални и легла. Оборудването е осигурено от фирми, членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ. Транспортът се поема от Националното сдружение на българските превозвачи.
По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова преди седмици бе отправено запитване към пострадалите от наводненията райони в Белград, Загреб и Сараево. Единствено от Сараево поискаха мебели и бяла техника.
БНР

Тодор Чобанов: Трябва да обхванем максимален брой деца в образователната система на София

публикувано на 31.05.14 в 12:47


През тази седмица на редовното си заседание Столичният общински съвет прие доклад на доктор Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, относно финансиране на транспортна услуга за превоз на деца от подготвителни групи и ученици от 1-ви до 8-и клас.
Чрез тази услуга, която ще бъде извършвана за поредна година, ще се помага на деца, най-вече от малцинствата, да посещават учебни заведения. По този начин учениците се социализират по-добре и успяват да посещават училища извън района, в който живеят.
Кмета. bg

В община Струмяни реализират два проекта за 5 млн. лв.

Ще бъде осигурена активна спортна дейност сред младото поколение

Владимир Симеонов, 31 май 2014, събота, 13:18 ч.


Кметът на община Струмяни Емил Илиев подписа договорите за строително-монтажните работи по проектите "Спорт, младост, бъдеще" и "Играй с мен в зеления свят на мечтите". Целта на първия е да се подобри качеството на живот и условията за масов спорт в населените места в общината. Това ще стане с рехабилитация на съществуващи и създаване на нови спортни съоръжения, с възстановяване на спортни площадки в двете най-големи населени места Струмяни и Микрево.
Ще се подобрят базите за спортуване. Ще бъде осигурена активна спортна дейност сред младото поколение. Не на последно място -да спре тенденцията на напускане на млади хора и да се повиши естественият прираст.
"Играй с мен в зеления свят на мечтите" ще подобри средата и качеството на живот в общината. Ще се подобри обликът на населените места. Също така възстановят общодостъпни зелени площи и детски площадки в трите най- големи населени места - Струмяни, Микрево и Илинденци.
Ще бъде извърши строително-монтажни работи, както и изградят нови и реконструират съществуващи обекти към стадиона в Струмяни, ще се обособи нов спортен център с четири площадки за игра в парк "Байкал" в с.Микрево, ще се вдигнат спомагателни постройки за обслужване на публиката и спортистите. Подписани са три договора на обща стойност над 4 860 000 лева без ДДС.
"За мен като кмет това е една изключителна инвестиция в бъдещето, в младите - да спортуват, да са здрави, да изграждаме условия за усмивки и радост. И това строителство е само началото на последващо строителство в пътната инфраструктура", заяви кметът Илиев.
Darik news

Поморие взе ценна награда

31 май 2014 15:09 | Дарик Бургас


Община Поморие беше отличена като „Иновативна СПА дестинация на България”, на първия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Наградата връчи кметът на община Хисаря Пенка Ганева.
Балнеохотел „Поморие” получи признание в две категории – „Иновативен медикъл СПА хотел” и „Иновативна комплексна СПА програма с натурални български продукти „Съкровищата на България”.
Победителите получиха правото да кандидатстват за наградите на Европейската СПА асоциация, където в шест категории България взе четири отличия. Сред наградените отново е Община Поморие.
Darik news

Кметът подари уникална карта на всички походници

31 май 2014 14:12 | Дарик Враца


Уникална карта на пътя на Ботевата чета получи днес всеки от участниците в 68-ия национален туристически поход "Козлодуй - Околчица". Дарението е от кмета на община Враца инж. Николай Иванов. Пакетите с картите за походниците бяха предадени на традиционната среща на кмета с ръководителите на групите, участващи в похода, която се провежда ежегодно в с. Баница.
Картата съдържа историческа справка за подготовката, бойния път с паметните места по него и подвига на ботевата чета. Събитията от далечната 1876 г. са описани по дни. Картата проследява маршрута, по който са минали Войводата и четниците. Тя съдържа също карта на Враца със снимки и описание на всички забележителности в града.
"Добре дошли в община Враца. Благодаря на всички за това, че се включихте в похода. Без вашето участие Ботевите дни нямаше да имат тази пълнота. Тук съм, за да засвидетелствам, че всичко до края на похода ще бъде наред. Може изцяло да разчитате, както и досега, на нашата подкрепа и помощ. Ще се радвам да се видим на Околчица" - с тези думи се обърна към участниците в срещата кметът инж. Николай Иванов.
В дискусията се включиха също зам.-кметовете инж. Николай Йорданов и Красимир Богданов. Ръководителите на групи единодушно им благодариха за перфектната организация на похода. Тази година в патриотичната проява участват 837 походници от цялата страна. Най-голяма е групата от Враца - 200 души. Следват групите от Стара Загора, Велико Търново, Чирпан, Видин, Бургас, Крумовград, Велинград и други. Най-малкият походник е седемгодишната Рая Петрашкова, а най-възрастният - 86-годишният Никола Ковачев. Кметът и заместниците му посетиха на място бивака и разговаряха с походниците.
Darik news

Търсим съдействие за щетите от Междуведомствената комисия към МС

31 май 2014 13:33


Община Габрово ще търси съдействие за множеството щети, причинени от проливните интензивни валежи, паднали на територията на общината през последните няколко денонощия, от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане / МКВП/ към Министерски съвет.
Валежите от дъжд в община Габрово продължават без прекъсване с различен интензитет в продължение на 45 часа. Сумарната стойност на падналото количество вода е в размер на 96 л/кв.м. Само през нощта на 29 срещу 30 май интензитета на валежа достигна 320 л/кв.м.
Към момента няма информация за бедстващи хора. Няма квартали и села лишени от електричество.
Високите води нанесоха сериозни поражения на пътната инфраструктура. Има активизирани пет свлачища, нарушени настилки и частично непроходими улици и участъци, в които гражданите трябва да се движат с повишено внимание.
Проведени са извънредни заседания на Щаба за координиране на спасително-неотложни и аварийно-възстановителни работи, като територията на града е разделена на сектори със специализирани екипи и ръководители за изясняване на обстановката.
Още от тази нощ в засегнатите участъци работят екипи на фирмите изпълнители на водния цикъл в града и Пожарна безопасност и защита на населението. Допълнително са сформирани екипи на ВиК, Благоустрояване и Община Габрово, със задача установяване на пораженията и предприемане на действия за осигуряване на проходимост на пътните участъци.
Под наблюдение и контрол остават всички свлачищни райони, деретата, река Янтра и притоците й. В язовир „Христо Смирненски“ е наличен около 5 млн. куб. метра свободен обем. Средното увеличение на нивото на река Янтра е 2.50 метра.
В Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са получени и се отработват 38 сигнала, основната част от които за отводняване на приземни етажи в жилищни сгради.
Обстановката в Габрово постепенно са нормализира, но остава тревожна.
Община Габрово ще направи анализ и оценка на нанесените значителни материални щети, като ще търси съдействие за финансиране от МКВП към МС.
Darik news

Реални стъпки по съвместен проект между „Реал Мадрид" и Община Видин

31 май 2014 14:03


В продължение на два дни на посещение във Видин бяха представителите на Фондация „Реал Мадрид" Роса Ронкал и Елена Феандес, съветникът на държавния глава Росен Плевнелиев по европейско регионално сътрудничество Николина Николова, както и експертите от Фондация „Приятели на спорта" Анастасия Гоцева и Борис Ненов. Делегацията пристигна във Видин само ден, след като се срещна с президента на Република България и посланика на Кралство Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте.
Припомняме, че през септември, миналата година кметът на общината Герго Гергов и Николина Николова бяха на визита в Мадрид, където за първи път бе обсъдена идеята в България да се създаде Детска футболна школа със социална насоченост.

Испанската делегация стартира посещението си във Видин със среща с Рафаел Уерга - заместник-ръководител на проекта на Дунав мост 2 и с екипа на испанския консорциум FCC, който е изпълнител на строежа на моста „Нова Европа" и основен инвеститор в осъществяването на новия проект на общината.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница