Заселване на зубри в Източните РодопиДата18.09.2016
Размер35.57 Kb.
#10071


Заселване на зубри в Източните Родопи
27 октомври 2013
Пет зубри, един от застрашените големи видове тревопасни, бяха докарани днес в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ в Източните Родопи. Това е първата стъпка в първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на току-що започналия двегодишен проект „Дивият свят на Източните Родопи“.
Проектът е по инициатива на фондация „Новото тракийско злато – България“ (НТЗ) и с партньорството на холандската организация АРК и Съюза на ловците и риболовците в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. „Дивият свят на Източните Родопи“ е продължение на започналия през 2009 петгодишен българско-холандски проект „Новото тракийско злато“, който активно работи в Източните Родопи по три компонента: дива природа, екотуризъм и биоземеделие.
Голямата цел на проекта е да се запази изключителната дива природа и нейните екосистеми в Източните Родопи, един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа и така да подкрепи кандидатурата му да стане една от десетте 10 уникални европейски диви територии от световно значение в рамките на инициативата Rewilding Europe (Да върнем дивата природа в Европа). Това ще спомогне за поставянето на България на картата на Европа като привлекателна екотуристическа дестинация и ще подпомогне малкия местен бизнес да извлече икономически ползи от дивата природа.
Европейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед. Това е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. Зубърът е изчезнал от дивата природа в Европа в началото на 20 век поради ловуване и загубата на местообитания. В България той е изчезнал през Средновековието. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус. През шейсетте години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство в Северна България. Зубърът – заедно с евразийския бобър и морския орел – са видовете, които отбелязват забележително възстановяване в Европа през последните 50 години, според оповестения през септември първи по рода си подробен доклад за завръщането на дивата природа на стария континент. Популацията на диви зубри наброява понастоящем около 3000.
Зубрите в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ бяха докарани от Германия. Първоначално ще бъдат държани в заграждение и след едногодишна успешна
аклиматизация към българските условия, ще бъдат пуснати в природата. През пролетта на 2014 г. туристи от България и чужбина ще бъдат насърчавани да посетят района, да видят зубрите, както и да се насладят на другите възможности за приятно прекарване, които предлага дивечовъдният участък „Студен кладенец“: наблюдаване и фотографиране на дива природа, туристически преходи, разходка с лодка в язовира и др. В дивечовъдния участък „Студен кладенец“ е една от най-големите в Европа популации от свободно живеещи елени лопатари. Те вече се разселват и могат да бъдат видени и на други места в Източните Родопи. „Новото тракийско злато“ работи в „Студен кладенец“ и за възстановяването на благородния елен, като доказателство за успеха на тези усилия са родените през тази пролет еленчета. В миналото стопанството е било използвано само по време на ловния сезон (октомври - март). Все повече любители на екотуризма посещават „Студен кладенец“ през туристическия сезон и експертите на „Дивият свят на Източните Родопи“ се надява тази тенденция да продължи.
Екипът на проекта е убеден, че зубърът ще бъде една от атракциите на „Студен кладенец“ и един от новите символи на дивата природа в Източните Родопи наред с дивите коне тарпани, докарани от НТЗ в района на Крумовград през 2011 г. , които вече успешно се приспособиха към родопската природа.

Информация за медиите:

В 11,30 часа на 28 октомври, понеделник, е предвидена пресконференция в новата хижа в „Студен кладенец“ с участието на ръководителя на проектите НТЗ и за възстановяването на зубъра в Източните Родопи Франк Зандеринк, холандската експертка по зубри Ивон Кемп, български експерти по дива природа, председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков и управителят на „Студен кладенец“ Георги Шереметев.

Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България, и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.
Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)
Press%20Releases -> 16 май 2013 Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско злато


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница