Защо дейстието се развива в България и по-точно – в София?Дата26.09.2018
Размер34 Kb.
#82819
Защо дейстието се развива в България и по-точно – в София?

 

Това, че съм написал роман, чието действие се развива в България, се обяснява лесно – родил съм се в София и до десетгодишен живях на улица «Елемаг», ходих на училище, попивах софийската атмосфера и разните истории за знахарки, врачки, магьосници, Ванга и пр. Баща ми беше лекар, а майка ми – психолог; с една дума аз съм момче от добро семейство. 

Твоята фамилия прилича на българска и изобщо не прилича на руска – това корени ли са или странен псевдоним?

 

Ще трябва да разочаровам читателите – това е литературен и интернет псевдоним, нищо повече, а защо именно такъв – не знам, сигурно животът в София е нанесъл отпечатък на моите лингвистични фантазии. 

Как въобще такива ужаси се появяват в главата на млад психолог като тебе?

 

Всъщност сюжетът ми се присъни – архетип един вид, всичко по Юнг. Освен това като професионален психолог съм прочел огромно количество мистична, окултна и – разбира се, художествена литература. Като дете четях По, Толкин, после като поотраснах започна много да ми харесва Лофкрафт, Ламрозо, Фройд. Голямо впечтление ми направиха реалните разпити на Чикатило, Фишер-Головков, Оноприенко – разни реални маниаци. От гледна точка на психологията всичко това е много забавно.


Особено интересен е Оноприенко – неуловим и нагъл, избил цели села под носа на спецотряда на милицията, освен това изповядвал странен мистицизъм, разправял, че е ангел-изтребител, изпратен на земята от Бога ли, от сатаната ли - не е ясно, изучавал йогически текстове... Няма как да не се замислиш какво, по дяволите, означава всичко това. Освен това преди няколко години имах един сън, подробен, широкоформатен...и като че ли всичките ми спомени от детството за България се сляха в един микс с това, което съм чел от Алистер Кроули, Улсон и т.н. Събудих се и се хвърлих към компютъра, не станах от там денонощия, и така се получиха знаменитите сега «Протоколи на магьосника Стоменов».

 

А как ти се отразява твоята популярност – не са ли ти писнали потоците писма от всякакви шизофреници? Помня, четох в един форум, една дама съвсем сериозно те разпитва за това как на практика да приложи «магията на смъртната сила» и даже те нарича «майстор на черната магия», а много поклонници на магиите препечатват твоя роман на своите сайтове като исторически документ. Как се отнасяш ти към всичко това?

 

Сам разбираш, това са странични ефекти на на производството, не можем без тях. На мен като на психолог ми е не само интересно, но дори много полезно да общувам с такива персонажи. Юнг не е имал възможност да използва Интернет и това всъщност доста го е бавело; а аз ето - моля, колко много материал – препатологичен и архиважен! В миналото за това са били нужни години, а сега за месец мога да събера материал за дисертация и даже да ми остане. Дори, ако искаш, моят роман е психологическа провокация, стръв, примамка, с помощта на която събирам в колекцията си всякаква патология, любопитни съдби, характери. 

Един въпрос встрани от темата - кога за последен път беше в България и хареса ли ти?

 

Да, скоро бях в България с приятелката си, ходихме на плаж, тя даже разви комплекси. Ние с нея сме такива бледи северяни, все едно в пещера са ни отглеждали, а там изведнъж всички красиви и загорели...българските момичета имам пред вид. Почти се влюбих в една продавачка. 

Как ти се струва, България много ли се е изменила от 1981, когато ти си заминал ?

 

Да, тогава бях на десет години, но помня всичко прекрасно. Всичко е много променено, разбира се, в положителна насока, блести, прелива в такива ярки цветове, атмосферата е на перманентна фиеста. С една дума – супер, пак ще дойда, като ми издадат книгата в България например, ха-ха – шегувам се... 

Е, защо, може и да я издадат, тя е много добра, необичайна. Благодаря ти, мисля, че това е всичко за сега.
Чао България!

 


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница