Защо не можем като птиците да сме щастливи всяко лято?Дата30.04.2018
Размер38.61 Kb.
Сребърна - птици и хора

Есе


Защо не можем като птиците

да сме щастливи всяко лято?

Павел Матев
Днес цивилизацията предлага на съвременния човек възможността да опознава неразгаданите тайни на космоса, да лети бързо и удобно във висините над държави и океани, но в затворено пространство, без собствени криле, каквито имат птиците. Част от фауната на планетата, интересен и ценен дар на природата, заслужаващ да бъде защитен и опазен, е биосферният резерват „Сребърна”, обявен за „поддържан” и включен в списъка на паметниците на световното културно наследство и в Червената книга на България.

Птиците и хората са сходни по много причини. Приличат си по естествената потребност от свобода и волност. Свиват семейни гнезда, пътуват и отново се връщат в своя дом, там, където са тяхна опора и убежище на топлина, уют и сигурност, различни от чуждостта на външния свят. Тези безсловесни същества живеят като нас, трудят се, отглеждат рожбите си, боледуват, умират. За съжаление и те са временно на земята. Разбират всичко и притежават поразителна чувствителност, само че си мислим, че не могат да говорят, защото не разбираме техния език. Пеещата птици и пеещият човек зареждат душата с емоции, противоположни на омразата и страха от злото. Птичето общество, събрано в ято, е по-сплотено от човешкото.

Резерватът „Сребърна” е известен с пъстротата на един многолик и чуден свят, в който всяка птица притежава своя омая, жизнерадост и палавина. Природната забележителност на ЮНЕСКО, разположена на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, има история, чието начало е през 1913г. Защо името ѝ е Сребърна, разказват три легенди. Не се знае дали то е на хан Сребрун, загинал в битка с печенегите в този крайдунавски район; дали се нарича така заради намерената напълнена със сребро лодка и заровена по бреговете на езерото, или защото при пълнолуние месечината тук е с цвят на разтопено сребро. Към птичите колонии, гнездящи в местността, проявяват интерес Алекси Петров, първият българин, посетил Сребърна с проучвателни цели, и чужденците Феликс Каниц, Едуард Ходек и Отомар Райзер, организирали експедиции и описали впечатленията си в статии и книги.

За първи път видях с очите си редки птици в този резерват, за които знаех от енциклопедията на братя Данчови, когато в началните класове бяхме на екскурзия до езерото. Плени ме красотата им. Учуди ме фактът как от музея чрез поставената видеокамера в центъра на блатото посетителят може да се любува на защитените екземпляри и да чуе звуците им, предадени и на екрана. Погледа привлича грамадният къдроглав пеликан с широка кожена торба под долната част на клюна, в която трупа уловената риба. Преди години околностите на Сребърна са били обитавани от неми пеликани. Стар местен жител разказва, че е станал очевидец на преминаващи ята от тези редки птици. Идвали тук през зимата и се познавали по странния си глас като от тръба. Подобно на щъркел, бял, но още по-голям от къдроглавия пеликан, с черен клюн и опашка е блестящият ибис, обект на религиозен култ в Древния Египет. Немият лебед изглежда на екрана като истинско украшение. Прелест му придават снежнобялата перушина и гордата походка. Да се опише с думи картината, е трудно и непълно. Трябва непременно да се види! Друга удивителна малка птичка със синкави лъскави металически блясъци по перата е мустакатият синигер, който е голям песнопоец. Впечатлява и корморанът, който бавно се движи, но отлично плава.

В резервата е единственото традиционно в България находище на голяма бяла чапла – птица с дълга заострена човка, тънка шия и високи крака, плашлива и предпазлива. Грозен момент от историята на езерото е престъплението на Лео фон Калберматен, унищожил гнездящи малки и големи чапли заради перата им, украсявали модните дамски шапки през 19. век. Жалко е, че докато едни хора изследват уникалните птичи семейства и видове, застрашени от изчезване, други безрасъдно ги убиват. Не могат да бъдат извинени подобни постъпки. Отношението към птиците и съжителството с тях е израз на нежност, доброта и любов. Проява е на специфична форма на човечност. Пример за това е Йовковият Серафим от едноименния разказ. Малките на свилата гнездо лястовица весело подскачат покрай него и той се пази да не мръдне от пейката, за да си вземат някоя трохичка.

Днес все повече хора живеят в големите градове в бетонни сгради. Асфалтираните улици, по които се движат моторните средства, отделят вредни газове, затова там липсват красивите птици, които могат да се видят само в резерватите. Копнежът по живата природа в нашето съвремие става все по-силен, но климатичните промени будят основателен страх за опазването ѝ. От българската фауна са застрашени от изчезване или са станали редки много птици, вече под закрилата на Закона за защита на природата. Отношението ни към птиците не е винаги такова, каквото трябва да бъде. Убиваме ги за удоволствие, доунищожаваме ги, регулираме популацията им, без да се замисляме имаме ли право да се намесваме в естествения ход на живота.

Обявяването на езерото Сребърна за защитена територия преди шейсет и пет години задължава да се поддържа блатната екосистема чрез проявени загриженост, отговорност и ред. Гнездилището на разнообразни видове водоплаващи птици, биосферният резерват, включен в ССН и в Конвенцията по влажните зони с международно значение, се нуждае да бъде финансиран с повече средства. Всеки разумен човек осъзнава, че птиците, които са на изчезване, или са станали твърде редки, имат важна роля за поддържане на равновесието в живата природа. Бъдещето на Сребърна ще бъде доказателство за връзката между хората и тях, за умението да ценим и пазим даровете от природата.

Да обичаш птиците на думи, не е достатъчно. Важно е да изпитваш необходимост от близост с тях чрез сърцето си, да опознаеш разнообразието им и да се чувстваш отговорен за опазването му. Гласът на волните певци, разнесен от вятъра, буди усещане за радост, свобода и полет на духа, както удоволствие от общуване с природата.Нина Статева – АГ „Гео Милев” гр. Русе


Каталог: images -> rabota s deca -> Konkursi 2013
images -> Дата Място
Konkursi 2013 -> Конкурс за изработване на картичка на водоплаващите птици, които могат да се наблюдават по поречието на река Дунав
Konkursi 2013 -> Конкурс сребърна птици и хора
Konkursi 2013 -> Сребърна – птици и хора”
Konkursi 2013 -> Клас: 2 Училище: оу „Христо Ботев”, с. Николаевка, общ. Суворово, Варна
Konkursi 2013 -> През лятото на острова кацаха много птици. Сякаш от целия свят се събираха тука. Като пъстра ветрушка прелитаха от място на място синигери, червеношйки, скорци, чинки
Konkursi 2013 -> Конкурс сребърна птици и хора и птиците са като хората…
Konkursi 2013 -> Конкурс „сребърна птици и хора перо за мама


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница