Завистници подлагат крак на отличниците Хитлер учредил приз само за германциДата16.10.2018
Размер27.5 Kb.
#89348
Завистници подлагат крак на отличниците

Хитлер учредил приз само за германци

Зорница ВЕСЕЛИНОВА

в. Стандарт, 09.10.2007 г.

Михаел Сулман е дългогодишен директор на Нобеловия фонд. Той знае много подробности за завещанието на Алфред Нобел, за номинациите и лауреатите и е наясно с какви ли не куриози. Част от тях той споделя пред специализираното списание Applied Physics.

Завещанието на Алфред Нобел не е юридически заверено и поради това мнозина го оспорват. Шведският крал Оскар II кани Емануил, племенникът на великия изобретател и хуманист, който владее нефтените залежи край Баку, подхвърля, че мисълта да завещаеш парите си на учените е безумна и го съветва да се включи в борбата за наследството. Емануил парира интригантските напъни на монарха: "Аз уважавам волята на чичо си и напълно й се подчинявам".

Връщайки се в хотела, той разказва случката на съпровождащия го прислужник. "Веднага напуснете Швеция, проявили сте неуважение към нейния суверен и ще бъдете наказани", съветва довереникът.  Въпреки недоволството си шведският крал и семейството му "преглъщат горчивия хап", наречен завещание. Повечето спорни въпроси около него са уредени, остава само един - юридическият наследник, който трябва да се разпорежда с парите  (Алфред Нобел описва в завещанието си как да се разпределят парите му, но забравя да посочи кой да направи това). След дълго умуване на 29.06.1900 г. крал Оскар II подписва указ за учредяване на Нобелов фонд.

"Често срещам в пресата термина "Нобелов комитет", но всъщност става дума за няколко комитета, всеки от които определя лауреатите в съответната област", пояснява Сулман. Той припомня, че до 1933 г., когато Хитлер идва на власт, най-известните научни центрове се намират в Германия и поради това в този период  немците водят по брой на присъдените Нобелови призове.  След като фашизмът се развихря, най-добрите специалисти от родината на Гьоте и Шилер бягат отначало в Англия, а после в САЩ. От средата на миналия век досега най-престижният приз обикновено е с адрес USA. На второ място по брой на нобелистите е Великобритания. Следват Германия и Франция. Един от световните инкубатори на отлични специалисти - Русия - е на десето място.

Главната причина за това е сталинизмът - както е известно, контактите на съветските учени се ограничават само в рамките на собствената им държава.


"За съжаление и сега руснаците рядко се номинират", продължава Сулман.

Нобеловият лауреат Иля Пригожин, който живее в Брюксел, споделя с него: "Много ми е обидно, че учени като Гамов, Боголюбов, Зелдович и Колмогоров не получиха висшата премия - сънародниците ми предлагат чужденци, аз обаче номинирах последните двама от изброените".


Причината за ослушването в номинациите вероятно е съперничеството между школите.

Световноизвестният шведски химик Сванте Арениус например е недолюбван от учените в университета на Упсала, понеже не е от тяхното братство. Той получава Нобелова награда благодарение на свои чуждестранни колеги, които го номинират. "Чужд сред свои, свой сред чужди, това е отвратително", тъжно констатира шефът на Нобеловия фонд.

Отвратителна и скандална е и постъпката на германеца Вилхелм Рьонтген, първия нобелист по физика. Той изпраща на Нобеловия комитет в тази категория писмо с молба  да не присъжда премията на Алберт Айнщайн. Шумен скандал възниква през 1901 г. във връзка с наградата по литература. 49 шведски писатели начело с Август Стриндберг "бомбардират" Нобеловия комитет с писмен протест, защото първият лауреат е френският поет Рене Сюли Прюдом, а не руският писател Лев Толстой.

Наградата за мир през 1936 г. е присъдена на немския пацифист Карл фон Осецки за приноса му в разобличаването на германския милитаризъм. Това вбесява Хитлер. Той забранява на сънародниците си да приемат приза, изпраща Осецки в концлагер и го убива. Фюрерът учредява собствена научна награда "Тя дава възможност на немците да избегнат униженията пред Нобеловите комитети", високопарно заявява Хитлер.

Михаел Сулман е категоричен: "Гафове по време на тържествената церемония за връчване на наградите няма, защото специални хора предварително разясняват на лауреатите как да станат от мястото си, накъде да тръгнат, как да се държат, какво да кажат и т.н.".

Нобелистите, които не се понасят или враждуват помежду си, никога не сядат един до друг. Местата им са максимално отдалечени. Но има и случаи, когато върли неприятели забравят дрязгите и се сдобряват именно в Стокхолмската концертна зала, където се връчват всички призове с изключение на този за мир, и в норвежкия Стортинг, където получават наградата си пацифистите.Принципът "нищо човешко не ми е чуждо" важи и при учените.
Каталог: pueron -> liubopitno
liubopitno -> Нов еталон за 1 килограм
pueron -> Приносът на Айн Ранд за каузата на свободата
pueron -> Програмни системи с изкуствен интелект в правото. Функции. Проблеми. Някои решения
pueron -> Гл ас д-р Елка Янкулова, отговор на рецензентите чл. Кор. Проф. Д. Б. Н. ИВАН ГЕОРГИЕВ ИВАНОВ И Проф. Д-р спаска димитрова петкова
liubopitno -> Агата Кристи и бирата изкушават нобелистите 10 млн крони за приза тази година. Само 34 жени имат почетната награда
liubopitno -> Чирков не бил професор
liubopitno -> 5 известни научни открития, направени от неизвестни учени
liubopitno -> Пари и щастие Мариан Беленки, Израел, Oshte info
liubopitno -> Чирков: Аз съм германски, а не комунистически професор
liubopitno -> Хора без мозък?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница