Здравната каса въвежда нови правила за химиотерапиятастраница1/11
Дата04.01.2018
Размер0.57 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
13.04.2017

Национални вестнициЗдравната каса въвежда нови правила за химиотерапията


Ана Атанасова

Сега  стр. 3  

Здравната каса ще плаща по нов начин лекарствата за химиотерапия, съобщиха оттам. На болниците вече няма да се превеждат пари за флакон от даден препарат, а ще се плаща на дози. Целта е да се пестят пари, като според НЗОК разходите за химиотерапия ще паднат с до 1.5 млн. лв. месечно. Още не е ясно откога точно ще е в сила новата система, тъй като тепърва работна група ще прави "задълбочен анализ" "в срок от един месец".

В момента на пациентите се влива назначената доза от флакон препарат, а остатъкът се изхвърля, тъй като някои от медикаментите нямат голяма трайност. Идеята е парите, които НЗОК плаща, да са за доза, т.е. болниците да имат интерес да използват и остатъка и да го разпределят за друг болен. Дозите са изчислени според средното тегло на населението - 81 кг за мъжете и 67 кг за жените.

От неправителствени организации твърдят, че така по-тежките пациенти няма да получат цялото им необходимо лечение или че то ще е за сметка на болницата. От касата обясниха, че това е абсурдно, тъй като само плащането е за средна доза - по-леките пациенти получават по-малко от медикамента, по-тежките - повече, а усредненият разход е за средната доза. "Ако има 100 болни с химиотерапия, съм абсолютно сигурен, че средното тегло на стоте болни, които те ще лекуват, ще бъде доста под средното, което ние плащаме", коментира пред Би Ти Ви подуправителят на НЗОК Димитър Петров.

СЪМНЕНИЯ

През миналата година членове на надзорния съвет на касата припомниха, че настоящият начин на плащане позволява на болниците да изписват почти безконтролно "конски дози" на леки пациенти, като не е ясно къде отива разликата между реално приложения на пациента препарат и платеното от касата количество.4 институции проверяват водата на Хасково заради повишен уран


По-високите нива са установени още преди 5 месеца

Ана Атанасова

Сега  стр. 5  

Няма заплаха за общественото здраве, нито за режим на водата в Хасково, увери здравният министър Илко Семерджиев по повод откритото повишено съдържание на естествен уран в питейната вода в града.

На 4 април Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към МОСВ е информирала РЗИ-Хасково за установено несъответствие в качеството на водата по показатели уран и алфа активност в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от Хасково - кварталите "Кенана", "Любен Каравелов" и части от центъра с общо население около 7000-8000 души. Използването на кладенците е спряно и са осигурени други водоизточници. "Нито ще има режим на водата, нито ще има проблем, свързан с отклонение от нормите, свързани с уран и алфа активност", обяви министърът.

Несъответствията в нормите са на база показатели, въведени с евродиректива у нас през 2015 г., обясни Семерджиев. Чрез нея се регламентират много по-строги стандарти за съдържанието на уран и други показатели във водата - контролното ниво на естествения уран се намалява от 0.06 милиграма на литър на 0.03, а това на т. нар. алфа активност от 0.5 бекерела на литър се занижава до 0.1 бк/л. В Хасково сега показанията са между 0.04-0.06 за уран, като всички проби са в рамките на старите норми.

Ще бъде създадена работна група от експерти от МЗ, МОСВ и МРРБ, която да изясни конкретните причини за произхода на естествения уран в питейната вода, както и да изготви преценка на рисковете за бъдещи подобни ситуации в цялата страна и мерките за преодоляването им, обеща Семерджиев. Проверка започна и прокуратурата в Хасково, която се е самосезирала за евентуално умишлено замърсяване. Срокът за проверката е 20 дни.

"Естественият уран има много ниска радиоактивност - радиацията, която се извършва поради много дългия му период на полуразпад, е ниска в сравнение с естествената радиация, която имаме от околната среда", обясни зам. здравният министър Галин Каменов. Според него препоръките на СЗО са много консервативни и базиращи се на консумация за цял живот. "За хората, които консумират 30 микрограма на литър естествен уран в продължение на 70 години, има риск от развитие на раково заболяване 1:10 000, тоест изключително нисък риск", коментира той. Освен това много малки количества от естествения уран постъпват в човешкия организъм чрез поглъщане с вода и само 5% от тях попадат в кръвта.

НОВИНА

Наличие на по-високо съдържание на уран във водата на Хасково е установено още през октомври 2016 г., обявиха Дарик и БНР. Тогава показанията за урана са били 0.98 милиграма за литър. На 9 ноември в националната лаборатория резултатите показали, че радиацията е завишена близо 14 пъти - алфа активността е била 1.37 бекерела на литър при допустимо е 0.1. Не е ясно защо реакцията на институциите идва чак сега.Кабинетът раздаде 16 млн. лв.


Иван ПЕТРОВ

Сега  стр. 3  

Правителството отпусна 15.69 млн. лв. за непредвидени разходи на себе си, на министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и на 52 общини. Пресцентърът му съобщи, че става дума за "спасителни и неотложни аварийни работи при овладяване на бедствени положения и кризисни ситуации, за неотложно възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти и възстановителна помощ за пострадали от бедствия граждани". Конкретика не беше предоставена. Парите ще се вземат от резерва за непредвидени и неотложни разходи в бюджета.

Кабинетът гласува и 245 000 лв. за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Средствата се предоставят на Министерството на културата и на пет общини - Карлово, Ловеч, Велико Търново, София и Перник. Парите се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи и трансфери по централния бюджет.

Център на тържествата ще бъде родното място на Левски - Карлово. От съобщенията на Министерството на културата се разбира, че то се кани да финансира фондация "Васил Левски" и клубовете "Млади възрожденци", които на 3 март направиха разстановка по паметниците на невръстни деца с четнически униформи и оръжия. С 40 хил. лв. ще се ремонтира паметникът на Апостола в Ловеч. Филмовият център ще финансира извънредно документални филми за Левски.

НАВАКСВАНЕ

Министерският съвет прие доклад за изпълнението към 31 март на плана за европредседателството. От 95 мерки със срок края на март са изпълнени само 53. Очаква се голямо забавяне заради липсата на парламент, който да приеме 23 законопроекта.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница