Здравословни и безопасни условия на труд при надомна работа и работа от разстояние След като през 2010 г между представители на ръководствата на кнсб и кт „Подкрепа”страница1/7
Дата14.09.2023
Размер130.03 Kb.
#118657
ТипРегламент
  1   2   3   4   5   6   7
ЗБУТ при надомна работа и работа от разстояние
Свързани:
Чек-лист за самооценка - работа вкъщи

Здравословни и безопасни условия на труд при надомна работа и работа от разстояние

След като през 2010 г. между представители на ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” и национално представителните организации на работодателите бяха подписани споразумения, които регламентират надомната и дистанционната работа, през 2011 г. те се превърнаха в две съществени допълнения на Кодекса на труда.
През април, в брой 33 на Държавен вестник, бе обнародван раздел VІІІа „Допълнителни условия за извършване на надомна работа”, а шест месеца по-късно се появи и Раздел VIII „б” на Глава пета, наречен „Допълнителни условия за извършване на работа от разстояние”.


Надомна работа vs Работа от разстояние
Съгласно Конвенция № 177 на Международната организация на труда относно надомния труд, ратифицирана от България през 2009 г. (в сила от 17 юли 2010 г.) определението „надомен труд“ означава работа, извършвана от лице, което се нарича надомен работник:

  • в неговия/нейния дом или в друго помещение по негов/неин избор, което не е работно място на работодателя;

  • срещу възнаграждение;

  • чийто резултат е продукт или услуга, определени от работодателя, независимо от това, кой осигурява оборудването, материалите или другите използвани средства, освен ако това лице е до такава степен самостоятелно или икономически независимо, за да се счита за независим работник според вътрешните закони, наредби или съдебни решения.

Ако сте служители и от време на време (случайно) извършвате своята работа вкъщи, а не на обичайното си работно място, то това не може да се смята за надомна работа по смисъла на конвенцията.Характеристика 

Надомна работа 

Работа от разстояние 

Използване на IT средства 

Не 

Да 

Задължение на работодателя да осигури технически средства 

Не 

Да 

Фиксирано работно време за работника 

Не 

Да 

Възможност за извънреден труд 

Не 

Да 

Дисциплинарна отговорност 

Да 

Да 

Равно третиране с другите служители в компанията 

Да 

Да 

Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница