Земята има най-голямата средна плътност сред планетите 515 g/cmДата06.02.2018
Размер16.52 Kb.
ЗЕМЯ

Планетата Земя e третата по отдалеченост от Слънцето. Тя обикаля около Слънцето за около 365,25 дни. Нашата планета е една от малките по размери и маса. Нейният среден радиус е 6370 km., а масата й–около 6.1024 kg. Върти се сравнително бавно около оста си за 23h 56m 04s.

Земята има най-голямата средна плътност сред планетите – 5.515 g/cm3. Тази плътност е почти два пъти по-голяма от плътността на скалите на повърхността й , което говори за нееднородност на Земята.

Средната температура на повърхността на Земята е приблизително 10 С. Тя е различна за места с различни координати и се мени през денонощието и с годишните времена.
Атмосферата на Земята съдържа 77% азот, 21# кислород, а останалият около 2% са водни пари, въглероден диоксид и др. Тези параметри силно зависят от височината , от времето през денонощието, както и от слънчевата активност.

Една от особеностите на Земята е нейното магнитно поле. То е подобно на полето на магнитен дипол , а оста му не съвпада с географската ос. То също силно се влияе от някои прояви на слънчевата активност.

Хидросферата и атмосферата са основни фактори за възникването и съществуването на живота на Земята, за образуването на земната биосфера.

Но атмосферата, както и хидросферата и биосферата , са подложени непрекъснато на въздействие от страна на човешката дейност. в много от случаите това въздействие е вредно. Известно е че един от продуктите на цивилизацията е въглеродният диоксид. От, неговото увеличаващо се количество само малка част се преработва в кислород чрез фотосинтезата на постоянно намаляващата растителност. Това води до съответното намаляване на кислорода и до увеличаване на въглеродния диоксид глобално за цялата земна атмосфера. Известно е обаче, че той поглъща голяма част от инфрачервените лъчи, излъчвани от нагрятата от слънчевите лъчи земна повърхност. Това води до задържане на големи количества топлина.

един сериозен проблем, с огромно значение за цялата планета са т.нар. озонови дупки в

атмосферата над полюсите. Смята се, че раз рушаването на озона и намаляването на

неговата концентрация се получава от фреона, с който се пълнят агрегатите на

хладилниците и дезодорантите.


Да опазим планетата ни чиста!
Каталог: uroci -> exercises
exercises -> Цифри, мерки и знаци в математиката
exercises -> Антарктида
exercises -> Основни характеристики на котката
exercises -> Sony-Ericsson k-750i
exercises -> Google или Гугъл е
exercises -> Се състои от Меркурий, Венера, Земя и Марс. Планетите от външната Слънчева система са Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон
exercises -> Обща характеристика на водорасли
exercises -> Най, най, най Най-щастливата страна
exercises -> Тест (Работа с ос windows и ms word)
exercises -> Задача Полета на страницата: Горе, долу, ляво и дясно по 1,5 см


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница