Зевс е най-великият Бог на Олимп и управлява Земята и всички неща на Небето – гръмотевиците, светкавиците, дъжда и снега. Зевс хвърля мълнии срещу всеки, който му противоречи. Той защитава реда и справедливостта както за хоратаДата10.02.2018
Размер24.52 Kb.
#56578
Зевс е най-великият Бог на Олимп и управлява Земята и всички неща на Небето – гръмотевиците, светкавиците, дъжда и снега. Зевс хвърля мълнии срещу всеки, който му противоречи. Той защитава реда и справедливостта както за хората, така и за боговете на Олимп. Негов Брат е Посейдон – бог на моретата, а жена му се казва Хера. Зевс е бащата на много богове и герои.

Хера е богиня на семейството, на раждането на децата и богиня на плодородието. Тя е жената на Зевс и царицата на Олимп.

Посейдон е бог на моретата и реките, на земетресенията и конете. Той е брат на Зевс и повечето време живее във водата. Негово оръжие е тризъбецът, с който може да разклати Земята и да разбие всеки предмет.

Афродита е дъщеря на Зевс, богиня на любовта и красотата. Афродита е родена от морската пяна и е закрилница на мореплавателите. Около нея има рози, нарциси и лилии, защото тя се грижи за плодородието.

Арес богът на войната и е син на Зевс. Той е красив, яростен, безумен и жесток. Воюва с горящи факли и копия. Тронът му на Олимп е постлан с човешка кожа.

Дионисий също е син на Зевс. Той е бог на виното, пазител на градините, лозята и растенията, бог на театралното вдъхновение.

Темида е богиня на правосъдието, символ на истината и справедливостта, на божествения ред и законите. Тя има превръзка на очите, за да не вижда тези, които съди. В едната ръка държи везни, за да измерва точно истината, а в другата меч, за да наказва виновния.

Аполон е бог на музиката, на танците, поезията и здравето. Той е красив млад мъж, в ръката с лира, и ръководи музите.

Ахил е най-силният, най-храбрият и най-красивият гръцки войн от Троянската война. Ахил побеждава много троянци. С помощта на Аполон той е убит от стрела, която го улучва в единственото му слабо и незащитено място – петата.

Хубавата Елена е дъщеря на Зевс. Тя е толкова хубава, че всички богини и завиждат. Елена е женена за царя на Спарта – Менелай. От него избягва заедно със сина на царя на Троя – Парис. Това е причината за Троянската война.

Герой в тази война е и Одисей, който изработва от дърво Троянския кон.Одисей е цар на остров Итака и един от героите на Троянската война. Той е много съобразителен, притежава голяма хитрост и красноречие като разказвач. В дървения Троянски кон той скрива гръцките войници. Много трудно е неговото завръщане от Троя в Итака – цели 10 години и пълно с най-различни опасности и приключения.

Херакъл или Херкулес е син на Зевс .Той е надарен с необичайна сила. Още като бебе удушава две змии. Херкулес извършва 12 подвига – убива с голи ръце един огромен лъв и го донася на раменете си, унищожава чудовището Хидра с много глави, побеждава бика от Крит, който бълва огън и много други.

Кентаврите са полухора-полуконе. Те имат глава и гърди на човек, но тяло на кон. Живеят в трудно достъпни планини и непроходими гори. Притежават огромна сила. Те имат буен нрав, невъздържани са и не са гостоприемни. Подчиняват се на животинските си страсти.

Циклопите са огромни чудовища-гиганти, с едно око в средата на челото, упорити, груби и с отвратителен характер, но много добри строители и сръчни ковачи. Те изковават за Зевс – мълниите, за Посейдон – тризъбеца, лъка на Аполон и създават грохота на вулканите.

Пегас е прекрасен бял кон с криле. Където тропне с копито, изскача вода и така създава много известни извори. Пегас превозва мълниите на Зевс.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница