Злато или фалшификат Как да познаем истинското злато от фалшивото. Важно!Дата10.04.2018
Размер18.63 Kb.
Злато или фалшификат

Как да познаем истинското злато от фалшивото.

 

Важно!

За да сте сигурни, моля посетете бижутер или заложна къща и изискайте да ви направят проба.

Никога не се доверявайте без да сте направили проба.

 

1. Златото е тежко - ако ви се струва, че бижуто ви е прекалено леко - то най-вероятно е фалшиво. Златото е един от най-тежките метали - по тежко е дори от оловото.

 

2. Проверете за печат - всички бижута задължително трябва да имат печат с обявения карат. Единствено много старите бижута може да нямат печат или да е бил износен.

 

3. Истинските бижута не се привличат от магнит - ако бижуто ви е истинско, то НИКОГА не би се привляклко от магнит. Ако случайно бижуто ви се привлича от магнит то то е 100% фалшификат.

 

5. Захапете го :) -  може да ви звучи смешно но златото е мек и много ковък метал. Много лесно се деформира при захапване. Може и да го надраскате с нещо остро. За съжаление много малко бижута позволяват подобна проба.

 

4. Тест с азотна киселина -  Този метод се използва и от повечето бижутери и заложни къщи защото е евтин, бърз и сравнително точен.

За всеки карат си има специален разтвор на азотна и солна киселина наречена "реактив".

 

  

 

Бижуто се протърква в специална плочка лидийски камък (лидит) до получаването на лента широка не по-малко от 2-3мм.Златната диря се намокря с реактива и ако има избледняване, промяна на цвета или друга реакция, то златото е фалшиво или е с по-малка проба от тази, за която е направен реактива.

 

За още по-сигруно, може да направите две златни дири - едната от тестваното бижу а другата от бижу за което сте сигурни за карата му - ще го наречем за по-кратко еталон.Ако реагират на реактива по един и същи начин, то всичко е наред.

Ако тестваното бижу избеледнее повече от еталона, то карата му е по-нисък от този на еталона.

Ако еталона реагира по-силно и избледнее повече - то тестваното бижу има по-висок карат от еталона.

 

За да тесвате дали бижуто не е позлатено, то направете по-длбока драскотина на невидно място и капнете капка от разтвора - истинското злато не би трябвало да оцвети капката, но ако се появи оцветяване зелено или бяло то със сигурност бижуто е позлатено и не е от чисто злато. 

Източник: http://www.cenazlato.com/pages/kak-da-poznaem-zlatoto-i-kak-da-razlichavame-falshivoto-zlato-ot-istinskoto
Каталог: 2014
2014 -> Закон за правната помощ Обн., Дв, бр. 79 от 04. 10. 2005 г.; изм., бр. 105 от 2005 г., бр. 17 от 2006 г., бр. 30 от 2006 г.; изм и доп., б
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> На финала на предизборната кампания голямата интрига са малките партии
2014 -> Рекламна оферта за Избори за народни представители 2014
2014 -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница