Значение на туризма за остров ТенерифеДата30.11.2018
Размер275.4 Kb.
ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА


КУРСОВА РАБОТА

На

тема:

Значение на туризма за остров Тенерифе

Изготвил: Елис Ахмедова, фак. №3992При изготвянето на курсовата си работа, аз желаех да представя нещо интересно и екзотично, дестинация, която веднага привлича вниманието на туристите.

Исках, също така, да представя някое малко райcко кътче от земята, което да се отличава със своите природни дадености и климатични условия.

Място достатъчно отдалечено от ежедневието на европейците и тяхната околна среда, но и същевременно достатъчно близко при достигането му по въздух.

Място, където местните жители са превърнали туризма в свой основен поминък, съчетавайки пълноценното оползоворяване на природните богатства с развитието на една олтична инфраструктура.

Място, което задоволява вкусовете и на най-капризните туристи.

Място с богата колекция от исторически паметници.

Място с разнообразни атракции, където думата скука не е позната…………..

Ето защо аз неслучайно избрах остров Тенерифе,наричан още земята на вечната пролет.
Встъпление

Канарските острови са тропическия рай на Испания. За испанците, живеещи на континента Европа, те се отъждестяват с място за почивка и ваканции, тъй като ежегодно милиони туристи запълват курортите на островите.

Канарските острови се състоят от седем острова, разделени за административни цели на две части. Първата от тях е провинцията Лас Палмас, която се състои от главния остров Гран Канария и по-малките Ландзароте Фуертевентура.

Провинцията Санта Круз се състои от главния остров Тенерифе и по-малките Ла Гомера, Ла Палма и Йеро.

Канарските острови принадлежат политически и административно на Испания. Те са една от седемдесетте й провинции.

Колонизирането на островите започнало през Средновековието от испанските моряци, дошли да оберат от там орхидеите, които използвали за боя, и да поробят местното население.

С откриванито на Новия свят и развитието на връзките с него, испанците започнали да осъзнават потенциала, който имали островите за испанскта корона.Те се превърнали във важно пристанище по време на трансатлантическите преходи, връзка между Европа, Африка и Америка.

През последнния век, равитието на търговията пътуванията, отворили врати първите хотели на остров Тенерифе. От тогава търговията и отдиха се разпространили и никога не са спрели да се развиват на архипелага, който е съхранил райските си качества.

Днес, в икомическата активност на островите централно място заема туризма, като той съставлява приблизително 80% от продукцията на островите. С развитието на икомиката, сектора на услугите заел главно място в пазарната конюнктура на испанската провинция. Разширяването и модернизирането на туристическата инфраструктура превърнали Канарските острови в една от най-важните и привлекателни туристически дестинации в света.

Тенерифе е най-големият от седемте острова на испаннската провинция. Той е разположен на около 300км от Африканския бряг и на 1500км от Испания.

Благодарение на географскто положение и вулканичен произход на Тенерифе, на 2053кв.км площ природата е съчетала забележително климатично и релефно разнообразие, задоволяващо интересите и нуждите на различни туристи.

Посетителите на Тенерифе могат да се наслаждават не само на природното богатство, но и да научат повече за историята на острова, разглеждайки архитектурното историческо наследство и запознавайки се с местните традиции и фолклор.

Богат на природни и антропогенни туристически ресурси, Тенерифе се е превърнал в острова с най-голямо значение за туризма на Канарите.
Произход, релеф и климатични условия
Тенерифе се е превърнал в магнит за туристите, благодарение на своите прекрасни и същевременно разнообразни природни условия.

Вулканичното развитие на Тенерифе започнало преди около 8-12млн.години. Счита се, че преди 3млн.години съществували три острова от планинските вериги Анада, Теко и Долината Сан Лоренцо. При голям вулканичен процес старият централен вулкан и голямата планинска верига са се слели, и така образували днешния остров Тенерифе. Вероятно вулкана не е изригнал, а се е срутил в собствения си кратер и сега е един от най-големите рухнали кратери на света-Лос Канадас.

Преди 500000години е дошъл ред и на последния етап от вулканичното развитие на Тенерифе.

Изригнали са първо вулканът Пико Виежо, а по-късно и по високият Пико дел Тейде. Върхът на последния е покрит с жълто-зелена сяра. Последното вулканично изригване датира от 1909г. Близо до гр.Сантяго дел Тейде.

Вулканичният произход на острова силно е допринесъл за разнообразния му планински релеф, който е характерен с многобройните вулкани и кратери, формации от лава и скали. Централна планинска верига се простира от Анага до Тено. В сърцето на веригата се намира гигантски естествен кратер Лас канадас дел Тейде, който е широк 29км и се намира на 2000м.н.в. На север от кратера се намира най-високата точка на острова, а и на Испания-връх Пико дел Тейде, висок 3718м. През зимата е покрит със сняг.

Скалистият релеф на Тенерифе на някои места достига до самия бряг,което прави тези територии неподходящи за туристи.

Въпреки това голяма част от островното крайбрежие е покрито с чист пясък. В резултат на това са се оформили красиви плажове, посещавани от туристите.

Тенерифе е наричан още “Земята на вечната пролет”, благодарение на своите климатични условия.

Пролетни температури доминират и през четирите сезона на годината. Средната такава варира между 20 - 22 С. През най-студените дни термометрите не падат под 15 С и рядко се качват

над 30 С през горещите дни. Този балансиран климат можем да приемем, че е резултат от пасатите, идващи от североизток и студеното морско течение от север. Заради това течение температурите се снижават през лятото, а през зимата климатът остава мек, като по този начин температурите на морската вода варират между 19 и 22 С. Но най-важният фактор за този климат са пасатите.

Смяната на сезоните става почти незабелижимо. Южната част на острова е по-топла и слънчева от северната, където облаците от пасатните ветрове понякога са блокирани в долините, насищайки с голяма влажност по-високите планини. Затова северната част на острова е по-зелена и се наблюдават повече валежи, като на надморска височина над 2000м може да вали дори сняг.

Климатичните условия на остров Тенерифе са предпоставка за развитието на изключително разнообразие от растителност.


Културно и историческо наследство
Всяка една страна или местност е малко или повече богата на природни туристически ресурси. Те я правят естествено красива и привекателна както за чуждестранните, така и за местните туристи. В зависимост от своите природни дадености - красиви планини и долини или слънчеви плажове, тя привлича различен тип туристи, според техните вътрешни потребности - да освободят духа си сред свежите зелени гори и снежни върхове или да почустват насладата от полъха на морския бриз.

Но не само естествените красоти на страната стоят в основата на туристистическия интерес.Обща черта, сред повечето туристи,е желанието да научат малко повече за страната, която са посетили, да разгледат нейните забележителности и исторически паметници, да се запознаят по-отблизо с местните обичаи и нрави. За всеки един турист е интересно да научи поне малко за историята, местните жители и техните предци.

В Тенерифе туристите могат да посетят местните исторически музеи и да разгледат паметниците на културата на канарците.
Местни фестивали и чествания
Наред с богатото културно-историческо наследство, местните жители имат богат ”календар на празниците”. Повечето от тях представляват интерес за туристите.

Според много хора карнавалите са една от най-познатите черти на Тенерифе и са най-добрите след тези в Рио де Женейро. Всички островитяни се събират на тези годишни фестивали в масов изблик на празнично настроение.

Най-важните чествания се правят в Санта Круз де Тенерифе близо до пристанището, където хората танцуват под ритъма Салсата.

Малко са хората от Тенерифе, които не приготвят техните празнични одежди за тези щастливи дни.

По време на двадесет и седемте дена на карнавалите се провеждат много важни празненства като избирането на Кралицата, съзтезанията на уличните групи и други.

Който посети Тенерифе през февруари не би пропуснал шумните празници и ако има възможност, би се присъединил към тълпите.

Наред с това февруарските чествания, през цялата година има много други празници, които привличат вниманието на туристите. Някои от тях са:

-на 3май месец се чества основаването на столицата на Тенерифе-Санта Круз

-религиозен празник в чест на Лабрадор 20 май

-приговянето на килими от цветя

-21-30 юни- празник в чест на Нуестра сеньора

-16 август-ден на “Традицията” в чест на Сан Рок

-28 август честване на Сан Августин

Транспортна инфраструктура
При избора на мястото, където един турист желае да прекара ваканцията си, важен фактор се оказва транспорта до дестинацията.

Въпреки че Канарските острови са отдалечени от Европа, въздушната връзка с континента е изключително добра. Тенерифе е постоянно свързан с 16 чуждестранни летища. Няколко пъти на ден има връзки с най-важните Испански градове, а също до повече от 122 чуждестранни града.

Тенерифе има две летища-едното в северната част на Тенерифе(TFN), наричана още Los Rodeos; а другото на юг-TFS, известно още като Reina Sofia.

Столицата Санта Круз се намира на 10 км от TFN и на 60 км от TFS, свързана с магистралата до двете летища.

В повечето случаи Мадридското летище се използва като трансферна точка за пристигащите от неевропейски страни. Има ежедневни международни полети, свързващи много точки от света с Мадрид. Полетът Мадрид-Тенерифе е 2,5 часа на испанските редовни линии (IBERIA, Spanair, Air Europe) и струва 40000 пезети или по-малко, но зависи и от по-ранните запазени билети и оферти.

Тъй като има изключително много чартърни полети до Тенерифе от цяла Европа, и други големи европейски градове могат да бъдат трансферни точки.

TFN е предназначен само за испанските градове, докато TFS е както нацоинално, така и международно летище. И двете летища разполагат с добри транспортни връзки.

TFN е по-удобна, тъй като е по-близо до столицата и има по-чести въздушни връзки с Мадрид.

Ако турист пристигне на TFS, той може да си наеме такси до столицата за около 6000 пезети, или да се качи на автобус за 700 пезети.

От TFN до столицата има също редовни автобусни линии с цена на билета 150 пезети. Таксито е около 1700 пезети.

Ако при пристигането на летището, туристът желае да обмени пари, той може да извърши това в банката в залата за пристигащите чужденци, която работи от понеделник до петък от 8.30 до 13.30, или в обменно бюро, което работи от 7.00 до 24.00.

На TNF също има обменни бюра.

Тенерифе, както и всички останали острови от архипелага, притежава широка и добре организирана мрежа от вътрешен и маждуостровен транспорт. Изключително използвани са автобусите. Този вид транспорт е евтин и разполага същевременно с добро и точно разписание. Има много автобусни линии във всички градове.

Добре позната международна корабна линия Фред Олсен оказва надеждни услуги между отделните острови от много години. Понякога фериботните линии са много заети и чести, дори поняколко пъти дневно. Те свързват Тенерифе с другите острови, като най-често използваната услуга е превоза на коли. Също така за един ден може да се посети красивият остров Гамера. Пътуването е само 1 час и представлява отпускащо малко пътешествие.

На острова няколко фирми предлагат наемане на колелета, малки моторчета и по-мощни мотори. Цените варират в зависимост от дните, за които е наето колелото, но почват от около 2800 пезети на ден за малко моторче.

Освен това се предлагат и коли под наем, като цената за малотражните автомоболи(1.1) е около 21 000 пезети за седмица.

Богатата вътрешно-транспортна инфраструктура е развита успоредно с развитието на туристическия сектор, предлагаща богата гама от превозни средства.
Туристическа инфраструктура
Нивото на обслужване в повечето случаи е над средноевропейското, преобладават хотели 4-5 звезди, което свидетелства, че курорта разчита на заможни туристи.

На гостите се предлагат многочислени хотелски комплекси, апартаменти и бунгала. Тези туристи, които мечтаят за тишина и усамотение, могат да си наемат къща. Цената зависи от местоположението й.

Хотелските комплекси предлагат на почиващите маса услуги, като неизменно присъства правилото “цена- качество”.

Изследване на Cab; lolo(административно тяло на островите) показва, че в основата на бъдещето на икономиката на Тенерифе лежи туризмът. Островът разполага със 150 000 хотелски легла, а годишно повече от 8 000 000 туристи посещават Тенерифе.

Според министерството на туризма, средната продължителност на престоя на туристите е под 8 дни.

В момента има около 4 00000 места за настаняване на канарските острови, от които 45 % принадлежат на Гран Канара и Тенерифе. Средната степен на заетост за хотелите е близо 80 %.

Канарските острови от дълго време насам са предпочитано място за почивка на европейците. Миналата година островите са били посетени от около 11 000 000 туристи. В последните осем години, болшинството туристи са от Германия и Великобритания, представлявайки съответно 34 % и 32 % следвани от Швейцария, Холандия, Франция, Финландия , Белгия, като всяка от тях представлява между 2 % и 3 %.

Следващите статистически данни представят нагледно измененията през последните 5 години във връзка с общия брой туристи, средния им престой, техните средни разходи, както и за броя на хотелите и леглата.Талица №1: Брой на хотелите, квартирите и бунгалата


1995

1996

1997

1998

1999

475

475

604

625

650Талица №2: Леглова база на остров Тенерифе


1995

1996

1997

1998

1999

117819

117819

116829

135345

150122

Статистическите данни показват малки изменения на броя на хотелите и легловата база за отделните години, като основната тенденция е нарастване особено през 1999година. Тази тенденция е резултат от увеличаващия се интерес на чуждестрнните туристи към дестинация “Тенерифе”.Следващата таблица показва годишните колебания и оформящите се тенденции на потока на туристи.

Талица №3: Брой на чуждестранните туристи, посетили остров Тенерифе през периода 1995-1999 година

1995

1996

1997

1998

1999

Германия

502322

610555

666374

669909

681712

Австрия

42686

53686

65426

68568

65128

Белгия

126823

129206

129913

135521

150257

Дания

37265

43494

44269

55245

67932

Финландия

50817

50890

59873

76402

78926

Франция

142602

167415

193167

184189

141704

Великобритания

1227013

1367124

1315445

1254153

1342723

Холандия

75680

97076

92861

91084

108098

Ирландия

26477

28048

30880

30419

21181

Италия

137122

150695

139735

116447

111988

Норвегия

30600

40436

43743

56925

59352

Чехия

0

3325

6974

0

15469

Швеция

59573

64425

76584

96911

115559

Швейцария

41945

46506

50378

41871

53387

други страни

51769

53033

90427

133300

143927

Общо:

2552694

2905914

3006049

3010944

3157343

Данните от таблицата сочат, че повечето от туристите, посещаващи острова, са от Европа. Според изследване на Канарските острови от общо 11 000 000 туристи едва 400 от тях са американци. Това е проблем за местните хотелиери, като основните 2 пречки за привличането на американски туристи са разстоянието(6-8 часа полет) и конкуренцията на Карибите. Въпреки че са създадени две директни линии от Бостън и Ню Йорк до Гран Канариа, това не е достатъчно за да окаже голямо влияние.Таблица №4: Брой туристи, посетили остров Тенерифе за периода 1995-1999 година за всеки отделен месец

1995

1996

1997

1998

1999

Януари

225893

258995

261143

275087

289811

Февруари

223372

257187

263024

281549

282776

Март

229252

273142

295264

322760

311353

Април

212530

247912

264868

243797

252758

Май

167806

201120

201672

195520

214344

Юни

155566

193835

207606

180017

184878

Юли

216794

262824

242862

212671

228668

Август

211821

234353

231602

230765

264164

Септември

200296

235533

241672

205151

224184

Октомври

228867

241497

252402

246943

276188

Ноември

239921

247539

260557

304852

318239

Декември

242109

255849

289896

293972

309980

Общо:

2554227

2909786

3012568

2993084

3157343

Цифрите показват, че най-голям е притокът през “студените месеци”. Това оформя тенденцията туристите да посещават Тенерифе най-вече тогава, когато на другите места климатът не позволява морски туризъм.


Таблица №5: Средна продължителност на престоя на туристите за отделните месеци

1995

1996

1997

1998

1999

Януари

9,92

9,46

9,72

9,21

8,61

Февруари

9,16

8,87

9,04

9,15

8,90

Март

9,26

8,58

8,74

7,95

7,98

Април

8,25

8,20

7,95

7,21

8,19

Май

8,94

8,46

8,04

8,08

8,12

Юни

9,32

9,28

8,51

8,45

8,47

Юли

9,19

8,87

8,78

8,69

8,70

Август

9,45

9,18

9,17

8,58

8,74

Септември

9,21

9,06

8,36

8,15

8,56

Октомври

8,59

8,47

8,31

8,66

8,01

Ноември

8,74

8,71

8,34

8,11

7,97

Декември

8,76

8,82

8,19

8,31

8,71

Благодарение на климатичните условия, през цялата година средния престой на туристите се запазва един и същ с малки колебания през различните години.Таблица №6: Степен на заетост на легловата база през отделните месеци - в проценти

1995

1996

1997

1998

1999

Януари

71,87

80,85

79,12

81,48

82,65

Февруари

75,78

83,60

85,03

89,55

90,23

Март

74,20

84,19

84,40

81,21

82,34

Април

72,45

79,45

80,75

79,44

81,21

Май

65,23

75,04

74,90

70,11

71,01

Юни

66,81

79,62

75,99

68,76

69,65

Юли

79,32

86,62

83,48

76,27

75,43

Август

87,84

89,97

88,13

82,66

81,78

Септември

80,91

82,74

81,35

78,83

80,12

Октомври

76,36

81,53

83,10

86,83

87,37

Ноември

80,01

83,27

82,64

84,51

84,89

Декември

66,87

71,81

75,23

77,68

78,78

Последната таблица ни дава информация общо за Канарските острови, но като се има в предвид, че Тенерифе е един от тях с най-голям принос за туризма, това няма такова значение.

Забелязват се малки колебания през отделните години по отношение на заетостта на хотелите, но тенденцията е към увеличаване. В момента средната заетост е около 80 %, което е много добър показател за използването на наличните ресурси и големия интерес от страна на туристите към туристическия продукт на Канарите.

През отделните месеци се наблюдават колебания в заетостта.
Проблеми на туризма и инвестиции
Тенерифе става зависим от туризма. За съжаление все повече и повече назрява проблема между туризма и деградацията на околната среда. Главните проблеми са недостига на пространство, ерозия по плажовете, прекомерната експлоатация на водните ресурси, загубата на екосистемите, замърсяване на водите, шумът и разрушаването на пейзажите. Въпреки че това са глобални проблеми, свързани с туризма, Канарските острови и в частност Тенерифе също са значително засегнати.

Друг проблем на острова е масовото строителство на сгради. Има опасност ако не се вземат мерки, Тенерифе да изчезне под бетон.

Тенерифе пресича маршрута на миграцията на китове. Организират се пътувания за наблюдаване на китовете от южната част на острова. Една трета от китовете и делфините живеят или минават покрай канарските острови. Китовете са застрашен вид. Високоскоростните корабчета ги убиват, а големия брой лодки, от които ги наблюдават, прекъсват тяхната почивка и ги плашат до смърт. Туристите трябва да избягват едновренно високоскоростните фериботи и обиколките за наблюдаването на морските бозайници. Туроператорите не трябва да организират такива обиколки.

Туристически план за развитие
До 19 век Тенерифе и Orotava Valley практически са познати в Европа със своите средни температури през цялата година и с терапевтичните предимства за здраве.

Това качество, което е резултат от комбинацията от специалните географски и климатични особености в тази част на острова, е добре познато сред големия брой европейски туристи. Те остават за дълго време да отдъхнат в първите хотели, които се появили в Тенерифе, като първо следвали медицинските съвети, а после да избегнат суровото време.

Като резултат от това туристическата индустрия на острова възниква в края на последния век, като натрупва престиж с течение на времето.

По настоящем градчетата, разположени в долината, Puerto de la Cruz, La Orotawa и los Realejos, са спечелили туристически план за равитие, през широк кръг проекти в стремеж към пълно подобрение на инфраструктурата, като се набляга на областта на културата и свойствата и на дадената среда.


Цели(обекти) на плана
Същинския предмет на туристическия план за развитие на Orotava Valley е да увеличи атракцията по тази територия за посетителите, с цел да подобри и развие и други аспекти от своето природно, историческо и културно наследство и да представи новите и незаетите благоприятни възможности.

Това е един амбициозен проект с 5 000 000 паунда инвестиции за 3 години, който е финансиран от института по туризма на министерството на търговията и туризма, от регионалното министерство, от правителството на Тенерифе и трите кметства в долината.

Планът има за цел да опознае нуждите на сегашната и бъдещата туристическа индустрия, която да запази идентичността на всяко градче в долината. Повечето хора вече са запознати с градивните промени, подобренията на пътищата до градските територии, предекорацията на външния вид на сградите и разширяването на зелената площ.

Планът за туристическо развитие подкрепя комбинация от фактори, като заедно с престижни хотели, ще спомага територията да продължи да привлича посетители не само заради климата, но също и заради културни, исторически и ботанически забележителности.
Общ план
Подобряването на качеството на околната среда, допълнително снабдяване и обслужване. Подобряване фасадата на сградите и озеленяването по пътищата. Аранжиране и разкрасяване на зелените площи. Подобряване на бреговата ивица и местата за отдих по нея. Подобряване на туристическите пътеки, създаване на маршрути в долината. Създаване и развитие на спортни съоръжения и условия за отдих. Планиране на културен туризъм. Придобиване на публични удобства за трите общини(пейки, кошчета и други).

Puerto de la Cruz;

-Разширяване на зоните за пешеходци и подземни гаражи

-по голяма достъпност за инвалидите;

-разширяване на съществуващите плажове и развитие на необходимите услуги;

-възстановяване на бреговата ивица, включително разширяване на плажа и осигуряване на услуги, подобряване на крайбрежната алея и добавянето на публични удобства;

-подножието на Taoro Casino и Park като многостранен център за търговия и природа;

-дизайн, конструиране и поставяне на сергии на вълнолома за продажба на традиционна рибна и морска храна, характерна за живота на Канарите в миналото;

-създаване на велосипедна алея в курорта;

-старателно възстановяване на естетическия вид на сградата Bel-Air;

-създаване на книга за местните ученици, която да съдържа историческа информация за града и неговото бъдеще;

-план “Total Quality” за хотелите, който директно се свързва с плана за туристическо развитие, тъй като подпомага подобряването на всички аспекти в удобствата и услугите по настаняването, включително обучение на персонала.

Los Realejos

-създаване на мрежа от места за разглеждане като El Lance, La Corona и Parque de la Union. Благодарение на стратегическата си позиция(той е точка, през която задължително преминава всеки пътуващ турист от централните части в северната част на Тенерифе), El Lance постепенно се е превърнал в едно от най-важните места в северен Тенерифе за наблюдаване на пейзажа;

-подобряване и развитие на съществуващите пътеки, създавайки мрежа от пътечки за разходка покрай брега и провинциалния интериор. Където е необходимо, ще бъдат създадени нови маршрути за разходка по целия бряг, свързвайки различни туристически местности;

-публикуване на пътеводител с цел рекламирането на културния туризъм подчертавайки изкуството, историческите и ботанически интереси на местността;

-насърчаване на дейностите, свързани с възстановяването на природата и популяризиране на местните обичаи;

-развитие на нови съоръжения и услуги край плажа Playa del Socorro, включващо създаване на място за паркинг.

La Orotava

-реставрация на историческите сгради в стария квартал на града;

-публикуване на пътеводителя за популялизиране на богатата история и изкуството в града, заедно с историческия произход и развитие на града;

-насърчаване на традиционните дейности с културна и артистична природа;

-разширяване и подобряване на Humbold’s view point, с преместването на типичните растения и конструиране на обслужваща сграда;

-реставрация и превръщане на предишния манастир San Agustin в център на изкуството;

-реставрация на исторически градини, включително красивите Victoria Gardens.

Заключение
Тенерифе е остров, който всеки харесващ лазурни плажове и красиви планини турист, би трябвало да посети.

Изключително богат на природни ресурси и исторически паметници, Тенерифе не случайно се е превърнал в най-значимият остров на Канарите.

Развитието на транспорта и изграждането на модерни пристанища, летища и други съоръжения прави острова достъпен и привлекателен за туроператорите.

Активното присъствие на туризма в икономиката на Канарите и в частност на Тенерифе, значително допринася за всеобщото икономическо и политическо развитие на испанската провинция.

Вливането на нови средства от чуждестранните туристи спомага за поддържането на базата и природните дадености.

Туризмът е отрасъла с най-голям принос за просперитета на острова, превръщайки Тенерифе не само в една от най-екзотичните туристически дестинации за европейските туристи, но и икономически и политически обособена единица, привлекателна за чуждестранните инвеститори. Поради комплексният характер на явлението туризъм, той подпомага развитието и на другите промишлени отрасли на острова.

Библиографска справка:

За изготвянето на курсовата работа съм използвал изцяло информация от InternetСъдържание:


  1. Встъпление

  2. Произход, релеф и климатични условия

  3. Културно и историческо наследство

  4. Местни фестивали и чествания

  5. Транспортна инфраструктура

  6. Туристическа инфраструктура

  7. Статистически данни

  8. Проблеми на туризма и инвестиции

-туристически план за развитие

9. Заключение
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница