Знаеш ли достатъчно за спин?Дата14.03.2018
Размер57.12 Kb.
#62797
Знаеш ли достатъчно за СПИН?
Скъпи приятели, моля Ви не приемайте с досада тази наша среща. Сигурно си казвате “писна ни” – все едно и също, по телевизия, радио, в училище все ни говорят за СПИН - вече знаем достатъчно. Но моля Ви първото нещо, което трябва да направи всеки от нас е да престане да мисли, че СПИН е далеч и не може да се случи на мен или моите близки, да знае, че е срамно да се заразим от незнание, не е срамно да се задават въпроси. Важно е да се знае и, че човек се заразява с ХИВ в резултат на това, което прави, а не на това, което е. СПИН заплашва всеки и на всякъде.

Ето и въпросите на които се надявам в края на нашата среща да сте получили отговори. От къде се появи СПИН?; Какво е имунна недостатъчност?; Как се предава ХИВ?; Какви са симптомите на СПИН?; Лекува ли се болестта?; Как да се предпазим? Много от отговорите вие вече знаете, но сигурно има въпроси, отговор на които ще получите сега.

След като през 1981г. се появяват първите публикации за необичайно зачестили случаи на заболявания от саркома на Капоши и пневмоцистна пневмония при млади хомосексуалисти, а през 1982г. става ясно, че новопоявилата се болест засяга и деца и жени и възрастни и се дължи на понижен имунитет. След като през 83г. в института “Пастьор” в Париж изследователска група водена от професор Люк Монтание изолира ретровируса причинител на тази болест, а година по-късно американски колектив с ръководител д-р Роберт Гало и вирусолога Джей Левай, самостоятелно и независимо един от друг изолират същия ретровирус наречен през 1986г. ХИВ-вирус или човешки имунодефицитен вирус, а заболяването предизвикано от него СПИН – синдром на придобита имунна недостатъчност. Светът си зададе въпросът от къде се появи този вирус?

В пресата се появиха много версии, че СПИН е причинен от радиация в резултат на френски ядрени опити в Сахара, че СПИН е заговор на ЦРУ или, че е създаден от съветски учени при тестване на нови биологични оръжия, че американските войници са се заразили във Виетнам от маймуни след консумация на мозък и много други.

Има ли значение? Сега светът се пита по-често, как да се предпазим от тази пандемия? – (когато заболяването обхване целия свят е пандемия, а когато са засегнати отделни райони е епидемия) - отнела живота на над 20 милиона души, а други 50 милиона са носители на вируса, а не защо? Отговорът е – чрез знания и придобити умения, защото СПИН е преодолим стига да бъдем отговорни.

Това ще стане по-лесно ако знаем какво се случва, когато ХИВ-вируса навлезе в човешкото тяло. Как може да се зарази човек? Вие сигурно знаете:

- по кръвен път (при преливане на заразена кръв, при досег със заразена кръв върху игли, спринцовки и др. инструменти например, инструменти за татуиране, или перфориране на уши)

- по полов (при полов контакт с носител на вируса – анален, вагинален, или орален секс; при обмен на телесни течности като еякулат, вагинален секрет или кръв);

- от майка на бебе (при заразяване на неродено дете в утробата на заразената му майка, при поемане на заразена кърма), но едва ли знаете, че до заразяване се стига само ако вируса попадне директно в тялото ни. Защото вируса на СПИН не може да живее извън човешкото тяло, там той се разрушава и умира. Ето защо е невъзможно да се заразим от ръкостискане, прегръдка, разговор с вирусоносител, не се заразяваме, ако плуваме в един и същ басейн, ако се храним заедно, използваме едно и също спално бельо и дрехи. Ухапването от муха или комар също не може да ни зарази.

ХИВ означава вирус на човешката имунна недостатъчност, това означава, че имунната система на човек е увредена и не може да функционира правилно. Вирусът, причиняващ СПИН е особен вид вирус. Нарича се ретровирус. Основният генетичен материал на вируса е РНК. Вие знаете, че основният генетичен материал в човешката клетка е ДНК. Вирусът има ензим (вид протеин), наречен обратна транскриптаза. Този ензим позволява на РНК да се превърне в ДНК, както този в човешката клетка. Така вирусът се смесва с основния материал на клетката, карайки клетката да произвежда генетичния материал на вируса т.е. нови вируси. Това е една от причините, поради която е невъзможно до момента да се открие лекарство. Ние не можем да унищожим вируса, без фактически да разрушим клетката в която той живее. Вирусите се възпроизвеждат в клетките ни, разкъсват ги и се разпространяват бързо по цялото тяло, заразявайки други клетки. Най-страшното знаете ли кое е - че ХИВ поразява белите кръвни клетки, наричат ги още клетки - войници, клетки - защитници, защото те са първите, които атакуват идващите от вън вируси, те са първите които реагират на болестта. Унищожат ли се те, унищожава се защитата на организма и той не може да се справи с никаква инфекция, с никаква зараза, защото вече няма имунитет.

В тялото има бели кръвни клетки, известни като Т4, СД4 или клетки помощници. Тези клетки активират (включват) имунната система, след като тя е атакувана от неща, които предизвикват заболяване у човека (вируси, бактерии и др.). Клетките Т8 са друга част от имунната система. Те също са бели кръвни телца. Т8 са отговорни за изключване на имунната система, когато нейната работа приключи. Вирусът на СПИН атакува клетката Т4, възпроизвежда се в нея, след това предизвиква нейната смърт и я разкъсва, освобождавайки повече ХИВ вируси в имунната система. Колкото по-голям брой от тези клетки са заразени и умрат, толкова по-неспособна е имунната система да се справи с инфекциите и болестите.

Знаете ли, че при здрав човек Т4 клетките са два пъти повече отколкото клетките Т8. При болен със СПИН това съотношение може да бъде обратно. Това означава, че има повече клетки, които сигнализират, че имунната система трябва да се изключи, отколкото клетки, които и сигнализират да се включи. За това болните от СПИН най-често умират от банални заболявания, като настинки и др.

Друга важна задача на имунната система е създаването на антитела т.е., ако си представим, че вирусите са ключ, който влиза в тялото ни и иска да отключи заболяване, то антителата са ключалката изработена от тялото ни за да спре заболяването, блокирайки ключа. На този принцип се изработват ваксините против различни заболявания. С разрушаване на имунната система организма ни намалява способността за изработване на антитела. Също така ХИВ вируса има способността да променя бързо външната си обвивка, което пречи на вече изработените антитела да блокират “променените ключове”. С това свойство на ХИВ вируса се обяснява липсата на ваксина до момента.

Вие вече знаете, че със заразяването човек не развива веднага болестта СПИН. Това може да стане след 10-12 и повече години. Хората носители на вируса често не знаят, че са заразени, не предприемат мерки да предпазят своите сексуални партньори и по този начин спомагат за разпространение на заразата. Сигурно се питате, как да се разбере дали си заразен. В много случаи заболяването се открива случайно при тест за СПИН направен на лица кръводарители, започващи работа и др. Ако сте имали сексуален контакт с малко познат или непознат партньор и не сте ползвали презерватив, ако сте ползвали обща игла при инжектиране на венозни наркотици. Ако се почувствате обезпокоен за здравето си по някакъв повод, Вие може да си направите тест за СПИН. Той може да се направи и анонимно, ако не желаете да разкривате самоличността си. Извършват се в Специализирани медико-диагностични лаборатории, лабораториите на регионалните здравни инспекции, кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване на синдрома на придобитата имунна недостатъчност и мобилни медицински кабинети в цялата страна, чрез прилагане на тестове за експресна диагностика.

Важно е да се знае, пробите за СПИН доказват антителата срещу вируса. Тези антитела се изработват от организма за 3 до12 седмици след инфекцията, (по изключение 6-8 месеца след нея) ако си направим тест през този период (наречен „прозоречен“), той ще бъде отрицателен. Добре е първото изследване да се направи един месец след инцидента, който ни е обезпокоил и контролно три месеца по- късно. За да сме сигурни в резултата.

Вече много добре знаем, че веднъж заразени рано или късно се стига до развитие на болестта СПИН. Само по себе си СПИН не е болест. Той представлява синдром, който е сбор от болести и инфекции. Тези инфекции се наричат опортюнистични. Те се възползват от благоприятните условия вследствие на имунната недостатъчност. Ако при серопозитивно лице (вирусоносител) се наблюдават: Саркома на Капоши (тежка форма на кожен рак); Пневмоцистна пневмония (форма на пневмония с поява на кисти в белия дроб); тежка диария; млечница (гъбички засягащи устата, гърлото, хранопровода); херпес; бързо и трайно слабеене; обилно потене и др., необходими са 3 от изброените симптоми за да кажем, че е налице СПИН.Както вече разбрахте има трудности за създаване на лекарство и ваксина, които до момента не са преодолени. В света се използват някои препарати, с които се забавя размножаването на вируса и с това развиването на болестта, но те не лекуват.

За сега СПИН не се лекува! Ето защо недопускане на заразяване е единственият начин за предпазване. Това става, чрез изграждане на нерисково поведение. Използването на презерватив при абсолютно всеки полов контакт ви предпазва не само от СПИН, но и от бременност и други болести предавани по полов път.
Каталог: zdr inf
zdr inf -> Трихинелозата
zdr inf -> Какво представлява заболяването малария и как да се предпазим от нея
zdr inf -> Как да се предпазим от заразяване с вируса на птичия грип основна информация
zdr inf -> Болести прeдавани по полов път
zdr inf -> Кърлежово преносими инфекции
zdr inf -> Антраксът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от микроорганизъм, наречен
zdr inf -> Опасности от преждевремения полов живот
zdr inf -> Бруцелоза
zdr inf -> Гръбначни изкривявания


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница