Зоо ревю – Панаир на домашните любимци в панаирен град – Пловдив, палата №8, на 16 и 17 юни 2007 (събота и неделя), се проведе „Зоо ревю – Панаир на домашните любимци”Дата12.03.2018
Размер57.39 Kb.
#62137
Настоящата курсова работа е представена като прессъобщение, подготвено за публикуване в

национална или регионална медиа.

Коментирано събитие:

„Зоо ревю – Панаир на домашните любимци”, ПловдивЗоо ревю – Панаир на домашните любимци
В Панаирен град – Пловдив, палата № 8, на 16 и 17 юни 2007 (събота и неделя), се проведе „Зоо ревю – Панаир на домашните любимци”. В своите рамки то включва редица мероприятия като: Киноложките изложби C.A.C.I.B. и C.A.C с организатор Киноложкото дружество – Пловдив; екстериорни изложби на котки, канарчета, папагали, гълъби, зайци, питони и костенурки; облекла за кучета и котки, аксесоари и храни за тях, клетки за птици, приспособления за отглеждане на домашни любимци и ветеринарни медикаменти.

Общо 13 интересни конкурса радваха посетителите на Зоо ревю 2007. С атрактивността си то е привлекателно както за специалисти, така и за широката публика. Работното време на изложбите беше от 10 до 19 часа.

От всички събития най-големи бяха киноложките изложби.

Международната киноложка изложба C.A.C.I.B и националната C.A.C са кръгове съответно от световния и националния шампионат за кучета от всички породи.

Поради валидността на сертификатите за шампиони по красота в цял свят в проявата взеха участие над 140 кучета, като освен от България, се състезаваха и представители на Италия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Чехия.

На изложбите за първи път участваха кучета от породата „Дог Арлекин", които са шампиони на Австралия и се представят само на най-престижни световни изложби, персийски хрътки, хрътки „Борзой", шампиони на Европа, и ирландски вълкодав.

Конкурсната програма на изложбата включваше:

Най-красиво куче на породна група - BIG: (участват единствено кучетата получили титла BOB - най-красиво куче на порода, на тази изложба.)

В конкурса участваха само кучета официално регистрирани, участвали в изложбата и имащи оценка не по-ниска от много добър. За кучета от класове бебе и подрастващи оценката е минимум перспективен.

Дете с куче (от 7г. до 12 г.)

Млад водач (от 13г. до 18г.)

Водачи над 18г.

Конкурс за двойки (couple competition) - участват две кучета от една порода, мъжко и женско, принадлежащи на един собственик. Всяка двойка се представя от един водач.

Конкурс за производители (progeni competition) - участва един производител, майка или баща, и от три до пет от потомците му.

Конкурс за развъдници (kennel competition) - участват от три до пет кучета от една порода, на един или няколко собственици, родени в един и същи развъдник и носещи името му.

Друг вид конкурс беше само за кучета официално регистрирани и участвали в изложбата и получили съответните титли (BEST BABY, BEST PUPPY, BEST JUNIOR, BEST VETERAN) в своите породи от клас:

Бебе (BEST BABY) от 3м. до 6м.

Подрастващи (BEST PUPPY) от 6м. до 9м.

Млади (BEST JUNIOR) от 9м. до 18м.

Ветерани (BEST VETERAN) над 8г.

Най-красиво куче на изложбата (BIS) - участват получилите титла BIG.

Кучетата бяха оценявани от компетентни дългогодишни съдии с международен лиценз. Призовете за първенците бяха купи и сертификати в допълнение с рекламни награди. За всички останали кучета, участвали в киноложката изложба, имаше грамоти и предметни награди, осигурени от присъстващите в бизнес-разделът фирми.

Освен стандартните състезания, в програмата на киноложката изложба имаше няколко интересни съпътстващи конкурсa.

Единият беше съревнование за кучета, теглещи колички с тежести. Кучетата се състезаваха в различни класове в зависимост от телесната си маса. Количките за атрактивното мероприятие тежаха по 90 килограма и бяха изработени по специален проект за случая. При тестването им дакел с тегло едва 4 килограма успя да изтегли количката на разстояние 4.5 метра. Ако кучетата са специално тренирани, те са в състояние да преместят и товар над 1 тон.

Друга новост бе и конкурсът „Най-хубаво момиче с куче”.

За участие и присъствие на кучетата в каталога на изложението бе необходима регистрация. Тя се прави една седмица преди началото на изложението. Таксите за участие в различните класове и категории варираха от 20 лв. до 50 лв.

За доброто настроение на посетителите, извън крайно интересните конкурсни прояви имаше и други забележителни мероприятия, случили се благодарение на много добрата организация от страна на Международен панаир и Киноложко дружество – Пловдив.

След официалното откриване на “Зоо ревю” към гостите и журито бе отправен нетрадиционен поздрав от един от собствениците на кучета, участващи в изложбата. Облечен като овчар, той ги почерпи с пита, козе сирене и бъклица с ракия, като бе придружаван от представителя на породата българско овчарско куче.

Много голяма атракция предизвикаха хъскито участващо в рекламата на известна българска водка, още няколко любимеца станали също телевизионни звезди и пет фризирани на живо йоркширски териери - порода предпочитана предимно от младите дами.

Като член на журито в изложбите беше поканен настоятелно и кметът на София Бойко Борисов, който учтиво отказа поканата поради своята професионална ангажираност, въпреки, че е известен със слабостта си към кучетата и предимно каракачанските овчарки.

Тези от посетителите, които искаха да видят и други животни освен кучета, имаха възможността да разгледат над 60 котки и близо 100 гълъба. За първи път се проведе състезание за цветни канарчета, което е селекция за Балканиадата за канарчета, чийто домакин след 2 седмици ще е Белград.

Изложени бяха и 30 влечуги, сред които три изключително опасни змии - черна и зелена мамба и тайпан. Терариумите, които включват и неотровни влечуги, игуана и хамелеон бяха много добре обезопасени, тъй като част от “експонатите” са отровни. Сред останалите влечуги имаше още анаконда, индонезийска плюеща кобра, индийска кобра. Най-голямия представител беше мрежест питон, на възраст 8 години, дълъг 4 метра и тежащ около 30 килограма.

На изложбата за пръв път беше представена и колекция от препарирани пеперуди, водни кончета, богомолки, тарантули и скорпиони.

Организаторите на зоо изложбите се радваха най-вече на присъствието на деца на различна възраст и дори на цяло едно училище - успяло да създаде свой зоокът и да помогне на група ученици да засилят любовта си към декоративните животни и към природата като цяло. Малчуганите, без страх се снимаха с някои от животните и проявяваха любопитство от къде са доставени. Радостта от срещата им с тях веднага се проявяваше в желание към родителите да купят любимец за вкъщи. Възможността да се закупи живо животно, храна и жилище за него беше лесно осъществима, тъй като много от изложителите ги продаваха.

Като полезно допълнение към това бяха и щандовете със специализирана литература за животни. Наред с българските издания, можеше да се закупят и чуждоезични книги и енциклопедии по темата.

Освен панаир на домашните любимци, “Зоо Ревю” е и сериозно търговско средище за фирмите занимаващи се с домашни животни.

Изложителите, спрямо предходната 2006 година, са се увеличили с 48%. Тази година те бяха 43, а страните, които представляваха са 15 спрямо 8. Изложението бе подготвено само за по-малко от 3 месеца, а постигна значителни успехи в сравнение с  миналогодишното издание. Това показва, че интересът към изложението е голям, защото дава нови възможности както за фирмите от бранша, така и за любителите. Представиха се фирми от България, Германия, Индия, Австрия, Чешка република, Италия, Китай, Китайски Тайпе, Полша, ЮАР, САЩ, Сингапур, Украйна, Грузия, Холандия.

Фирмите-изложители бяха разположили своите щандове в специално подготвения бизнес сектор. На фона на атрактивно аранжираните щандове те предлагаха всичко необходимо за отглеждането и възпитанието на домашните любимци – храна, аксесоари, медикаменти, домове и др.

Бизнес секторът разполагаше още с информационен център, малка конферентна зала, телефон и кафе-бар. Форумът разполагаше с радио уредба, която участниците ползваха. В рамките на Панаира по време на изложението работеха медицински пункт, паркинг, банков офис и охрана. Голямо удобство за всички беше специализираната тоалетна за кучетата, изградена в близост до ринга на конкурсите.

В услуга на гражданите и търговците работеше информационния център, който всъщност функционираше още преди започването на зоо изложението. Неговите служители даваха информация и рекламни материали, което спомагаше за популяризирането и реализирането на мероприятието.Относно цялостната организация на „Зоо ревю – Панаир на домашните любимци” могат да се кажат само добри и похвални думи. Това могат да го потвърдят и стотиците гости от цялата страна, които посетиха ревюто и останаха доволни. Някои дойдоха за развлечение, други да обменят опит, да участват в конкурсите и състезанията, да разгледат животните и птиците. Все повече се затвърждава традицията “Зоо ревю” Пловдив, да бъде полезно и приятно място за срещи на хора, които обичат домашните любимци.

Зоо ревю – Панаир на домашните любимци


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница