Какво ви е разказвал Николай добрев защо върна мандата за съставяне на второ правителство на бсп?Дата23.10.2018
Размер55.52 Kb.

 • Има две важни дати в нашето семейство - едната е 10 януари, другата 4 февруари. Мога да направя съпоставка - тогава и сега. Баща ми не ходеше с охрана, пред вкъщи не стояха постове с полицаи. И свободно се движеше из София, без значение дали преди или след 10 януари, преди или 4 февруари. Т.е. той не се страхуваше от хората. Сега и вътрешният министър, и премиерът ходят с по пет коли охрана. От какво ги пазят. Тогава ситуацията беше много по-взривоопасна, отколкото сега. Явно, на някои хора нещо много им тежи, притесняват се. Баща ми не се страхуваше, защото бе чист пред хората. Той знаеше, че на 10 януари депутатите трябва да бъдат изкарани от парламента и ги изведе. Без да пролее една капка кръв.

 • Какво ви е разказвал Николай добрев – защо върна мандата за съставяне на второ правителство на БСП?

 • На 4 февруари баща ми знаеше, че няма ресурс, с който да управлява, но, че е длъжен да направи кабинет. БСП му даде мандат да направи кабинет, но той нямаше ресурс, самата партия нямаше ресурс и той върна мандата. Първанов и баща ми са единствените политици, който върнаха мандата с ясното съзнание, че ще бъдат разчленени от собствените си съпартийци.

 • Нали знаете, че този момент и Георги Първанов при президента Петър Стоянов има и друга трактовка. Според него те са влезли при него с папка с готов кабинет, не са имали никакво намерение да връщат мандата, но той е отказал да вземе папката...

 • Всеки може да казва всичко. Аз вярвам на баща ми, лека му пръст. Когато се върнаха на "Позитано" 20 партията щеше да ги разкъса. За съжаление и тогава, и сега мисленето в БСП не се е променило- че властта се взима с кръв и само с кръв се дава. А истината е, че нямаше да има БСП, ако двамата не бяха върнали мандата. Ако със сила бе задържана властта, днес нямаше да има БСП. Аз съм виждал вариантите за кабинет, които баща ми подготвяше през тези 20 дни - от 10 януари до 4 февруари. Започна с най-широкото правителство, в което присъстваха най-различни експерти. Да не споменавам конкретни имена - имаше и от други политически сили, които и днес са в парламента.
  - Баща ви споделяше през онези дни какво се случва като се върнеше у дома?
  - Не говореше много. Най-много си говорихме, когато беше болен и беше на лечение. Тогава оставахме с дни заедно. И ми е разказвал много неща - от убийството на Андрей Луканов до връщането на мандата и срещите с Иван Костов. Но това са само наши разговори.
  - След излизането на Първанов от БСП има дефицит на лидерство. Не че няма лидери, няма екип. Баща ми винаги казваше, че политиката е екипна игра. Може с Красимир Премянов да са били на различни позиции, но в името на партията са били заедно. Може да са имали различия с Жан Виденов, но заедно играеха за БСП. Докато сега не е така - всеки играе собствената си игра, няма обединителна фигура. Спомням си случай, когато в една община не може да се гласува председател на общинския съвет - БСП има 7 гласа, опозицията - 6. Но винаги един от нашите се въздържа, защото той иска да е председател. И така минават 4-5 сесии. Същият го викат на бюро (оперативното ръководство на БСП) и той и там казва, че той трябва да е общинският шеф и това, няма да отстъпи. Баща ми го сваля долу в кабинета, какво му е говорил, само оня си знае, но на другия ден е сесията и БСП вече е с председател. И не е този. Той умееше да работи с хората, които, съжалявам, но никой от лидерите в БСП ги няма.

  - И защо смятате, че това ще се промени с връщането на Първанов в БСП?


  - Ще имаме визия, Първанов е визионер. Той е от онези политици, които някой го разглеждат като част от миналото. Но той, пак казвам, е визионер. Може да не е централен нападател, може да бъде в защита, може да е плеймекър, но той ще играе почтено и ще помогне на партията си. Първанов се доказа като държавник. С връщането му в БСП , партията ще се успокои.
  - Ще има и неспокойни, обаче?
  - Неспокойните да търсят специализирано лечение. Не може да си толкова късоглед, че да не виждаш по-далеч от предстоящия конгрес. Това в момента е визията на БСП, нормално ли е партия на 120 години да има визия само за следващите четири месеца. Ние не знаем какво ще правим след конгреса, ние не знаем какво ще правим на следващите парламентарни избори и най-вече – ние не контролираме процесите кога да са следващите избори. А сме най-голямата опозиционна партия, длъжни сме поне да опитваме да го правим.
  - А връщането на Първанов в БСП не е ли свързано с факта, че проектът му АБВ излезе ялов и не проработи?
  - Не. Категорично и аз мога да кажа, че той не се скапа. Той проработи в много общини, една такава община е Враца. Благодарение на проекта АБВ – земеделци, социалисти, социал-демократи имаме кмет. БСП в тази си кондиция, дори и морален победител, тя може да има с 4-5 повече депутати от ГЕРБ на следващите избори. И какво от това, това е патова ситуация, това не е управленска ситуация. Какво ще правим – коалиция с ГЕРБ ли, или пак с ДПС, какво ще правим! Ние няма да имаме необходимия резултат, при който със самочувствие да правим правителство. Много искам да разбера каква е новата коалиционна политика на БСП, защото след изборите бе казано, че формулата „Коалиция за България” не работи. Питайте отговорникът по коалиционната политика Сергей Станишев. Защо трябваше да бламираме АБВ преди местните избори, при положение, че на места се виждаше, че това партньорство щеше да сработи. На места, нямаше, защото личните амбиции са по-големи от общата цел.
  - Пробвал ли си да ги кажеш всички тези неща на някои от партийните форуми. Или се от тези „другари”, които излизат да пушат, когато Сергей Станишев започне да говори?
  - Не, защото не виждам смисъл. Освен да си докарам гнева на партийните другари, друго нищо няма да постигна.
  - Сега всички ще кажат, че обработваш почвата за връщането на Първанов на „Позитано” 20, защото винаги си бил негов човек и това не е тайна за никого...
  - С Първанов имаме друг модел на взаимоотношения. И мога ясно и категорично да го кажа, че когато Сергей Станишев ми предложи да вляза в бюрото, Първанов беше против. Категорично. Първанов беше човекът, който ми каза – рано е, ще те използват и ще те изхвърлят. Ти си за след изборите. Това бяха неговите думи. Но на мен много ми се работеше, много! И не го послушах.
  - Смяната на лидера на БСП ще реши ли проблемите на партията?
  - Смяната на лидера не е самоцел. Но един политик трябва да си дава сметка какво говори. Когато Сергей беше зарязан от всички стари кучета след загубата на изборите и всички те му искаха оставката, тези новите, онова презареждане, онези лъвчета- ресурсни, областни, общински председатели, хора с влияние, делегати застанаха зад него на конгреса. Той ги събра преди това на една среща и им каза – дайте ми кредит на доверие, дайте ми вашата подкрепа, искам с вас, защото тая партия трябва да е на новото поколение. И ние му повярвахме, ние му събирахме подписите да се явява за лидер, ние работихме за него. Като той обеща, че ще промени партията. Факт е, че само три-четири месеца след това, на една среща на четири очи с него аз му казах – Сергей, какво става, бе – ние поддържаме старите областни координатори, ние не правим промяна.
  - И той какво ви каза?
  - Еми, малко по-късно . Той предаде цяло едно поколение. И се опита да го замени с някакви жоротодоровци и асендимитровци, които ги няма никъде, световно неизвестни. Не онези, които създавахме неговото лоби, а с някакви други хора. И той подкрепя статуквото, защото просто ще му донесе 20 гласа на конгреса. Питайте го къде са младите зам.-министри от неговото управление – няма ги, не съществуват, всеки се оправя както може. Той се превърна от реформатор, в човек, подкрепящ статуквото. Което е парадокс.
  - Как си го обяснявате?
  - Властта. В БСП сработват няколко основни механизма. Тя е консервативна партия. Никой -и аз самият няма да правя преврат. Защото това е моята партия. Това от баща ми съм го научил – като почнех да се дразня на Жан Виденов и той ме поставяше на мястото – кой си ти, бе, мухльо, че да плюеш лидера ми. Така че, ще го подкрепим Сергей, ако няма други кандидати. В края на краищата, за да спасим партията. Но не мога да му простя, че подмени вотът на моето поколение. Освен всичко друго, Сергей отблъсна технолозите, които правеха изборите в БСП. ГЕРБ ни биха с технология, която едно към едно изкопираха от хора като Румен Петков, Димитър Дъбов, Ивелин Николов...В момента технолозите на БСП са заменени от някакви мислители – Валери Жеблянов, Боян Чуков, мислители! А то трябва технология. Искам моята партия да има визия. БСП се управлява в момента както ГЕРБ управлява държавата – медийно, с трибунки и пресконференции. А БСП има друг механизъм и той е вертикален и хоризонтален. Няма партиен живот, имаме медийни изяви. И обратно – ГЕРБ отива към партиен живот, виждаш – сменят си областни координатори, освобождават се от хора, които са се провалили като авторитет на место ниво, докато ние ги тупаме, защото ни трябват за конгреса. Защото държат гласове. Но го чака голяма изненада. Отчетно-изборната кампания тепърва започва, тепърва започва избирането на делегати.
  -И?
  - И ще има изненади, ще има много нови хора, много.
  - Понеже сте настроен критично – вие защо не се кандидатирате за председател?
  -Аз!? Може и някой да ме номинира. Сигурен съм, че тази отчетно-изборна кампания ще даде отговор на много въпроси, включително и на лидерския въпрос. Освен Първанов и Станишев ще има и много други номинирани. А аз лично не виждам собствената си реализация като лидер на БСП. Аз не съм добър като знаме. Аз съм добър като пръчката на знамето.База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница