Първият Неврокопски учителДата19.07.2018
Размер13.04 Kb.
Първият Неврокопски учител
Будителите са хора, които през целия си живот се занимават с това да напомнят на хората, че са българи. Известни български народни будители са Паисий Хилендарски, свети Иван Рилски, Георги Раковски, Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Левски и още много други. Всички те са се борили за просвета на хората и за свободата на България. Стоян Омарчевски, министър на просвещението в кабинета на Александър Стамболийски, предлага през 1922 година за пръв път да се чества Първи ноември като национален празник на народните будители.

Учителите са най-големите народни будители. Те пробуждат в учениците любов към знанието. Всеки час те учат своите ученици на славната българска история, любов към род, родина и език. Първият учител в град Неврокоп бил Даскал Господин. Истинското му име е Костадин Мутафчиев. Още от малък той останал сирак. Затова от рано започнал да се занимава с мутафчийство.

Когато търговци идвали на Неврокопския панаир, те разказвали какво е в другите страни, които не са под турско робство. Младият Костадин искал да види тези страни. През 1932 година той тръгнал с един керван търговци към Сърбия. След това работил във Видин, а най-накрая в град Галац, Румъния. През 1840 година се връща в град Неврокоп с няколко коня натоварени с книги. Докато бил в странство ,той намерил безценно съкровище. Научил се на българско четмо и писмо. Той основал свое училище в мутафчийницата си. Учениците му се наричали граматици, защото изучавали българска граматика и аритметика. Те седели на овчи кожи или на рогозки. Един негов ученик го описва в спомените си по следния начин: 60-65 годишен старец с мустаци и бръсната брада и глава. Облечен със сини шалвари, син контош и дебел вълнен пояс. Така остава в спомените на учениците си Даскал Господин, първият учител в Неврокоп.
Здравко Перков - IV а клас

Литературен клуб „Искри на словото”
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница