Бихейвиоризъм джон Уотсън (1878-1958)



страница1/3
Дата17.01.2023
Размер271.5 Kb.
#116291
ТипЗадача
  1   2   3
Ist3

БИХЕЙВИОРИЗЪМ

Джон Уотсън (1878-1958)

  • За основоположник на Бихейвиоризма се счита Джон Уотсън (1878 – 1958), за начало на школата се приема 1913 г., когато Уотсън написва статията “Психологията от гледна точка на бихейвиоризма”.
  • Уотсън смята, че бихейвиоризмът е пряко продължение на изследванията върху поведението на животните, провеждани в първите две десетилетия на 20 в.

Джон Уотсън вижда задачата на психологията в това да се изследва поведението на живото същество, адаптиращо се към околната среда – както физическа, така и социална. Основната идея е, че “психологията е наука за поведението”.

  • Джон Уотсън вижда задачата на психологията в това да се изследва поведението на живото същество, адаптиращо се към околната среда – както физическа, така и социална. Основната идея е, че “психологията е наука за поведението”.
  • Задачи като: способна ли е науката да обясни дадено поведение, да го предскаже, да го управлява. Способна ли е науката да създаде способен и справедлив човек да ни управлява и лекува и да ни направи щастливи? Ако не може да отговори на тези въпроси и очаквания, науката психология е лишена от ценностен смисъл, в основата на който стои въпроса за човешката практика.
  • Философията на прагматизма, която е философия на американския начин на живот, насочва психологията към изучаването на поведението. Уотсън създава психология без психика, без явленията на съзнанието.

В бихейвиористките лаборатории се допускали само строго обективни методи за изследване. : наблюдение, тестиране, дословен запис /интроспекция/, метод на условните рефлекси. Наблюдението е основа за всички останали методи. Методът обективно тестиране се е използвал още преди Уотсън, но той предлага при тестирането да се оценяват не психичните качества на човека, а неговото поведение. Методът на доусловнитезаписи се явява много противоречив, тъй като Уотсън бил настроен против интроспекцията, а метода е точно интроспекция.

  • В бихейвиористките лаборатории се допускали само строго обективни методи за изследване. : наблюдение, тестиране, дословен запис /интроспекция/, метод на условните рефлекси. Наблюдението е основа за всички останали методи. Методът обективно тестиране се е използвал още преди Уотсън, но той предлага при тестирането да се оценяват не психичните качества на човека, а неговото поведение. Методът на доусловнитезаписи се явява много противоречив, тъй като Уотсън бил настроен против интроспекцията, а метода е точно интроспекция.


Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница