Документална изложба за първия български княз след освобождението от османското владичество александър фон батенберг в залата на австрийския държавен архивДата01.01.2018
Размер16.4 Kb.
ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ КНЯЗ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ОСМАНСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО АЛЕКСАНДЪР ФОН БАТЕНБЕРГ В ЗАЛАТА НА АВСТРИЙСКИЯ ДЪРЖАВЕН АРХИВ

На 8 май 2008 г. в залата на Австрийския държавен архив беше открита документална изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на Александър фон Батенберг. Изложбата се провежда в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и е организирана от Министерството на културата на Република България, Министерството на външните работи на Република България, Министерството на отбраната на Република България, Националния Военно-исторически музей и Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, посолството и Културния институт на Република България в Република Австрия в сътрудничество с Австрийския държавен архив.

Документалната изложба, съдържаща 18 фототабла, беше представена през 2007 г. в град Батенберг и гр. Берлин, Германия. В австрийската столица изложбата беше допълнена с 28 експоната, предоставени от Националния Военно-исторически музей в София.

Гостите бяха поздравени от генералния директор на Австрийския държавен архив проф. д-р Лоренц Миколетцки, който изрази задоволството си от представянето на изложбата и подчерта голямото значение на нейния информативен характер, което е важна предпоставка за взаимното опознаване на нашите два народа. Проф. Христо Матанов представи личността на първия български княз след Освобождението на страната ни от властта на Османската империя, неговата драматична и изпълнена с противоречия съдба, тясно свързана с обществено – политическия живот в Европа в края на ІХ и началото на Х век. Изложбата беше открита от посланика на България в Република Австрия Ради Найденов при много голям интерес. Почетни гости бяха заместник-министърът на културата на Република България Иван Токаджиев, директорката на Националния военно-исторически музей – Соня Пенкова, дизайнерът на каталога и изложбата Цвятко Остоич и генералният директор на Федералния архив на Германия – проф. д-р Хартмут Вебер. Специално за откриването на изложбата пристигна от Грац граф Александър фон Хартенау заедно със семейството си. Изложбата ще остане във Виена до 8 юли 2008 г.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница