Енергоспестяващи лампи и рециклиране Къде да изхвърляме изгорелите вече енергоспестяващи лампи?Дата24.10.2018
Размер15.51 Kb.
Енергоспестяващи лампи и рециклиране

Къде да изхвърляме изгорелите вече енергоспестяващи лампи?

Важно е да се знае, че енергоспестяващите лампи в никакъв случай не бива да се изхвърлят заедно с останалия боклук.

Обикновените крушки съдържат тънки жички, които при преработване на стъклото се смесват с него. При претопяване на стъклото и изработването на нови продукти това води до наличност на количество вредни вещества от жичките в продукти като чаши и бутилки, което автоматично ги прави неупотребяеми. Поради тази причина стандартните крушки трябва да се изхвърлят в общия боклук, а не в контейнера за стъкло.

Енергоспестяващите лампи принадлежат към групата на т. нар.газоразрядни (HID) лампи и имат ниско съдържание на живак- по-новите енергоспестяващи лампи около 2 мг, а по-старите модели - 4-8 мг. Това също изключва възможността да бъдат рециклирани и използвани за производството на чаши и бутилки. Но за да използваме излезлите от употреба енергоспестяващи лампи природосъобразно и същевременно да ги рециклираме и превръщаме в полезна суровина, трябва да ги изхвърляме отделно от всички други отпадъци.
Това означава: 
Енергоспестяващите лампи са прекалено ценни и задължително трябва да се съхраняват защитени срещу счупване и отделени от останалите отпадъци. Ето защо излезлите от употреба енергоспестяващи лампи трябва да се предават в определените за това места за връщане на стари електроуреди, които можете да откриете в повечето магазини за електроуреди., както и в голяма част от строителните хипермаркети.

Какво да направим, когато енергоспестяваща лампа се счупи? 
По-новите енергоспестяващи лампи съдържат минимално количество живак. Ето защо е напълно безопасно, ако една такава лампа падне и се счупи. В този случай това, което трябва да направите е просто да съберете счупените части (но не с прахосмукачка) и по изключение да ги изхвърлите при останали отпадъци. Една част от живака се изпарява впоследствие. Във всеки случай обаче мястото на изгорелите, но несчупени енергоспестяващи лампи е в определените за това места в споменатите магазини. Важно е да знаете, че лампите, които не са счупени, но са изгорели или пък са здрави и влизат в употреба, НЕ излъчват никакъв живак. Металът се отделя в минимални количества, едва когато лампата е счупена.

 

Източник:http://www.baumax.bg/c/%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%20%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%20%D0%B8%20%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/cms.02000031.html?pg=2


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница