Фотогалерия на Microsoft Windows Live бета кратко ръководствоДата13.03.2017
Размер218.55 Kb.Фотогалерия на


Microsoft Windows Live БЕТА
Кратко ръководствоФотогалерия на
Microsoft Windows Live БЕТА
Кратко ръководство


СъдържаниеВъведение 4

Импортиране на снимки 8

Импортиране на видео 14

Добавяне на една снимка или видеофилм 16

Намиране и преглеждане на снимки и видео 16

Редактиране на снимки или видео 17
Въведение1.1Бета версията на фотогалерията на Windows Live


Фотогалерията на Windows Live ще ви помогне да организирате снимките и видеофайловете си, да ги редактирате, да прилагате специални ефекти към тях или ги споделете с приятелите и семейството си. С бета версията на фотогалерията на Windows Live можете да преживявате всички ваши цифрови спомени отново и отново.


1.2Възможности на бета версията на фотогалерията на Windows Live


Приложението на бета версията на фотогалерията на Windows Live е програма за организиране на снимки, която можете да използвате за преглед, управление и редактиране на цифрови снимки и видеофилми. Всички снимки в папката със снимки на твърдия диск — включително последно импортираните — ще се покажат в бета версията на фотогалерията, а също така можете да добавите други папки от твърдия диск към бета версията на фотогалерията. Можете да добавяте снимки към бета версията на фотогалерията, като ги импортирате от даден цифров фотоапарат или карта с памет, като ги сканирате, импортирате от албум на Windows Live Spaces или добавите съществуващи снимки от компактдиск, DVD или твърд диск.

В бета версията на фотогалерията всички ваши снимки може да се показват на едно място и така вие можете лесно да ги преглеждате по дата, обозначение (Прикачена към снимка текстова информация с описание, което се използва при търсене на снимката. Можете да сортирате снимки според техните обозначения, като ги направите по-лесни за търсене.) и други критерии. Приложението включва също и някои функции, с които папката със снимки не разполага. Например, в бета версията на фотогалерията можете да коригирате експонацията и цвета в дадена снимка, да изрежете снимката, както и да премахнете ефекта "червени очи" (Показването на очите на снимания обект като червени, поради отразяване на фотографската светкавица в тях.) .

Можете също да използвате бета версията на фотогалерията, за да импортирате, преглеждате и управлявате видеофайлове. Можете да импортирате видеофайлове от цифрови видеокамери, компактдискове и DVD дискове, както и от съществуващи местоположения на твърдия диск. Ако използвате Windows Vista Home Premium или Windows Vista Ultimate, можете също да използвате дадена цифрова видеокамера и бета версията на фотогалерията, за да запишете видеофилм директно на твърдия диск.

1.3Инсталиране на бета версията на фотогалерията на Windows Live


Приложението на бета версията на фотогалерията на Windows Live е програма за организиране на снимки, която можете да използвате за преглед, управление и редактиране на цифрови снимки и видеофилми.

За да инсталирате бета версията на фотогалерията: 1. Отидете на сайта на началната страница на Windows Live Betas ,
  http://get.live.com/betas/home
  а след това щракнете върху бета версията на фотогалерията на Windows Live.

 2. Щракнете върху Изтегляне, след което върху Изпълни.

 3. Следвайте инструкциите от екрана.


1.4Системни изисквания


Системните изисквания за бета версията на фотогалерията на Windows Live са следните:

 • Хардуер: процесор от 233 МХц

 • Операционна система: Microsoft Windows XP Service Pack 2 или по-нова версия, или Windows Vista

 • Интернет браузър: Internet Explorer 6 или по-нова версия

 • Памет: 128 МБ RAM памет или повече (препоръчително 256 МБ или повече)

 • Разделителна способност: 800 x 600

Забележки:

 • Ако разполагате с високодетайлна цифрова видеокамера, трябва да имате инсталирана операционната система Windows Vista Home Premium или Windows Vista Ultimate на компютъра, за да можете да използвате камерата с бета версията на фотогалерията.

 • За да инсталирате или деинсталирате бета версията на фотогалерията, трябва да разполагате с права на администратор на компютъра.

1.5Поддържани типове файлове


В бета версията на фотогалерията на Windows Live можете да възпроизвеждате различни типове файлове (Стандартен начин за съхранение на информация на компютър, като се използват последните три букви от името на файла (нарича се също "разширение на файл"), за да се укаже типа на файла. Различните програми използват различни разширения на файл.) на снимки и видео, но не всички тези типове файлове може да се импортират от фотоапарати или да се редактират.

 • Импортиране: Показва дали можете да импортирате даден тип файл от фотоапарата с помощта на бета версията на фотогалерията.

 • Поправяне: Показва дали можете да редактирате даден тип файл с помощта на бета версията на фотогалерията.Тип на файла

Импортиране

Поправяне

BMP

Не

Не

JFIF

Да

Да

JPEG

Да

Да

PNG

Да

Не

TIFF

Да

Да

WPD

Да

Да

ASF

Да

Не

AVI

Да

Не

MPEG

Да

Не

WMV

Да

Не

DVR-MS

Не

Не

Често използваните графични типове файлове (Стандартен начин за съхранение на информация на компютър, като се използват последните три букви от името на файла (нарича се също "разширение на файл"), за да се укаже типа на файла. Различните програми използват различни разширения на файл.) включват JPEG (.jpg), TIFF (.tif) и растерни изображения (.bmp). Освен това някои цифрови фотоапарати могат да записват снимки в RAW формат (Често използвано име за всички типове файлове, което уникално за всеки един производител на фотоапарати. Например, RAW файловете на Nikon са с разширение .nef, докато Canon използва разширенията .crw и .cr2, в зависимост от съответния фотоапарат. RAW файловете се създават на настройката на фотоапарата с възможно най-високо качество. ) , който представлява некомпресиран формат.

JPEG

JPEG файловете може да се показват, отварят и записват от повечето програми. Можете да контролирате размера на даден JPEG файл, като променяте нивото на компресиране. JPEG файловете могат да бъдат компресирани много, което ги прави добър избор за изпращане в имейл съобщения, както и за използване в уеб страници, в които искате изображенията да се зареждат бързо. Високите нива на компресиране обаче, намаляват качеството на изображението.TIFF

Ако искате изображенията да са с изключително високо качество (например, ако отпечатвате уголемено изображение), можете да запишете снимките в TIFF формат. Размерите на TIFF файловете обикновено са много големи. Някои програми, включително и повечето уеб браузъри, не могат да показват снимки в TIFF формат.Растерно изображение

Форматът на растерните изображения е по-стар стандарт за създаване на големи файлове.RAW формат

Много цифрови фотоапарати могат да създават RAW файлове като висококачествена алтернатива на JPEG формата. Голяма част от професионалните фотографи работят с RAW файлове, за да получат възможно най-добро качество на снимките.

При стартиране на бета версията на фотогалерията на Windows Live, Microsoft Windows ще провери дали на компютъра е инсталиран кодек (Съкращение от компресиране/ декомпресиране. Представлява софтуер за компресиране на големи мултимедийни файлове и разгъване на файловете до оригиналния им размер при отваряне.) , който може да показва RAW файлове, и ще се покаже подкана за изтегляне на достъпен софтуер. Ако сте инсталирали подходящия софтуер, бета версията на фотогалерията ще може да отваря и показва някои типове RAW файлове. Ако редактирате даден RAW файл, бета версията на фотогалерията ще запише променената снимка като JPEG файл, а оригиналният RAW файл няма да се промени.

Забележки:


 • След като стартирате бета версията на фотогалерията, Microsoft Windows ще провери дали на компютъра е инсталиран софтуер, който може да показва други типове файлове. Ако сте инсталирали подходящия софтуер, бета версията на фотогалерията ще може да отваря и показва и други типове файлове.

 • GIF и PNG файловете се използват най-често в уеб страници. С помощта на бета версията на фотогалерията можете да импортирате GIF и PNG формати на файлове, но не можете да редактирате тези типове файлове.

Импортиране на снимки1.6Импортиране на снимки от цифров фотоапарат, четец за карти с памет, компактдиск или DVD диск


Можете да добавите снимки към бета версията на фотогалерията на Windows Live, като ги импортирате от даден цифров фотоапарат или карта с памет, или като ги сканирате. Можете също да импортирате снимки от албум в Windows Live Spaces или да добавите съществуващи снимки от компактдиск, DVD или твърд диск. По подразбиране импортираните снимки се съхраняват в папката със снимки на съответния компютър.

За да импортирате снимки от цифров фотоапарат, четец за карти с памет, компактдиск или DVD диск: 1. Уверете се, че цифровият фотоапарат или четеца за карти с памет е включен и свързан към компютъра, или че дискът е поставен в CD/DVD устройството на компютъра.

 2. Отворете бета версията на фотогалерията.

 3. В менюто Файл щракнете върху Импортиране от фотоапарат или скенер.

 4. В прозореца за импортиране на картини и видеофилми изберете устройството, което искате да използвате, а след това щракнете върху Импортирай. Ако импортирате снимки от компактдиск или DVD диск, изберете CD/DVD устройството. 1. Щракнете върху Още опции.

 2. Изберете желаните опции, като например къде да се запишат файловете и какъв формат да се използва за съответната папка и имената на файловете.
  Ако съответния фотоапарат може да открие дали сте заснели снимките вертикално или хоризонтално, снимките с формат JPEG може да се завъртят с правилната ориентация на компютъра, след като ги импортирате. За да изключите функцията за автоматично завъртане, махнете отметката от квадратчето Завъртай снимките при импортиране 1. Щракнете върху бутона OK, след което направете едно от следните неща:

- Избиране на снимките за импортиране

  1. Щракнете върху Преглед, организиране и групиране на елементите за импортиране, а след това щракнете върху бутона Напред.

  2. Определете, изберете и именувайте групите за импортиране:

   • По подразбиране снимките са групирани според това кога са заснети. За да промените времевия интервал, използван за определяне на групите, преместете плъзгача Настройване на групите най-долу в прозореца.

   • За да изберете кои групи със снимки да импортирате, поставете отметка в квадратчето до всяка от желаните групи.

   • За да видите всички снимки в дадена група, щракнете върху Преглед на всички елементи до съответната група. Ако не искате да импортирате всички снимки в групата, махнете отметките от квадратчетата до снимките, които не искате да се импортират.

   • За всяка група със снимки за импортиране щракнете върху Въведете име, а след това въведете име за групата.

   • За да назначите обозначения за дадена група, щракнете върху Добавяне на обозначения до съответната група, въведете едно или повече обозначения, като ги разделите с точка и запетая, след което натиснете клавиша ENTER.

  3. Щракнете върху Импортиране. Всяка група със снимки ще се запише в различна папка.

- Импортиране на всички нови снимки на устройството  1. Щракнете върху Импортиране на всички нови елементи сега, след което въведете име за снимките или видеофилмите.

  2. За да назначите обозначения за групата със снимки, които импортирате, щракнете върху Добавяне на обозначения, въведете едно или повече обозначения, като ги разделите с точка и запетая, след което натиснете клавиша ENTER.

  3. Щракнете върху Импортиране.

1.7Промяна на настройките за импортиране


Можете да добавите снимки към бета версията на фотогалерията на Windows Live, като ги импортирате от даден цифров фотоапарат или карта с памет, или като ги сканирате. Можете също да импортирате снимки от албум в Windows Live Spaces или да добавите съществуващи снимки от компактдиск, DVD или твърд диск. Можете да промените настройките по подразбиране, които бета версията на фотогалерията използва за импортиране на снимки и видеофилми, като например къде да се записват импортираните файлове, както и какъв формат да се използва за съответната папка и имената на файловете.

 1. Отворете бета версията на фотогалерията

 2. В менюто Файл щракнете върху Опции.

 3. В раздела Импортиране в списъка Настройка за изберете устройството, за което искате да създадете настройките за импортиране.

 4. Следните настройки може да се избират за всички устройства за импортиране:

  • В списъка Импортирай в изберете главната папка, в която искате да запишете снимките или видеофилмите, импортирани от този тип устройство. За да изберете папка, която не е в списъка, щракнете върху Преглед.

  • В списъка Име на папка изберете формат за имената на папките, в които са записани импортираните снимки и видеофилми.

  • В списъка Име на файл изберете формат за имената на файловете на импортираните с бета версията на фотогалерията снимки и видеофилми.

  • За да отворите бета версията на фотогалерията след импортиране на снимки и видеофилми, поставете отметка в квадратчето Отвори бета версията на фотогалерията на Windows Live след импортиране на файловете.

 5. Изберете желаните допълнителни настройки, като се съобразите с избраното устройство за импортиране:

 • Фотоапарати, CD и DVD устройства, и скенери

  • За да изтриете снимки от съответния фотоапарат след импортирането им с бета версията на фотогалерията, поставете отметка в квадратчето Винаги изтривай от фотоапарата след импортиране.

  • Ако съответния фотоапарат може да открие дали сте заснели снимките вертикално или хоризонтално, снимките с формат JPEG може да се завъртят с правилната ориентация на компютъра, след като ги импортирате. За да изключите функцията за автоматично завъртане, махнете отметката от квадратчето Завъртай снимките при импортиране.

 • Видеокамери

Ако съответната видео лента съдържа няколко последователни клипа, бета версията на фотогалерията може да импортира всеки клип като отделен файл. За да направите това, поставете отметка в квадратчето Импортирай видеофайловете като няколко файла (не е налична за високодетайлни видеоклипове). Ако между края на един и началото на друг клип има по-малък от 30 секунди интервал, двата клипа ще се импортират като един.

 1. Щракнете върху бутона OK.


1.8Сканиране на снимки в скенер и добавяне към бета версията на фотогалерията


Можете да добавите снимки към бета версията на фотогалерията на Windows Live, като ги импортирате от даден цифров фотоапарат или карта с памет, или като ги сканирате. Можете също да импортирате снимки от албум в Windows Live Spaces или да добавите съществуващи снимки от компактдиск, DVD или твърд диск. По подразбиране сканираните снимки се съхраняват в папката със снимки, като импортираните с фотоапарат снимки.

За да сканирате снимка с помощта на бета версията на фотогалерията: 1. Уверете се, че скенерът е инсталиран на компютъра, че е включен, както и че съответната снимка е поставена правилно в устройството.

 2. Отворете бета версията на фотогалерията.

 3. В менюто Файл щракнете върху Импортиране от фотоапарат или скенер.

 4. В прозореца за импортиране на картини и видеофилми изберете устройството, което искате да използвате, а след това щракнете върху Импортирай.

 5. Щракнете върху Още опции.

 6. Изберете желаните опции, като например къде да се запишат файловете и какъв формат да се използва за съответната папка и имената на файловете.

 7. В диалоговия прозорец Ново сканиране, в списъка Профил щракнете върху Снимка, след което направете едно или повече от следните неща:

  • Ако използвате скенер с тава за подаване на документи, в списъка Размер на хартията щракнете върху размера, който е най-близък до този на снимката.

  • В списъка Формат на цвета щракнете върху цветовия формат, който искате сканираният файл да използва.

  • В списъка Тип на файла щракнете върху типа файл (Стандартен начин за съхранение на информация на компютър, като се използват последните три букви от името на файла (нарича се също "разширение на файл"), за да се укаже типа на файла. Различните програми използват различни разширения на файл.) , който искате да използвате за записване на сканирания файл.

  • В списъка Разделителна способност (точки на инч) щракнете върху желаната разделителна способност в точки за инч.

  • Изберете желаните настройки за яркост и контраст.

  • За да видите как снимката ще се показва след сканирането, щракнете върху Визуализация. При някои скенери е необходимо да поставяте снимката в тавата за подаване на документи за всяко сканиране.

 1. Когато приключите с промяната на настройките за сканиране, щракнете върху Сканирай.

 2. За да назначите обозначение към сканираната снимка, щракнете върху Добавяне на обозначения, въведете едно или повече обозначения, като ги разделите с точка и запетая, а след това натиснете клавиша ENTER.

Импортиране на видео1.9Импортиране на видео от цифрова видеокамера


Ако разполагате с цифрова видеокамера, можете да импортирате видеофайлове в бета версията на фотогалерията на Windows Live. Можете да импортирате всичко или само част от даден видеозапис. Ако имате записващо DVD устройство и използвате бета версията на фотогалерията с Windows Vista Home Premium или Windows Vista Ultimate, можете също да записвате записи от видеокамерата директно на видео DVD диск. По подразбиране импортираните видеофайлове се съхраняват в папката със видео на компютъра.

 1. Уверете се, че цифровата видеокамера или високодетайлната видеокамера е включена към компютъра, както и че камерата е включена. Повечето фотоапарати се свързват към компютри чрез дадена IEEE 1394 ("FireWire") връзка. За допълнителна информация относно това как да свържете камерата към компютъра вж. документацията към съответната камера.

 2. Включете цифровата видеокамера в режим на възпроизвеждане/VCR. За допълнителна информация вж. документацията, придружаваща цифровата видеокамера.

 3. Отворете бета версията на фотогалерията.

 4. В менюто Файл щракнете върху Импортиране от фотоапарат или скенер.

 5. В прозореца за импортиране на картини и видеофилми изберете устройството, което искате да използвате, а след това щракнете върху Импортирай.

 6. Въведете име за видеофайла, след което направете едно от следните неща:

 • Импортиране на цяла видеолента

  1. Изберете Импортирай цялото видео.

  2. Щракнете върху Още опции.

  3. Изберете желаните опции, като например къде да се запишат файловете и какъв формат да се използва за съответната папка и имената на файловете.

Ако съответната видео лента съдържа няколко последователни клипа, бета версията на фотогалерията може да импортира всеки клип като отделен файл. За да направите това, поставете отметка в квадратчето Импортирай видеофайловете като няколко файла (не е налична за високодетайлни видеоклипове). Ако между края на един и началото на друг клип има по-малък от 30 секунди интервал, двата клипа ще се импортират като един.

  1. Щракнете върху бутона OK, а след това върху Напред.

  2. След като импортирането завърши, щракнете върху бутона Готово.

 • Избор на частите за импортиране от видеолентата

  1. Изберете Избери части от видеото за импортиране.

  2. Щракнете върху Още опции.

  3. Изберете желаните опции, като например къде да се запишат файловете и какъв формат да се използва за съответната папка и имената на файловете.

  4. Щракнете върху бутона OK, а след това върху Напред.

  5. В прозореца за импортиране на видео използвайте контролите , за да намерите началото на желаната сцена, а след това щракнете върху Импортиране.

  6. Дължината на импортирания видеофайл ще се покаже до Импортирано видео. След импортиране на желаната част от видеото щракнете върху Стоп.

– или –

Поставете отметка в квадратчето Спри импортирането след (мин.), след което изберете времевия период.  1. Повторете тези стъпки за всяка сцена, което искате да импортирате, а след това щракнете върху Готово.

 • Записване на цялата видеолента на DVD диска (само за потребители на Windows Vista Home Premium или Windows Vista Ultimate)

  1. Уверете се, че в записващото DVD устройство сте поставили записваем DVD диск.

  2. Изберете Запиши цялото видео на DVD, а след това въведете заглавие за менюто за DVD.

  3. Щракнете върху бутона OK, а след това върху Напред.

  4. В прозореца за импортиране на видео щракнете върху Напред.

  5. Следвайте инструкциите от екрана.

1.10Записване на видеофайлове директно на твърдия диск на компютъра


Можете да използвате бета версията на фотогалерията на Windows Live за записване на видео от цифрова видеокамера директно на твърдия диск на компютъра.

 1. Уверете се, че цифровата видеокамера е включена към компютъра, след което я включете. Повечето камери се свързват към компютрите с помощта на IEEE 1394 ("FireWire") връзка. За допълнителна информация относно това как да свържете камерата към компютъра вж. документацията към съответната камера.

 2. Включете цифровата видеокамера в режим за наживо/камера. За допълнителна информация вж. документацията, придружаваща цифровата видеокамера.

 3. В прозореца за автоматично изпълнение изберете Импортиране на видео.

 4. Въведете заглавие за видеофайла.

 5. Щракнете върху Още опции.

 6. Изберете желаните опции, като например къде да се запишат файловете и какъв формат да се използва за съответната папка и имената на файловете.

 7. Щракнете върху бутона OK, а след това върху Напред.

 8. За да започнете да записвате видео от видеокамерата на твърдия диск, щракнете върху Импортиране.

 9. Когато приключите със заснемането на филма, щракнете върху Спри, а след това върху Готово.

Добавяне на една снимка или видеофилм


Можете да добавяте отделни снимки и видеофилми към бета версията на фотогалерията на Windows Live, без автоматично да включвате всички други съхранени файлове в съответната папка. За да добавите една снимка или видеофилм, копирайте отделния файл в папката със снимки или видео:

 1. В Windows Explorer отворете папката, която съдържа снимката или видеофилма за добавяне към бета версията на фотогалерията.

 2. Отворете бета версията на фотогалерията.

 3. Плъзнете снимката или видеофайла от папката в прозореца на бета версията на фотогалерията.

Снимката или видеофилмът ще се копира в папката със снимки или видео и автоматично ще се добави към бета версията на фотогалерията.

Намиране и преглеждане на снимки и видео


Намерете снимки и видео на съответния компютър, като прегледате или търсите. По подразбиране бета версията на фотогалерията на Windows Live показва всички снимки и видеофайлове в папката със снимки. Можете да включите също и други папки. Можете да търсите снимки и видеофайлове чрез въвеждане в полето Търсене в галерията или чрез щракване върху обозначения (Прикачена към снимка текстова информация с описание, което се използва при търсене на снимката. Можете да сортирате снимки според техните обозначения, като ги направите по-лесни за търсене.) или дати в навигационния екран.

За да:

Направете това:
Видите всички ваши снимки и видеофайлове

В навигационния екран щракнете върху възела Всички снимки и видеофилми.
Видите по-голяма визуализация на дадена миниатюра на снимка

Посочете миниатюрата на съответната снимка.
Видите дадена снимка в по-голям изглед

Щракнете двукратно върху съответната снимка.
Върнете изгледа с миниатюри

Щракнете върху Назад към галерията.
Филтрирате снимките по обозначение

Щракнете върху дадено обозначение под Обозначения в навигационния екран.
Търсите снимка по име на файла или обозначение

Изберете папка, след което в полето Търсене в галерията въведете първите няколко букви от името на файла или обозначението.
Търсите снимка по разширение на файла

Изберете папка, след което в полето Търсене в галерията въведете дадено разширение на файл, като например .jpg, .tif или .wmv.
Търсите снимка по година, месец или дата на заснемане

Щракнете върху дадена година под Дата на заснемане в навигационния екран, за да видите всички снимки или видеофайлове, заснети през съответната година, след което изберете месец или дата, ако е необходимо.
Увеличите или намалите прозореца на бета версията на фотогалерията

Най-долу в прозореца щракнете върху бутона за мащабиране , а след това преместете плъзгача.
Покажете или скриете подробните данни за снимките или видеофайловете

Най-долу в прозореца на бета версията на фотогалерията щракнете върху бутона за преглед на подробните данни или върху бутона за преглед на миниатюри .

Забележки:

 • За да покажете съдържанието на няколко папки или обозначения едновременно, задръжте натиснат клавиша CTRL, а след това щракнете върху всяка папка или обозначение в навигационния екран.

 • В Microsoft Windows XP папките "Картини" и "Видео" са наречени "Моите картини" и "Моето видео".

Редактиране на снимки или видео1.11Добавяне на обозначения към снимки или видео


Добавете обозначения към вашите снимки или видеофайлове, за да направите съответните файлове по-лесни за търсене. Можете да създавате обозначения и да ги добавяте към снимките и видеофилмите си по всяко време. Можете да добавите обозначение към няколко снимки и видеофайлове в даден момент, а също така можете да добавите толкова обозначения, колкото пожелаете.

За да създадете обозначения и да ги добавите към снимки и видеофайлове: 1. Отворете бета версията на фотогалерията на Windows Live.

 2. Изберете една или повече снимки, към които искате да добавите обозначение, след което щракнете върху Информация най-горе в екрана.

 3. В информационния екран щракнете върху Добавяне на обозначения, въведете едно или повече имена, като ги разделите със запетаи, а след това натиснете клавиша ENTER.

За да добавите съществуващо обозначение към допълнителни снимки или видеофилми:

 1. Отворете бета версията на фотогалерията.

 2. В навигационния екран разгънете възела Обозначения, за да се покаже списък със съществуващите обозначения.

 3. Изберете една или повече снимки, към които искате да добавите обозначение.

 4. Плъзнете снимките в обозначението, което искате да добавите.

1.12Отделно редактиране на снимки


В бета версията на фотогалерията на Windows Live можете да изберете инструменти за редактиране, за да подобрите компресирането, експонацията, подробната информация и цветовете на дадена снимка, както и да премахнете ефекта "червени очи" (Показването на очите на снимания обект като червени, поради отразяване на фотографската светкавица в тях.).

 1. Отворете бета версията на фотогалерията.

 2. Изберете снимката, която искате да редактирате, след което щракнете върху Поправяне най-горе в екрана.

 3. Направете едно или повече от следните неща:Автоматично поправяне на снимките

Щракнете върху Автонастройка, след което бета версията на фотогалерията автоматично ще поправи яркостта, контраста и цветовете на съответната снимка.

Ръчно настройване на експонацията

  1. Щракнете върху Настройка експонация.

  2. Направете едно или повече от следните неща:

   • За да настроите яркостта, преместете плъзгача Яркост.

   • За да настроите контраста, преместете плъзгача Контраст.

   • За да настроите сенките, без това да се отразява на средните тонове или на отблясъците, преместете плъзгача Сенки.

   • За да настроите отблясъците, без това да се отразява на средните тонове или на сенките, преместете плъзгача Отблясъци.

   • За да промените точката на бялото (Подвижна точка за справка, която определя най-светлата точка в дадена снимка, като всички останали области се настройват съобразно нея.) и точката на черното (Подвижна точка за справка, която определя най-тъмната област в дадена снимка, като всички останали области се настройват съобразно нея.) в дадена снимка, преместете стрелките за бяло и черно, намиращи се над Хистограма.

Забележка:

При прилагане на ефекти към съответната снимка, в хистограмата е показано как е променяна експонацията на снимката.Ръчно коригиране на цвета
  1. Щракнете върху Коригиране на цвета.

  2. Направете едно или повече от следните неща:

   • За да коригирате тона и да направите снимката да изглежда по топла или студена, преместете плъзгача Цветова температура.

   • За да коригирате нюанса на цвета, преместете плъзгача Оттенък.

   • За да коригирате яснотата на цветовете, преместете плъзгача Наситеност.
Настройка на детайлите
  1. Щракнете върху Настройка на детайлите.

  2. За да промените остротата в съответната снимка, използвайте плъзгача Острота.
Изрязване на снимка
  1. Щракнете върху Изрязване на картината.

  2. Направете едно или повече от следните неща:

   • За да промените пропорциите на съответната снимка, щракнете върху дадена пропорция в списъка Пропорции.

   • За да укажете пропорции по избор на дадена снимка, в списъка Пропорции щракнете върху По избор, след което плъзнете ъглите на рамката за изрязване, докато снимката стане с желаните от вас пропорции.

   • За да преоразмерите рамката за изрязване, плъзнете ъглите й. Ако сте избрали стандартен размер за печат, рамката за изрязване ще поддържа пропорциите си при преоразмеряване. Рамката по избор за изрязване може да е с всякаква ширина и височина. За да поддържате пропорциите на дадена рамка по избор за изрязване, задръжте натиснат клавиша SHIFT, докато преоразмерявате рамката.

   • За да промените композицията на снимката, плъзнете рамката за изрязване на нова позиция в снимката.

   • За да завъртите рамката за изрязване, така че снимката да се изреже вертикално или хоризонтално, щракнете върху Завърти рамката.

  1. Щракнете върху Приложи.
Коригиране на ефекта "червени очи"
  1. Щракнете върху Корекция червени очи.

  2. Плъзнете поле около окото за коригиране, а след това пуснете бутона на мишката.

  3. Повторете тази стъпка за всяко око, което искате да коригирате.

Забележка:

Ако все още забелязвате ефекта "червени очи" след използване на инструмента Корекция червени очи, повторете тези стъпки. 1. За да запишете промените на снимката, щракнете върху Назад към галерията.

– или –

За да премахнете някои или всички промени, без да ги записвате, щракнете върху Отмени, а след това щракнете върху желаната опция.


1.13Слепване на снимки в една обща панорамна картина


Ако разполагате с няколко частично съвпадащи снимки, които представляват последователни части от една и съща сцена, бета версията на фотогалерията на Windows Live може да ги комбинира автоматично в една панорамна снимка.

 1. Отворете бета версията на фотогалерията.

 2. Изберете снимките за слепване.

За да изберете няколко снимки, задръжте натиснат клавиша CTRL и щракнете върху всяка от желаните снимки.

 1. Изберете Създаване, след което щракнете върху Създаване на панорамна снимка.

 2. Когато бета версията на фотогалерията приключи с комбинирането на снимките, въведете име на файла на панорамната снимка, изберете тип файл, с който да запишете снимката, а след това щракнете върху Запиши.

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница