Новият Fiat Ducato Създаден за по-големи натоварвания Накратко за моделаДата02.05.2017
Размер308.87 Kb.Новият Fiat Ducato

Създаден за по-големи натоварвания
Накратко за модела

Наследник на модел best-seller

Fiat Ducato: история за успеха

Fiat Auto произвежда Ducato и версиите на PSA в завод в Италия

Sevel: фабрика, която чупи рекордите

Пазарът на лекотоварни търговски автомобили

Проектиран от бизнеса за бизнеса

Интелигентен, практичен стил

Нова кабина за по-голям комфорт

Аеродинамика, която поставя автомобила на челно място в сегмента
Идеалната компания за работа и почивка

По-лесно достъпен, възможност за по-лесно товарене

Повече пространство и по-голям вътрешен обем

Купе, което предлага изключително удобство

Ниски разходи за експлоатация и поддръжка

Мощни и гъвкави двигатели

Максимална безопасност
Високи технологии, които осигуряват комфорт на борда

Акустичен комфорт

Климатична система

Предно предаване и нова система за окачване

Иновативно оборудване

Най-разнообразната гама в сегмента

Технически спецификации
За модела накратко
Новият Fiat Ducato е наследник на модел, който постигна международно признание и жъне търговски успех вече цели 25 г.: над 1.7 млн. автомобили са продадени на световния пазар от 1981 г. до днес. Сега е ред на новия Ducato да поеме щафетата и да покаже, че все още води в играта. Новият лекотоварен модел на Fiat предлага характерен високотехнологичен външен вид, осигурява изключителен комфорт и предлага по-голямо разнообразие от телематично и защитно оборудване - фактор за ниски експлоатационни разходи. Не бива да се пропуска и фактът, че е подобрен достъпът до товарното отделение, продуктивността и полезния товар. Новият Fiat Ducato е създаден за бизнеса, тъй като изцяло може да отговари на изискванията и транспортните нужди на всяка компания.
Интелигентен, практичен стил
Новият Ducato, дело на FIAT CENTRO STILE, се характеризира с оригинална форма и добре балансирани обеми. Дизайнът на новия лекотоварен автомобил, вдъхновен от аеродинамичните линии на високоскоростните влакове, веднага създава впечатление за динамизъм, сила и отличителни характеристики. Нещо повече, новият Fiat Ducato е интелигентен, защото, макар функцията да се смята за приоритет (което е съвсем естествено за лекотоварните автомобили), външният му вид изобщо не остава незабелязан. Например, бронята е разделена на три части, като по този начин осигурява по-малко разходи при смяна в случай на катастрофа, което, от своя страна, намалява разходите за застраховка. Наклонът на предното стъкло също предлага един от най-добрите коефиценти на челно съпротивление в тази категория (0.31), а острите, скосените линии осигуряват по-голям обем на багажното отделение.

Интериорът предлага издължаващи, елегантни, подчертаващи нови цветове, материи и седалки, дизайнът на таблото и панелите на вратите е създаден специално за тази версия. Купето е добре осветено и осигурява изключително добра видимост, постигната чрез размера на стъклата, което оптимизира условията за шофиране, като същевременно осигурява изключителен комфорт. Нещо повече: дизайнът на новото арматурно табло притежава стилна форма и е изключително практично, лесно видимо и достъпно, което улеснява шофирането и намалява разсейването на шофьора. Новият Fiat Ducato предлага лесно приспособимо, универсално купе, чийто приоритет е постигане на практичност, удобство и безопасност.По-голям капацитет на товара и ниски разходи за гориво
Потребителите на лекотоварни автомобили се концентрират върху практичността и рационалността: капацитет на товара и разхода на гориво. Новият Fiat Ducato отговаря напълно на тези изисквания, като предлага по-голям обем и капацитет на товара (GVW и полезен товар): версиите предлагат GVW до 4 т. и полезен товар до 2 т. Плюс минибуси с обеми до 17 m3 и дължина на товарното отделение над 4 м. Автомобилът е създаден по технология, която осигурява лесното товарене и разтоварване на стоки: това се дължи на изчистената платформа, чиято височина на прага е намалена от 56 см. на 53 см.

Новият лекотоварен Fiat се отличава и с ниски разходи на гориво (до 16% по-малко от сегашния Ducato); увеличени интервали за поддръжка (до 45,000 km) и значително намалени разходи за ремонт.


Гъвкави и мощни двигатели

Потребителите на Fiat Ducato се фокусират върху надеждността на автомобила, нисък разход за гориво и намалени експлоатационни разходи. Приоритетни характеристики са и гъвкавост при шофиране, момент на намаляване на скоростта за по-сигурно и удобно управление дори в градски условия.. Ето защо, новият модел се различава от предишната версия и предлага три високо технологични, снабдени със система Common Rail турбо дизелов двигател с инжекцион 16 клапана (multipoint injection): 100 к.с., 2.2 Multijet, 120 и 130 к.с., 2.3 Multijet (използва се само в сектора Сamping Car) и 157 к.с. 3.0 Multijet. Двигателите са съобразени с изискванията за опазване на околната среда (те отговарят на изискванията на стандарт Euro 4) и са комбинирани с нови 5 или 6 степенни скоростни кутии. Предлагат по-голяма мощност, по-гъвкави са и, преди всичко, по-висок въртящ момент (от 250 до 400 Nm) при ниски обороти: за потребителите това означава бързо тръгване и ускорение, удобство при шофирането, максимален комфорт и преди всичко, ниски разходи за гориво.


Максимална безопасност

Безопасно шофиране: това е концепцията, която дизайнерите са използвали при разработването на новия Fiat Ducato. Целта е да се осигури максимална практичност и качество при активната и пасивна безопасност. Подобренията, с които новият модел се представя, го поставят на върха в тази категория. Например: каросерия с диференцирани деформируеми зони, нови спирачни системи с 4 дискови спирачки, ABS с EBD системи и въздушни възглавници. В съответствие с изискванията на пазара и на специфичната версия са включени ASR и ESP системи, предни и странични въздушни възглавници, като базисно или допълнително оборудване, в допълнение на системите за защита срещу кражби.


Удобство при шофирането и комфорт на борда

Новият модел доказва, че най-големи са изискванията към факторите, свързани с ергономията, акустиката и климатичния комфорт. Комфортът на борда е от голямо значение за шофьора на търговски автомобил, който прекарва дълго време в движение и е подложен на стресови ситуации. Затова, купето е удобно, добре осветено, снабдено с лесен за използване и безшумна кабина, който е съобразен с позицията на водача в този вид коли и създава перфектен ментален и физически баланс. С много отделения (жабки и рафтове) за вещи (PC, пътни карти и мобилни телефони). Комфортът на борда се осигурява от балансиращи окачващи системи и инфотелематично оборудване, в т. ч. и високотехнологичната система Blue&Me, иновативната Windows Mobile - базирана система, създадена в резултат от съвместното сътрудничество на Fiat Auto и Microsoft, тя позволява лесно и безопасно да се приемат телефонни обаждания и да се набират номера, да се слуша музика по време на шофиране. Bluetooth® технологията ви позволява да комуникирате от автомобила с външния свят чрез вашите лични мобилни устройства, като мобилни телефони и мини компютри. Новият Ducato може да се оборудва с TV камера за задна видимост датчици за паркиране, които ви осигуряват лесно маневриране, плюс cruise control (круиз контрол), който намалява натоварването при по-продължително пътуване.


Най-богатата гама в сегмента
Новият Fiat Ducato поддържа тестваното механично оформление на своите предшественици (предно предаване и напречни двигатели) предлага богата гама, която включва:

 версии за транспортиране на стоки, версии за превозване на пътници и бази за конверсии

 15” и 16” колела

 Общо тегло на автомобилите от 3 до 4 т

 Полезен товар от 1000 до 2000 kg

 3 вида междуосие, 4 дължини и 3 височини за Van версиите

 7 обема товарни отделения от 8 от 17 m3

4 вида междуосие и 5 дължини за Шаситата

3 двигателя 4 нива на мощност

12 цвята за каросерията и 120 специални цвятаНаследник на модел best-seller
Ducato винаги е бил автомобил, известен в малкия бизнес. Той е популярен както в тежката промишленост, така и сред специални потребители (местна власт, полиция, правителствени организации, здравни организации и др.). Перфектен е за отдих и развлечение, за специален обществен транспорт (минибусове, училищен транспорт, линейки, автомобили за хора в неравностойно положение) и за транспорт на стоки ( камиони, камиони за изолация, военни камионни за превоз на запаси, мобилни павилиони).

Хората ги купуват, защото са рационални, практични, а познават добре предишния модел, цената, размера и товарния капацитет, представянето, надеждността, качеството, ефикасността и услугите, които дилърите предлагат. Тези фактори се обединяват с емоционалния фактор, който се свързва с представянето на автомобила на пътя, удобството, лесният достъп и лесното боравене със системите и доброто оборудване. Ключът към успеха му се крие в огромното разнообразие, което той предлага години наред. Това е отправната точка, от която започва представянето на многобройните характеристики, които новият Ducato предлага в сегмента.


Fiat Ducato: история за успеха
Представянето на изключителното разнообразие на Ducato започва през 1981 г., с появата на първата серия, която постига все по-големи успехи с всяка изминала година, докато достига повратната точка през 1994 г. с представянето на втората серия. Стилистите сега гледат на него не като на един модел с много варианти, а като на различни версии автомобили, предназначени за различни категории. От друга страна, дизайнерите прилагат инженерингови критерии и високотехнологични модуларни структурни методи, за да създадат около 500 варианти на Fiat Ducato (различни комбинации при изработването на каросерията, механични устройства и двигатели).

Потребителите веднага потвърждават, че това е вярната формула: обемите и пазарните дялове надхвърлят очакванията през първата година на появата му на пазара. Авто пресата утвърждава иновационните характеристики на автомобила, като връчва на Ducato наградата ‘Ван на годината, 1994’.

Fiat Ducato има още един скрит коз през всичките тези години - енергията, която идва от непрестанния стремеж на Fiat да представя нови технически разработки и непрекъснато да усъвършенства каросерията, двигателите и оборудването. През 1997 г., се появява двигателят Sofim 2.8 i.d. TD (122 к.с. максимална мощност, 285 Nm въртящ момент), една естествена разработка на 2.5 TDI. Излизат нови версии на Fiat Ducato: Panorama и Combi със средно междуосие, по-голямо пространство, по-голям комфорт и повече място за багаж. Предлагат се различни опции и варианти в гамата за конверсии на базата.

Успехът се повтаря през 2000 г., когато на пазара се появява Fiat Ducato със система 2.8 JTD Common Rail с мощност 127 к.с. и 300 Nm въртящ момент (най-популярният модел в гамата). През 2002 г. се появява третата генерация Fiat Ducato. Силата му се крие в това, че има много силни страни и предлага много предимства, той е гъвкав, иновативен, динамичен и отговаря на изискванията за изпълнение на ежедневни дейности. През 2002 г. се появяват Bipower версии – двойна метанова и бензинова системи – а две години по-късно, се появява и енергичният 2.8 JTD POWER, с common rail turbo diesel система, с варираща турбо геометрия и междинен охладител, който развива 146 bhp мощност и въртящ момент 310 Nm (като се противопоставя на 127 bhp и 300 Nm при 2.8 JTD с фиксирана турбо геометрия).

Сега идва ред на новия Fiat Ducato, който трябва да поеме щафетата и да продължи да води като един от най-предпочитаните и с най-висок ръст продажби лекотоварен автомобил в Европа.

Fiat Auto произвежда Ducato и версиите на PSA в завод в Италия
През 1978 г. в Atessa, Италия започва да функционира SEVEL (Società Europea Veicoli Leggeri), като начало на сътрудничеството между Group FIAT и Group PSA. FIAT Auto предлага комбинация от инженеринг и производствено ноу-хау, което нарежда италианската компания сред производителите на най-високотехнологичните лекотоварни автомобили в Европа и затова производството на Ducato и версите на PSA (Пежо и Ситроен) се управляват от FIAT Auto в Италия.

Истинското производство започва през 1981 г. в завода Val di Sangro в Италия, когато на ден се произвеждат по 350 автомобили. Заводът се разширява и предлага по-голям обем продукция, докато достига ниво, при което капацитетът на производство е 900 автомобили на ден (в т.ч. Ducato за Fiat и версиите на PSA). Производството се увеличава с 10% при появата на новото автомобилно семейство. На 15-ти декември, 2005 г. ние постигнахме целта си с производството на 3 млн автомобили. Ако всички произведени автомобили се наредят един до друг, те ще образуват верига, дълга 15,000 km, което приблизително се равнява на разстоянието между Val di Sangro и Sydney.

След пазарния успех в цяла Европа, сътрудничеството между двете групи се консолидира през годините и днес то задоволява търсенето на лекотоварни автомобили. През януари 2002 г, договорът на сдружението се удължава до 2017 г. Като заводът ще продължи да се управлява от Fiat Auto.


Пазарът на лекотоварни автомобили
През последните десет години, пазарът на лекотоварни автомобили в Европа се радва на голямо търсене, като продажбите се увеличават от 1,300,000 автомобили на година през 1995 г. до над 2 млн. през 2005 г. Тези цифри са показатели, че дори днес Fiat Ducato е винаги първи в листата за най-продавани автомобили в Европа (към 100,000 през 2005 г.) и държи първо място в листата на Италия за най-добре продаван автомобил: миналата година са реализирани приблизително 35,000 автомобили, като пазарният дял е повече от 37%. В сектора за приложения за почивка, моделът на Fiat заема челно място в Европа през последните години: от общо три вана сега се произвеждат два вана с ремаркета, базирани на технологията на Ducato. Това производство надхвърля 72% в Германия, през 2004 г.

Тези важни резултати допринасят за постигането на водещата роля на търговската марка Fiat Light Commercial vehicle /Лекотоварни автомобили Fiat/ в Италия: през 2005 г., продажбите достигат 87,350 автомобили и пазарният дял надвишава 40% (в Европа той е 10.7%). Това се дължи на изключителното представяне на всичките ни основни модели (Punto Van, Doblò Cargo, Scudo и Ducato) които оглавяват търговските листи в съответните сегменти. Това е потвърждение на факта, че ние предлагаме широка гама проекти с високо качество, които винаги отговарят на изискванията на потребителите.Товарно отделение
Лесно за използване, правоъгълно, изключително практично - товарно отделение на новия Fiat Ducato предлага по-лесен достъп. Плъзгащата се странична врата се отваря изключително лесно. Задните врати могат да се отварят до 90° и 180° с помощта на pushbutton, който се намира на панела на вратата (като опция вратите могат да се отварят до 270°). Влизането в товарния отсек е много по-лесно, благодарение на вградената степенка в задната броня.

Като опция новият Ducato може да бъде оборудван с 12 V изход в товарния отсек. Вановете с по-голям обем могат да бъдат снабдени с 15 W задни фарове (като опция, единият може да се замени с презареждащ се фар). Задният фар се запалва автоматично при отваряне на вратите и е снабден с таймер, чрез който се изключва, ако се забрави включен за по-дълго време. За да се обезпечи защитата на стоките при транспортирането им, новият ван Ducato предлага куки, с които се придържат стоките. Също така той предлага и обезопасяващи халки, които придържат стоката, така че тя да не се разпилява при товаренето и разтоварването. Други четири куки, разположени на нивото на страничния панел също са позиционирани близо до главните възли.

За да се предпазят стените на автомобила по време на товарене, вътрешните страни са облечени с предпазни кори до височината на талията. Като опции се предлага защитен комплект за пода на товарното отделение и допълнителни облицовки на панелите.

Има опция за два вида разделяне на товарното отделение от кабината. Първата опция - пълно остъкление, облицовано със звукоизолатор от страната на кабината; втората опция - чрез плъзгаща се преграда, която отделя кабината от багажното отделение. И двете опции отговарят на изискванията на стандарта за безопасност DIN 75410 за защита на водача от влизането на нежелани лица от багажното отделение в кабината. Съгласно спецификацията на стандарта, новият Ducato предлага стоманена решетка за защита на водача.


Седалки
Седалките на новия Fiat Ducato осигуряват удобство и удоволствие при шофирането. Те създават удобство като заемат формата на тялото (което се дължи на дунапренения/полиуретановия гръб) тапицирани са с плат, велур или имитация на кожа (съгласно заложените спецификации). Разнообразната декорация на седалките на новия Fiat Ducato позволява на водача да намери най-удобната позиция и да заеме най-правилна стойка при шофиране.
Аеродинамиката на автомобила го поставя на първо място в сегмента
Аеродинамиката е много важен фактор за лекoтоварните автомобили по отношение на ефект и представяне, консумация на гориво, акустично удобство и стил.

Затова, формата на новия Ducato беше анализирана чрез компютърни симулации и математическо моделиране, а след това бе подложена на много тестове в аеродинамичния тунел.

Основните фактори, които играят роля при определяне коефицента на тяга на автомобила са неговата форма и обем: добрата Cd полезност изисква пространство на кабината, линеарност на обема и багажното отделение. Новият Ducato напълно отговаря на изискванията на тези основни фактори, които влияят при вземането на решение за закупуване на търговски автомобил.

В последния етап на разработване на аеродинамичните и аероакустичните спецификации са проведени многобройни тестове в аеродинамичния тунел с мащаб на моделите 1:4 и 1:1.Идеалната компания за работа и отдих

Новият Ducato се характеризира с предлагане на по-големи размери (дължина, височина и широчина) и по-голям обем: (от 8 до 17m3). Достъпът до товара и съоръженията за товарене са подобрени, което допринася за отличните качества на автомобила. Трябва да се отбележи също, че новият Ducato намалява оперативните разходи и това се дължи на качеството и надеждността, които автомобилът предлага. Това се дължи и на трите гъвкави дизелови Multijet двигатели, които напълно отговарят на изискванията на стандарт Euro 4 и се отличават с висока мощност и въртящ момент. Дали ще бъде използван за мисия или професионална работа новият модел се доказва като идеалния колега, който е готов на всичко за вас. В същото време комфортът и ергономията на новия Ducato утвърждават качествата му като автомобил, който може да се преустрои за почивка и отдих. В последните години моделът на Fiat заема челно място в цяла Европа в този сектор: два вана за къмпинг от общо три се произвеждат на базата на Ducato.По-голям достъп и по-лесно товарене
Важна роля за качеството на автомобила има и пространството за багаж, което обезпечава ежедневното му използване. Удобните за отваряне правоъгълна странична и задни врати и ниския праг на товарене (535 mm), осигуряват лесен достъп до товарното отделение. Достъпът до шофьорската кабина също е подобрен. Стъпалото за влизане в шофьорската кабина оптимизира позицията на крака при влизане или напускане на кабината, като височината му е намалена до 450 mm (при предишния модел тя е 500 mm).
По-голямо пространство и интериорен обем
Параметрите, които определят позата, която водачът заема при сядане и позицията на пътника, цялостното пространство и вътрешен обем са оптимизирани, за да осигурят по-голямо пространство в кабината и в товарното отделение.

Автомобилът е на върха в тази категория по отношение на ефективността на обема на товарното отделение (обемът е увеличен от 8 до 17m3 според версията) и е оптимизирано пространството около пътника в кабината и пътника на задната седалка (при версиите на двойните кабини). В сравнение с предишния модел, новият Ducato също увеличава пространството в кабината, особено пространството около водача, по отношение на дължината (от акселератора към кабината и разделението на товарното отделение).

Заради изискванията на новите двигатели се увеличава и общото тегло на автомобила (до 4 т) и максимално тегло на товара, поставен върху осите, предимство при транспортирането на тежки товари, както и при автомобилите, които си преустройват (с приложения). Модерните балансиращи системи осигуряват по-голям комфорт на всички потребители при всяка работа и мисия, както и постоянство в поведението на автомобила в условия на голямо натоварване.
Удобно и просторно купе
Доброто остъкление и позицията на предния стълб осигуряват перфектна видимост, което утвърждава една от силните страни на предишния модел. Голямото странично огледало осигурява добра задна видимост. Пространството около пътника в новия Ducato заслужава да се опише по-подробно. Различните ситуации при използването на автомобила бяха възпроизведени с помощта на математическо моделиране и така бе определена позицията на оптимален комфорт, като комбинация от пространството и позата на водача, което е основен фактор за осигуряването на удобство. За този частен случай бяха проведени компютърни симулации с програмата ‘Abita 2000’, която се използва в Европа при представяне на материали за броя на населението. Постигнатите резултати отреждат водещо място в сегмента на новия Ducato.

Ниски експлоатационни разходи и разходи за поддръжка
Новият Ducato е пример за ефикасност и продуктивност, която се изразява в ниски експлоатационни разходи, с опция те да се отчитат по всяко време в автомобила, който е оборудван за всякакъв вид мисии, дори такива които, трябва да се проведат при много тежки климатични условия.

Двигателите на модела се отличават с надеждност (базисната продължителност на жизнения цикъл е като тези при камионите); с дълги интервали за поддръжка (до 45,000 km); с ниска консумация на гориво (от 7 до 16% по-малко от предходния модел); с изключително представяне (max мощност от 100 до 157 к.с.) - и с комфорт при въртящия момент (до 400 Nm). Те отговарят на изискванията за опазване на околната среда (стандарт Euro 4).

Тези характеристики са високо ценени от потребителите, които търсят автомобили с ниски експлоатационни разходи и ниски разходи за поддръжка, надеждност (по-малко време прекарано на пътя), висока скорост, добро качество на спирането при ниска скорост или при натоварен автомобил и гъвкавост.

Мощни и гъвкави двигатели
За да успее всеки потребител да намери свой собствен Ducato - автомобил, който отговаря на изискванията на клиента по отношение на представяне и консумация, моделът предлага широка гама двигатели, създадени на базата на най-последното поколение системи Common Rail турбо дизели (Multijet), като допълнение на енергичния образ, на който Fiat Ducato винаги се е радвал.

Клиентът може да избира между 100 к.с. 2.2 Multijet, 120 к.с. 2.3 Multijet (версията 130 к.с. е предназначена за сектора на Къмпинг автомобилите) и 157 к.с. 3.0 Multijet.

Трите двигателя, с които е оборудван новият Ducato, са създадени в съответствие с критериите за най-голяма функционалност, ефикасност и надеждност. Те предлагат изключително представяне, което се изразява в ниска консумация на гориво и ниски емисии (те всички съответстват на стандарт (Euro 4), по-ниски нива на шум (благодарение на инжекционната система); подобрен комфорт вибрации и удоволствие от управлението.

Други основни характеристики на тези двигатели са надеждността и дълготрайността. Те са подлагани на многобройни тестове в сурови климатични условия (повече от 7 млн. км.). При тестването им се инсталират високотехнологични устройства (подобни на черните кутии при самолетите) за да съберат пълна информация за поведението им при всеки вид мисия.

2.3 и 3.0 Multijet двигатели са комбинирани с нови 6-степенни скоростни кутии, които се различават по нивата на подаване, и скоростна кутия с 5 скорости за двигатели 100 к.с., 2.2 .
Системата Multijet създадена за второ поколение JTD двигатели
Системата представя най-високотехнологичното решение при контрола на високо инжекционно налягане (до 1600 бара), независимо от оборотите и количеството на впръснато гориво. Компресията не е свързана с ротационната скорост на двигателя, а с различни параметри, отбелязани на контролния панел с помощта на датчици (температура на въздуха и дизела, оборотите на двигателя, акселератор, спирачка и позиция на амбрежния педал, скорост, налягане на въздуха и дизела).

Основният елемент на тази система е електронният контролен панел, който прави серии от впръсквания през кратки интервали (оттук идва и името Multijet). При всяко запалване на двигателя броят на инжекционите може да се увеличи до 5, а не, както обикновено, до два. По този начин, същото количество дизел изгаря вътре в цилиндъра, но на няколко порциона, като по този начин се осигурява по-плавно запалване. Така се осигурява доброто представяне на автомобила при тежки условия, гъвкавост при управлението и бързо запалване, което прави тези двигатели сходни с двигателите, които работят с бензин.

Преимуществата са: нисък шум при движение, намалени емисии и добро представяне. Това се дължи на високата ефикасност на двигателя, която подобрява управлението.


Двигатели
Двигателите на новия Ducato са четирицилиндрови – с четири клапана на цилиндър, с двоен въздушен разпределителен вал, с турбина с вътрешен охладител и фиксирана геометрия. Главата на цилиндъра е изработена от алуминиева сплав, а двигателният блок - от лята стомана. Буталата са оборудвани с охладителни системи (оптимизирани са показателите на поглъщането и изпускането).

За по-леко стартирне - електрическата горивна помпа е потопена в резервоара. Това осигурява дълготрайността на дизеловия филтър и ако горивото излезе отвън, системата позволява незабавно рестартиране на подаването на гориво, без да са необходими допълнителни манипулации. Тази помпа подобрява цялостното представяне на автомобила.

Дизеловият филтър предлага висококачествено отделяне на водата от нафтата. Така проблемите при повреда на помпата или инжекционите могат да бъдат избегнати. За да се намалят вредните емисии, тези двигатели са оборудвани със система EGR, която охлажда изпусканите газове чрез рециркулация, директно контролиране от управляващия компютър на двигателя. Системата за пост-третиране на газовете (съдържа катализатор и главен каталичен конвертор) намалява емисиите, в съответствие с изискванията на стандарт Euro 4.
Здрави, надеждни скоростни кутии
Разработени са нови скоростни кутии със 6 степени, които осигуряват мощта и предаването на двигателите. В сравнение с 5-степенните скоростни кутии, 6-степенните подобряват управлението на автомобила, осигуряват ниски нива на шум.

Спирачна система
Хидравличната система гарантира бързо и плавно спиране, което се характеризира с минимален спирачен път. В частност, в цялата гама предните колела са снабдени с вентилирани дискове (диаметрите им варират от 280мм или 300мм в зависимост от GVW) , а задните колела също са дискови са твърди (диаметри от 280 или 300 mm, в зависимост от GVW).


ABS

Освен отличната спирачна система, новият Ducato е оборудван базисно с ABS - най-високотехнологичната система за момента. Тя се състои от устройство за хидравличен контрол с 8 соленоиди, 4 активни датчика и 4 тръби, снабдени с електронната система EBD.

Това устройство осигурява действието на спирачките и на четирите колела като предотвратява блокиране и осигурява пълен контрол над автомобила при всички условия. Системата се адаптира към различни климатични условия.
E.S.P. (Програма за електронна стабилност)

ESP е най-добрата система за безопасност, която се задейства при непредвидени ситуации и контролира автомобила при динамични маневри. Тя възстановява правилната траектория, после генерира движението при отклонение от курса в обратна посока на движението като повишава стабилността със спиране на съответното колело.

Изброените по-долу системи са интегрирани в ESP системата:

LAC (Адаптивен контрол на товара). Новият Ducato е първият автомобил на Fiat, който предлага тази нова система. Системата за адаптивен контрол на товара определя товарните състояния на автомобила докато той е в движение, тоест определя пълната маса и центъра на тежестта. При промяна на тези параметри, устройствата и оперативните прагове на функциите на ABS, ASR и ESP се адаптират.


Hill Holder - осигурява безпроблемно потегляне от наклонен терен. При тръгване на първа скорост от наклонен терен, контролът се задейства. Налягането при предните спирачни апарати се поддържа за около 2.5 секунди след освобождаването на спирачния педал, така че водачът лесно преодолява наклона.
HBA (Хидравличен спирачен асистент). При непредвидени обстоятелства тази система автоматично увеличава спирачното усилие.
ASR (Anti Slip Regulation). Системата ASR (Anti Slip Regulation), е част от ESP и предотвратява приплъзването на двигателните колела и оптимизира тягата при всяка скорост помощта на спирачките и контрол над оборотите на двигателя при придвижване по воднисти терени или при ускоряване по неравен, заснежен или заледен терен, намалява подаването на двигателя чрез система за управление и контрол на двигателя; ако едно от колелата се подхлъзне автоматично се задейства спирачната система без намесата на водача. Тази система позволява на новия Ducato да се измъкне от трудна ситуация на пътя с по-голяма лекота.

MSR (Motor Schleppmoment Regelung). Системата MSR, интегрална част от ASR, предпазва от внезапни промени в скоростта, когато скоростта се намалява, за да се възстанови въртящият момент към двигателя и по този начин да се предотврати опасното въртене на колелата, което би могло да доведе до загуба на стабилността на автомобила, особено при загуба на контрол.


Високотехноллогичните системи за пълна защита
Новият Fiat Ducato е оборудван с най-високотехнологичните системи и решения за защита на водача и пътника. Разработването на такава система коства 20,000 ч. компютърно моделиране, 120 теста, 150 симулации и 200 теста на компонентите и под-системите. Тези цифри свидетелстват за отговорността, която инженерите поемат за създаването на модел търговски автомобил с най-високо ниво на безопасност и защита в сегмента.

Шасито и каросерията са проектирани да смекчават влиянието ефективно и безопасно: резултатът е устойчива автомобилна структура по отношение мястото на пътника (за да защити пътниците от нежелани последици в следствие на повреди вътре в автомобила), и области с висок капацитет на енергийно абсорбиране в областите извън купето.

В сравнение с предишния модел, устойчивостта е много по-добра, независимо че Новият Ducato е 300 mm е по-дълъг, а багажното отделение е 1.5 m3 по-голямо.

Гамата на системите за пасивна безопасност е изключително богата. Като допълнение към въздушната възглавница на водача (с два активиращи етапа), Новият Ducato също предлага 120 л. въздушна възглавница за пътника. Автомобилът може да бъде оборудван със странични възглавници и възглавници за защита на главите на седящите отпред. Тези възглавници се контролират от високотехнологична система за контрол, която контролира кое и колко устройства за защита трябва да бъдат активирани при катастрофа с помощта на датчици, инсталирани в автомобила.

Всички седалки са оборудвани с подглавници и предпазни триточкови колани (с изключение на централното място на втория ред при версиите с екипажни кабини).
Модерна технология, осигуряваща максимално удобство и комфорт

Не може да не се почувствате удобно в автомобил, който предлага пространство – то е навсякъде около вас. Това означава, че трябва да имате удобство при качване и напускане на купето. Когато сядате в купето, имате усещане за пространство, чувствате се приятно, можете да регулирате температурата, имате звукоизолатор, купето е добре осветено с големи стъкла и контролни панели, с които се борави лесно. Тези характеристики са от изключително значение, когато прекарвате часове наред зад волана или пътувате в купето, защото в този случай автомобилът е вашето работно място. Затова новият Ducato предлага подобрения, ергономия, климатична система и акустична изолация. Новият модел включва системи, които осигуряват комфорта, например, високотехнологичната система Blue&Me, задна TV камера и Cruise control.


Акустичен комфорт
Тишината на борда е повече от комфортна. Тя е и важно изискване за превантивна безопасност. Тя повишава вниманието на водача и ви позволява да пътувате продължително, без да се изморявате. При разработването на новия Ducato е подобрено звукоизолирането. Намален е и звука от двигателя и окачването и са ограничени вибрациите. Намалени са шума от климатичните системи и аеродинамичния шум.

Постигнатите резултати характеризират модела като един от най-безшумните превозни средства в тази категория: артикулационният индекс е 49 при 120 km/h на пета скорост (индексът за предходния модел е 44). Той се покачва на 50, когато автомобилът достигне трета скорост до 4000 rpm (при предишната версия индексът е 45). Полезността на общия акустичен комфорт е 74 децибела при 120 km/h при пета скорост и 75 децибела при трета скорост и 4000 rpm (полезността при новия Ducato е 76 и съответно 79).Климатичен комфорт
Нивото на температура и влага допринасят за осигуряването на идеални условия за пътуване. Добрата система за климатичен контрол винаги поддържа тези два параметъра през всички сезони (температура между 22 и 25°C, ниво на влажност на въздуха между 40 и 50%). Системата, с която е оборудван новия Ducato е тествана при екстремни условия (температури от +40°C до -20°C). Автомобилът е подлаган на тестове за затопляне и изстудяване, проведени в специални камери, както и реални тестове на пътя, извършени през летния период в Сицилия и през зимата в Livigno и Швеция.

Основните характеристики на климатичната система за контрол са:

 Замяна на устройството за водно смесване с устройство за въздушно смесване (повишава бързината на реакцията при минимална промяна на температурата);

 Променена е вентилационната система, която осигурява по-голям въздушен поток. Увеличена е скоростта на подаване на въздух към прозорците;

Автомобилът е снабден с по-голям кондензатор, който увеличава ефикасността от охлаждане при високи външни температури;

 При версиите на Panorama, е добавена система за климатичен контрол на задната част на автомобила. Подобряването на подаването на въздух към задната част е подобрено чрез тръби в панела на тавана (под покрива) с въздуховод за всеки пътник (версиите с климатичен контрол на задната част на автомобила) както и въздуховод под седалките за краката (при версиите с климатик в задната част).


Предно предаване и нова система за окачване
Новият Ducato е с предно предаване и система за окачване (тип McPherson, разположена в предната част на автомобила, устойчива ос с метални ресори в задната част), която осигурява стабилност при шофиране, сигурност в товарното отделение и шофьорската кабина, намаляване на тежестта и по-голяма маневреност.

Доброто окачване е гаранция за комфорт, по-бавно износване на гумите, пълна експлоатация на максималните граници на товара, по-ниското ниво на товарно отделение и по-доброто управление на автомобила и стабилност в съответствие с типа настилка и оперативна мисия. За системата за окачване на Новия Ducato са отделени 14,000 ч. за изчисляване на геометрията и рекуширащия товар; 6,000 часа изчисления на анализите за управление и комфорт; 25,000 ч. За изчисление на структурния дизайн на компонентите; 22,000 часа за тестване на пътя и 60,000 часа за тестване на седалките.


Предно окачване
За да се постигне най-добрият баланс между управление и функционалност проектантите на Новия Ducato разработват самостоятелна тип McPherson система за предно окачване със значителни технически подобрения.
Задно окачване
По оформление и архитектура системата за задно окачване на новия Ducato е подобна на системата за задно окачване на предишния модел, като се включват и нови характеристики. Намалена е височината на товарната платформа и е увеличено разстояние между задните колела от 1740 до 1790 mm в сравнение с предходния модел.

Предлагат се версии с:

4000 kg общо тегло на автомобила;

 балансиращо въздушно окачване, което може да покрие всички изисквания и спецификации за полезен товар и междуосие.

Новият Ducato е с устойчива задна ос с метални амортисьори, като характерна черта на шок-амортисьорите, разположени под седалките. Това означава, че окачването не пречи на управлението и предлага по-голяма ширина между дъгите на колелата, като така се постига товарно отделение с равен под, което може да се използва по-ефективно.
По отношение на устройствата за осигуряване на по-голяма гъвкавост на регулиращите компоненти, системата на задното окачване на новия Ducato е богата и може да покрие изискванията за комфорт на всеки автомобил.
Балансиращо задно окачване
Балансиращото окачване е иновативна характеристика и гарантира голям комфорт, като осигурява постоянна позиция при всички товарни условия (празен или пълен автомобил, при наредена симетрично или асиметрично стока), като позволява прагът за товарене да бъде до 70 mm, за да се улеснят товаро-разтоварителните операции или за да се повдигне задната част на камиона, за да се осигури желания ъгъл на наклон или да се преодолее препятствие под автомобила.

В сравнение с нормалните системи за окачване, нивото на товарния праг е по-ниско и потребителят може да го намали допълнително посредством бутоните на бронята.


Иновативно оборудване

Сензори за паркиране
Новият Ducato може да се оборудва със сензори за паркиране, устройство, което се задейства автоматично при включване на задна скорост (изключва се със специален бутон). Тази система помага за маневрирането, особено при рязко спиране, когато видимостта е лоша, като сигнализира за препятствия, които се намират зад автомобила и са извън полезрението на шофьора. Новият Ducato може да бъде оборудван и с външен акустичен индикатор, който при маневриране предупреждава хората в близост до автомобила.

Сензори при дъжд/прах


Изключително добрата видимост по всяко време е важен фактор за пасивна безопасност. Новият Ducato може да бъде оборудван със сензори за дъжд и прах. Тази система се монтира в горната част на предното стъкло зад вътрешното огледало за задно виждане.

Първо сигнализира за наличието на дъжд, а после задейства чистачките в зависимост от количеството вода, което се изсипва върху стъклото. Сензорът за прах е устройство, коеот проверява външната светлина и ако тя не е достатъчна, автоматично включва предните фарове.


Рефлекторно предно стъкло

Изработено е от ламинирано стъкло, което отразява слънчевата светлина благодарение на фини метални окисни слоеве, разположени между двата листа стъкло. В сравнение със стандартното предно стъкло, количеството слънчева топлина, която влиза в купето, е драстично намалена заради подобрението на термичния комфорт. Удобството на пътниците се осигурява и от климатична система, която предлага подобрен комфорт и по-ниска консумация на горивото. Рефлекторното предно стъкло е особено ефективно, когато автомобилът е спрял на слънце: системата понижава температурата в купето до 15°C.


Серво управление на волана
Серво управлвнието на волана на новия Ducato гарантират безопасност, прецизни движения, изключително добро управление при всички скорости, при маневри за паркиране и шофиране в града с ниска скорост.

Високотехнологична система с различни възможности е стандартно оборудване при двигатели 160 Multijet и се предлага като опция при двигатели 120 Multijet. Тази система отрежда първото място на модела в сегмента на лекотоварни търговски автомобили. Системата улеснява маневрирането при паркиране, като намалява необходимостта от прилагане на повече усилие при завъртане на волана наполовина в сравнение с другите системи за управление (от 5.5 Nm до 3.5 Nm за маневри при тръгване на напълно натоварен автомобил). Тя гарантира максимална прецизност на управлението при високи скорости, като адаптира постепенно усилието на шофьора.Cruise control


Eлектронна система за поддържане на скоростта. Тази екстра ви позволява да се движите по избрана от вас дестинация с постоянна скорост, без да натискате педала на газта. Това създава допълнителен комфорт, особено при дълго пътуване. Системата Cruise control може да се активира като надхвърлите скорост 30 km/h, задейства се с помощта на бутон. Устройството се дезактивира автоматично при натискане на спирачка или съединител, а също може да се контролира чрез бутон.

Система с TV камера и екран за обратно виждане


Системата позволява на водача да вижда това, което става зад автомобила. Тя представлява TV камера, в задната част на тавана (включва трети мигач) и екран, позициониран в кабината под тавана.

Системата се активира при въвеждане на код и скорост под 15 km/h и включване на задна скорост или с помощта на бутон. Деактивира се при скорост над 18 km/h. Когато задната скорост е изключена, образът на екрана остава за повече от 5 сек. Гарантира видимост през нощта и при всички условия на управление (дори ако автомобилът е напълно натоварен).

TV камерата гарантира минимално покритие от 3.5 m по дължина и максимално 6 m по ширина.
Системата Blue&Me

Новият Ducato може да бъде оборудван със система ‘Blue&Me’, високотехнологична Windows Mobile-базирана система, дело на съвместната работа на Fiat Auto и Microsoft. Тя улеснява комуникациите от автомобила с външния свят, осигурява необходимата информация и забавления, което подобрява комфорта и качеството на работа на борда на автомобила.

Системата осигурява безопасност и удобство при получаване на телефонни обаждания и избиране на телефонни на номера, както и на музика. Bluetooth ® системата ви позволява да общувате с външния свят посредством лични мобилни устройства и мобилни телефони или мини-компютри.

Системата ‘Blue&Me’ предлага модерна handsfree система с устройство за разпознаване на гласове, което позволява на потребителите на мобилни Bluetooth ® телефони да използват системата. Дори мобилното устройство да се намира в джоба на сакото или в чанта. Чрез системата можете автоматично да намалите радиото (ако е включено), позволява ви да чувате човека, с когото разговаряте по стерео говорител.

Иновативната Blue&Me система предлага: да слушате любимата си музика, записана на мобилно устройство, или друг вид високотехнологичен телефон, на MP3 плейър или на USB flash drive. това се постига чрез USB port вграден в жабката, който ви позволява да се свържите/включите всяко устройство с аналогова връзка. По този начин вие можете да слушате MP3, WMA и WAV директно от стерео уредбата.
Най-богатата гама в сегмента
Новият дизайн на каросерията позволява на новия Ducato винаги да предлага правилните решения за покриване на изискванията за лекотоварен автомобил, който се управлява при градски и извънградски условия.

Гамата на модела е изключително богата и предлага повече от 2000 версии, 150 опции и 120 цвята. Те се разпределят, както следва:

 Версии за транспортиране на стоки (ванове/камиони с една седалка за пътник и екипажни кабини), версии за превоз на пътници (Panorama, Combi; Minibus и училищен бус) шасита за трансформации в пътуващи магазини и работилници

 Според категорията - 2 вида джанти: 15” джанти (GVW от 3, 3.3 и 3.5 т) и 16” джанти (3.5 до 4 т)


  • Полезен товар (вкл. и шофьора) от 1 до 2 т

  • 3 вида междуосие (3000, 3450, 4035 mm) и 4 дължини за Vans 

  • Външна дължина: от 5 до 6.4 м

  • Вътрешна дължина: от 2.7 до 4.1 м

  • Широчина на багажното отделение: 187 см

  • Широчината между сводовете на колелата по-големи от 142 cm (истински рекорд за този сегмент)

 3 височини на купето от 166 до 217 см

 7 обема на багажното отделение от 8 до 17 m3 (всички каросерии са изработени от стомана на листа, дори супер версии)  • 3 различни вида плъзгащи се странични врати и размери на задната врата

  • 4 междуосия (3000, 3450, 3800, 4035 mm) и 5 дължини за версиите шаси кабина

  • Максимално допустим обем на товара, 2100 kg на предната ос и до 2400 kg за задната

  • Всеки потребител може да открие своя Нов Ducato в тази богата гама. Версиите с 15” джанти са базисни с размер на гумите 215/70 (225/70 гуми са опция), докато версиите с 16” джанти са базисни за гуми с рамер 215/75 (с опция 225/75)


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница