Поздравителен адресДата14.01.2018
Размер17.97 Kb.

бул.”Хр. Смирненски” №1, София 1046, Р. България

тел.: (02) 963-52-45, факс: (02)865 68 63

e-mail: aceadm@uacg.bg; http://www.uacg.bg

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС


по повод 8-ми декември

ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ
Уважаеми студенти на Университета по архитектура, строителство и геодезия,
В навечерието сме на Вашия прекрасен празник – символ на будната българска младеж, поела по пътя на знанието, културата и духовността. Честването на този ден датира от далечната вече 1903 година, 15 години след основаването на първия български университет, като датата не е случайна. По стар стил на този ден Българската православна църква тачи паметта на Светите Седмочисленици – Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий – създатели, разпространители и ревностни радетели на българската азбука и писменост, основатели и поддръжници на първите просветителски средища из цяла България.

Един от тях – Св. Климент Охридски, е създател на първия славянски университет – Охридската книжовна школа, като обучава над 3000 свещеници и учители, превежда на старобългарски език всички богослужения и църковни химни, автор е на повече от 50 съчинения от изключителен характер за развитието и разцвета на българската култура и е първият български славянски епископ. Огромната по мащабите и значимостта му дейност го превръща в една от най-изявените и достойни личности в Българската история.

Тази кратка препратка към нашето велико историческо минало е необходима, защото сме длъжни да отдадем дължимото уважение и признание на всички заслужили българи, които през вековете са допринесли за запазване и издигане на българската култура и образованост. Днес, в ерата на високо развития технологичен и информационен свят, потребността от духовност, знание и усъвършенстване има все по-широки измерения и ни е все повече необходима.
Уважаеми млади колеги,

Поздравявам Ви с чудесния Ви празник – Денят на българските студенти! Пожелавам Ви да носите възрожденския дух на знанието и жаждата за творчески изяви, да съхранявате и развивате утвърдените традиции на нашия Университет, да бъдете пълноценни членове на голямата ни Академична общност и достойни граждани на нашата страна България!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК и весело празнуване!
Ректор на УАСГ:

ПРОФ. д-р инж. КРАСИМИР ПЕТРОВБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница