Програма към 11/2010 от Тодор АрнаудовДата19.07.2018
Размер25.71 Kb.
Математическа теория на разума (програма към 11/2010)

от Тодор Арнаудов

Mathematical Theory of Intelligence (AGI, course program as of 11/2010) More info in English – to come, check out the links)by Todor Arnaudov - Tosh

http://research.twenkid.com


http://artificial-mind.blogspot.com

http://twenkid.com

http://twenkid.blogspot.com
Анотация:

Курсът е предназначен за студенти, които искат да се занимават с авангардната интердисциплинарна наука Универсален изкуствен разум (УИР), която изгражда теоретичната основа за практическото създаване на самоусъвършенстващи се разумни машини (изкуственият интелект (ИИ) е един от предшествениците на тази наука). Курсът дава основата от знания, необходими да се разгледат най-актуалните изследвания на водещите учени и предприемачи в областта, и особено теорията на Борис Казаченко за познавателния алгоритъм като мащабиращо се откриване на модели отдолу-нагоре, и индукцията и обобщението като методи за анализ на разума.


Програма:
1. Какво е Универсален изкуствен разум (УИР/AGI) и по какво се различава от изкуствения интелект (ИИ/AI). Технологична сингулярност и трансхуманизъм. Етични въпроси, свързани с УИР.

2. Методологични недостатъци на тесния изкуствени интелект (ИИ/AI) и компютърната лингвистика (NLP), причина за ограничения им успех. Преглед на постиженията на тесния ИИ. Абстракции от ИИ, които имат бъдеще в УИР.

3. Избрани математически теми: сложност, емпирична вероятност, теория на информацията, теория на хаоса, теория на сложните системите, възникваща функционалност и поведение, самоорганизиращи се системи, алгоритмична вероятност, минимална дължина на съобщението, бръснач на Окам.

4. Основи на класическото машинно обучение. Мрежи на Бейс. Вериги на Марков. Йерархични мрежи на Бейс и йерархични скрити модели на Марков. Предсказването като основа на разума. Интересността и красотата според Ю. Шмидхубер, Б. Казаченко и Тодор Арнаудов.


5. Когнитивна психология. Психология на развитието. Психология на поведението. Класическо и оперантно кондициониране (учене с подсилване).


6. Какво е интелигентност? Тестове за човешка и машинна интелигентност. Теория на Маркус Хутер за универсалния изкуствен разум, дефиниран като алгоритъм за оптимизация на наградата.
7. Устройство на мозъка на животните и човека. Филогенетично развитие, модули, еволюционни бъгове. Химия на емоциите и поведението. Теория за неокортексните колони в мозъка на бозайниците като функционален градивен елемент на разума. Опити за буквална симулация на мозъка.
8. Еволюцията в биологичен и абстрактен смисъл: генетична, епигенетична и меметична и приложение в проектиране на сложни самоорганизиращи се системи.
9. Познавателни алгоритми и зародиши на разум.
10. Теория на разума на Джеф Хокинс - Йерархичната темпорална памет - Hierarchical Temporal Memory (HTM).
11. Теория на разума на Тодор Арнаудов – разумът като унверсален симулатор на въображаеми вселени. Идеи за целенасочена „ръчна“ симулация на еволюцията на мозъка на гръбначните животни.
12. Теория за метаеволюцията на Б. Казаченко. Ентропията като изравняване, а не увеличаване на хаоса.
13. Методология на теоретично изследване на Борис Казаченко. Генералисти и специалисти – общото и частното (новото). ADHD и ASD. Внимание, концентрация и борба с разсейването. Индуктивно и дедуктивно мислене.

14. Откриване на предсказващи модели отдолу-нагоре. Мащабируемост на познавателния алгоритъм. Минимална стъпка на обобщаване.

15. Упражнения по интроспекция и обобщаване. Разширяване на обхвата от случаи върху които работи познавателния алгоритъм и др.

16. Тест/изпит.


© Тодор Илиев Арнаудов 2010


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница